Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
0

Ο φούρνος Έξαρχος στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Έξαρχο και την σύζυγό του Ευδοξία, που ξεκίνησαν την επιχείρηση αφού γύρισαν από την Γερμανία που είχαν πάει ως οικονομικοί μετανάστες. Οι Τζιτζιφιές ήταν τότε μια περιοχή που είχαν φτιάξει τα σπίτια τους πολλοί μετανάστες και άνθρωποι της βιοπάλης. Ο φούρνος ήταν το κέντρο της ζωής τους και το ψωμί απαραίτητο στο καθημερινό τους τραπέζι. Ο Κωνσταντίνος Έξαρχος, ξεκίνησε πουλώντας μόνο ψωμί και φρυγανιές, όπως και οι υπόλοιποι φούρνοι της εποχής. Δεν τον ένοιαζε ποτέ να έχει φτιαγμένη και σύγχρονη σάλα. Αυτό που ήθελε είναι να έχει τον πιο καλό και ασφαλή φούρνο για να προσφέρει ψωμί σε άριστη ποιότητα. Έτσι έγινε γνωστός σε όλη την Καλλιθέα και έτσι κατάφερε να έχει συνεργάτες του τα πιο διάσημα εστιατόρια και ταβέρνες της γειτονιάς, τους οποίους προμήθευε καθημερινά το ψωμί του μενού τους.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Τα χρόνια πέρασαν, πολλά έμειναν ίδια και πολλά άλλαξαν. Στην κεφαλή πια του φούρνου βρίσκονται τα παιδιά του Έξαρχου, Αθηνά και Ευθύμιος. Ο φούρνος εξακολουθεί να έχει τα καλύτερα μηχανήματα και ένα εργαστήριο που λάμπει από καθαριότητα και τάξη. Η σάλα, όμως, δεν είναι ίδια. Μετά την τελευταία ανακαίνιση των παιδιών, ο φούρνος έχει αποκτήσει γαλλικό αέρα. Από τα μεγάλα, γκρί-σιέλ ξύλινα παράθυρα και την πόρτα, μπαίνει αβίαστα το φως του ήλιου που κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο. Τα ράφια, οι πάγκοι και οι γυάλινες βιτρίνες είναι τώρα πια γεμάτοι από ένα σωρό μπισκότα, κουλούρια, κέικ, τσουρέκια, κριτσίνια και τόσα άλλα προϊόντα. Σήμερα, ο φούρνος του Έξαρχου παρόλο που συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ψωμί, έχει πολλά ακόμη να για τους επισκέπτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Έτσι, ενώ αρχικά θα τον επισκεφτείς γιατί κάπου δοκίμασες την πινακωτή που πολύ δύσκολα βρίσκεις αλλού, τα προζυμένια ψωμιά του σε διάφορες εκδοχές, το ζυμωτό με προζύμι που θυμίζει Ήπειρο, το καρβέλι με τον κουρκουμά ή το ολικής που δεν μοιάζει με κανένα παρόμοιό του, στο τέλος θα φύγεις με πολλά περισσότερα προϊόντα, τα οποία μάλιστα θα είναι όλα χειροποίητα και όλα από τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αν είναι πρωί, δε θα αντισταθείς στα κουλούρια Θεσσαλονίκης με αγαπημένο μας το σουσαμένιο που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή και είναι απέξω κριτσανωτό και από μέσα τρυφερό, ακριβώς όπως πρέπει. Αν πεινάς πολύ, δε θα μπορέσεις να αντισταθείς σε μια σπιτική κουρού ή ένα πιροσκί ή ένα από τα τυροψωμάκια που ζυμώνονται στο εργαστήριο. Εναλλακτικά, υπάρχουν σάντουιτς, που ετοιμάζονται κάθε πρωί, με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά.
Ψυχή του φούρνου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η Κυρία Ευδοξία. Μια υπέροχη, petite γυναίκα με βλέμμα κοφτερό σαν ξυράφι που φροντίζει και προσέχει τα πάντα. Όταν δεν είναι στο εργαστήριο, βρίσκεται στην σάλα και όταν έχει κέφι, μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει όσα αγαπάει περισσότερο και τις θυμίζουν την Ήπειρο, όπως μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκοθοκεφτέδες και λαχταριστούς λουκουμάδες που τους δαγκώνεις και γεμίζεις ευτυχία και μέλι. Έτσι, μπορεί από τον φούρνο να μην λείπει ποτέ ο Ευθύμιος και η Αθηνά αλλά η μητέρα δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο της και ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που ο φούρνος παραμένει τόσο ζεστός, φιλόξενος και πρόθυμος να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Με αυτό το σκεπτικό, τα παιδιά αποφάσισαν να προσθέσουν διάφορα νέα προϊόντα στις παραδοσιακές τους γεύσεις κάνοντας ατελείωτες τις γευστικές επιλογές. Δοκιμάσαμε σμυρνέικα κουλουράκια και κουλουράκια αμυγδάλου που μας θύμισαν επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς, είδαμε να βρίσκονται στολισμένα σε πιατέλες με κλασικά βουτήματα μαρμελάδας και χορταστικές μηλόπιτες και ανακαλύψαμε διαφόρων ειδών μουστοκούλουρα, παξιμάδα από την Κρήτη και παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Ταυτόχρονα, εντυπωσιαστήκαμε από την γεύση του stollen, που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή, από τα panettone τόσο με σοκολάτα όσο και με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και από κάθε άλλο κέικ που βρίσκεται στα ράφια του και μαρτυράει την ακούραστη διάθεση του ζαχαροπλάστη.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αυτή την εποχή ο Φούρνος του Έξαρχου έχει μια υπέροχη, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στολισμένος όμορφα και με γεμάτα τα ράφια του, μας περιμένει όλους για να δοκιμάσουμε τα μελομακάρονά του που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή εδώ και 40 χρόνια, τις ηπειρώτικες δίπλες του που είναι βουτηγμένες με εξαιρετικό, θυμαρίσιο μέλι από τα Ιωάννινα, του κουραμπιέδες με το βούτυρο γάλακτος και τα ολόκληρα αμύγδαλα, τα πολύχρωμα μπισκότα και τα κέικ με το γλάσο και την υπέροχη γεύση. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για το profiterole και το mille-feuille αλλά και τα άλλα γλυκά που φτιάχνει ο Ευθύμης και τα αγαπάει όλη η γειτονιά.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Και κάτι τελευταίο. Στον φούρνο ανέκαθεν πωλούσαν φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ της εταιρίας taf. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, απλά δίπλα από τον μύλο του ελληνικού καφέ, βρίσκεται μια υπερσύγχρονη μηχανή espresso, για να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει με την πρωινή λιχουδιά του έναν σωστό, αρωματικό καφέ της ίδιας εταιρίας, σε πολύ καλή τιμή. Οι μικρές λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία.

Αρτοζαχαροπλαστείο Έξαρχος
Ευριπίδου 76, Καλλιθέα
21 0940 3974
Facebook: Έξαρχος Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ