Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
0

Ο φούρνος Έξαρχος στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Έξαρχο και την σύζυγό του Ευδοξία, που ξεκίνησαν την επιχείρηση αφού γύρισαν από την Γερμανία που είχαν πάει ως οικονομικοί μετανάστες. Οι Τζιτζιφιές ήταν τότε μια περιοχή που είχαν φτιάξει τα σπίτια τους πολλοί μετανάστες και άνθρωποι της βιοπάλης. Ο φούρνος ήταν το κέντρο της ζωής τους και το ψωμί απαραίτητο στο καθημερινό τους τραπέζι. Ο Κωνσταντίνος Έξαρχος, ξεκίνησε πουλώντας μόνο ψωμί και φρυγανιές, όπως και οι υπόλοιποι φούρνοι της εποχής. Δεν τον ένοιαζε ποτέ να έχει φτιαγμένη και σύγχρονη σάλα. Αυτό που ήθελε είναι να έχει τον πιο καλό και ασφαλή φούρνο για να προσφέρει ψωμί σε άριστη ποιότητα. Έτσι έγινε γνωστός σε όλη την Καλλιθέα και έτσι κατάφερε να έχει συνεργάτες του τα πιο διάσημα εστιατόρια και ταβέρνες της γειτονιάς, τους οποίους προμήθευε καθημερινά το ψωμί του μενού τους.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Τα χρόνια πέρασαν, πολλά έμειναν ίδια και πολλά άλλαξαν. Στην κεφαλή πια του φούρνου βρίσκονται τα παιδιά του Έξαρχου, Αθηνά και Ευθύμιος. Ο φούρνος εξακολουθεί να έχει τα καλύτερα μηχανήματα και ένα εργαστήριο που λάμπει από καθαριότητα και τάξη. Η σάλα, όμως, δεν είναι ίδια. Μετά την τελευταία ανακαίνιση των παιδιών, ο φούρνος έχει αποκτήσει γαλλικό αέρα. Από τα μεγάλα, γκρί-σιέλ ξύλινα παράθυρα και την πόρτα, μπαίνει αβίαστα το φως του ήλιου που κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο. Τα ράφια, οι πάγκοι και οι γυάλινες βιτρίνες είναι τώρα πια γεμάτοι από ένα σωρό μπισκότα, κουλούρια, κέικ, τσουρέκια, κριτσίνια και τόσα άλλα προϊόντα. Σήμερα, ο φούρνος του Έξαρχου παρόλο που συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ψωμί, έχει πολλά ακόμη να για τους επισκέπτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Έτσι, ενώ αρχικά θα τον επισκεφτείς γιατί κάπου δοκίμασες την πινακωτή που πολύ δύσκολα βρίσκεις αλλού, τα προζυμένια ψωμιά του σε διάφορες εκδοχές, το ζυμωτό με προζύμι που θυμίζει Ήπειρο, το καρβέλι με τον κουρκουμά ή το ολικής που δεν μοιάζει με κανένα παρόμοιό του, στο τέλος θα φύγεις με πολλά περισσότερα προϊόντα, τα οποία μάλιστα θα είναι όλα χειροποίητα και όλα από τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αν είναι πρωί, δε θα αντισταθείς στα κουλούρια Θεσσαλονίκης με αγαπημένο μας το σουσαμένιο που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή και είναι απέξω κριτσανωτό και από μέσα τρυφερό, ακριβώς όπως πρέπει. Αν πεινάς πολύ, δε θα μπορέσεις να αντισταθείς σε μια σπιτική κουρού ή ένα πιροσκί ή ένα από τα τυροψωμάκια που ζυμώνονται στο εργαστήριο. Εναλλακτικά, υπάρχουν σάντουιτς, που ετοιμάζονται κάθε πρωί, με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά.
Ψυχή του φούρνου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η Κυρία Ευδοξία. Μια υπέροχη, petite γυναίκα με βλέμμα κοφτερό σαν ξυράφι που φροντίζει και προσέχει τα πάντα. Όταν δεν είναι στο εργαστήριο, βρίσκεται στην σάλα και όταν έχει κέφι, μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει όσα αγαπάει περισσότερο και τις θυμίζουν την Ήπειρο, όπως μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκοθοκεφτέδες και λαχταριστούς λουκουμάδες που τους δαγκώνεις και γεμίζεις ευτυχία και μέλι. Έτσι, μπορεί από τον φούρνο να μην λείπει ποτέ ο Ευθύμιος και η Αθηνά αλλά η μητέρα δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο της και ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που ο φούρνος παραμένει τόσο ζεστός, φιλόξενος και πρόθυμος να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Με αυτό το σκεπτικό, τα παιδιά αποφάσισαν να προσθέσουν διάφορα νέα προϊόντα στις παραδοσιακές τους γεύσεις κάνοντας ατελείωτες τις γευστικές επιλογές. Δοκιμάσαμε σμυρνέικα κουλουράκια και κουλουράκια αμυγδάλου που μας θύμισαν επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς, είδαμε να βρίσκονται στολισμένα σε πιατέλες με κλασικά βουτήματα μαρμελάδας και χορταστικές μηλόπιτες και ανακαλύψαμε διαφόρων ειδών μουστοκούλουρα, παξιμάδα από την Κρήτη και παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Ταυτόχρονα, εντυπωσιαστήκαμε από την γεύση του stollen, που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή, από τα panettone τόσο με σοκολάτα όσο και με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και από κάθε άλλο κέικ που βρίσκεται στα ράφια του και μαρτυράει την ακούραστη διάθεση του ζαχαροπλάστη.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αυτή την εποχή ο Φούρνος του Έξαρχου έχει μια υπέροχη, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στολισμένος όμορφα και με γεμάτα τα ράφια του, μας περιμένει όλους για να δοκιμάσουμε τα μελομακάρονά του που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή εδώ και 40 χρόνια, τις ηπειρώτικες δίπλες του που είναι βουτηγμένες με εξαιρετικό, θυμαρίσιο μέλι από τα Ιωάννινα, του κουραμπιέδες με το βούτυρο γάλακτος και τα ολόκληρα αμύγδαλα, τα πολύχρωμα μπισκότα και τα κέικ με το γλάσο και την υπέροχη γεύση. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για το profiterole και το mille-feuille αλλά και τα άλλα γλυκά που φτιάχνει ο Ευθύμης και τα αγαπάει όλη η γειτονιά.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Και κάτι τελευταίο. Στον φούρνο ανέκαθεν πωλούσαν φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ της εταιρίας taf. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, απλά δίπλα από τον μύλο του ελληνικού καφέ, βρίσκεται μια υπερσύγχρονη μηχανή espresso, για να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει με την πρωινή λιχουδιά του έναν σωστό, αρωματικό καφέ της ίδιας εταιρίας, σε πολύ καλή τιμή. Οι μικρές λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία.

Αρτοζαχαροπλαστείο Έξαρχος
Ευριπίδου 76, Καλλιθέα
21 0940 3974
Facebook: Έξαρχος Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ