Ο χαλβάς του Σαρτρ

Facebook Twitter
1

στην αγορά της Ιερουσαλήμ

Ο Σαρτρ διάβαζε την Δίκη του Κάφκα όταν ξαφνικά στις 2 Σεπτεμβρίου βυθίστηκε στον καφκικό σύμπαν ενός στρατού που βρισκόταν σε αναμονή. Έμοιαζε να περιμένει μία αιωνιότητα, αλλά ήταν μόνο έξι μήνες, στην εισαγωγή ενός πολέμου που δεν έλεγε να αρχίσει, μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 1939 και του Μαρτίου του 1940.

Σαρτρ - ντε Μποβουάρ

Ως μέλος μίας τετραμελούς ομάδας βρισκόταν μαζί με άλλες σε μία σειρά μικρών αλσατικών χωριών παράλληλα με τα γερμανικά σύνορα. Έγραφε κάθε μέρα. «Τρία γράμματα, πέντε σελίδες μυθιστορήματος, τέσσερις σελίδες σημειώσεων. Δεν είχα γράψει περισσότερο σε όλη μου τη ζωή.»  Ήξερε πως σώθηκε χάρη στη λογοτεχνία, διαβάζοντας, γράφοντας.

Και, μέσα στα γράμματα που έγραφε καθημερινά στην Σιμόν ντε Μποβουάρ, φαίνεται ότι εκτός από φιλόσοφος, συγγραφέας και στοχαστής, ήταν άνθρωπος σαν κι εμάς: ανάμεσα στις σκέψεις για τη ζωή και το θάνατο, ονειρευόταν την αγαπημένη του λιχουδιά. Στο βιβλίο «Witness to my life» μπορούμε να διαβάσουμε τα γράμματα που έγραψε εκείνη την εποχή και αυτό που παρουσιάζεται ξανά και ξανά, είναι το ζήτημα του χαλβά.

Διάβασα γι’ αυτή την εμμονή στο υπέροχο blog “Paper and Salt” όπου συνδυάζεται η λογοτεχνία με το φαγητό – τι άλλο να ζητήσει κανείς.

 «Μην το ξεχάσεις,» λέει στην Σιμόν το 1939, όταν της ζητάει να του στείλει δύο κουτιά. Όμως στο επόμενο γράμμα – επίπληξη και απογοήτευση. «Είχα τρομερά κέφια, και μετά έλαβα τα βιβλία σου, αλλά όχι τον χαλβά. Μήπως έστειλες κι άλλο δέμα


Μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη όμως όταν ο χαλβάς τελικά έφτανε: «Ο χαλβάς έφτασε σε καλή κατάσταση.. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ, γλυκιά μου. Φάγαμε όλο το κουτί στο μεσημεριανό.» «Έδωσα χαλβά στον Πίτερ, ο οποίος χασομερούσε τόσο πολύ που του έβαλα τις φωνές. Αυτή τη στιγμή τρώει ένα μεγάλο κομμάτι με μεγάλη ευχαρίστηση.»


Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές χαλβά, αλλά αυτός που άρεσε στον Σαρτρ ήταν σκέτος σε ατομικές μερίδες, καλυμμένος με τριμμένο αμύγδαλο. «Είναι εξαίσιος, και τα αμύγδαλα προσθέτουν κάτι το διαφορετικό.»

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Ωραίοι αυτοί στη φωτογραφία που βάλατε, αλλά δεν είναι ο Σαρτρ και η Μπωβουάρ, είναι οι ηθοποιοί που τους έπαιξαν στην ταινία https://m.lifo.gr/uploads/image/369906/tumblr_lkzre2NMlr1qc5sf3o1_400.jpg