Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
0
Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του...

«Το συναίσθημα είναι παράξενο πράγμα, συχνά κρύβεται σε μια πιρουνιά ταραμοσάλατα» σκέφτομαι καθώς τη δοκιμάζω στου Βασίλαινα, ίδια κι απαράλλαχτη όπως πριν από μερικά χρόνια που την γευθεί στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά. Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του. Ο απίθανος μαρμάρινος ποτηριώνας του περασμένου αιώνα επιμένει να δίνει και σήμερα το δικό του, θρυλικό στίγμα. Ο Θανάσης Βασίλαινας κρατά τα ηνία της ιστορικής ταβέρνας με πάθος και πείσμα, αισθανόμενος το βάρος της παράδοσης, συνεχίζοντας να προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες με την παρέλαση των πιάτων.

Είναι συγκινητικό όταν σκεφτείς ότι σε αυτό το μαγαζί διασκέδαζε το 1947 ο Τάιρον Πάουερ και ότι τους μεζέδες του έχουν απολαύσει από τη Σοφία Λόρεν, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το σημαντικό, όμως, με τον Βασίλαινα είναι ότι δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν αλλά και εξαιρετικό παρόν και μέλλον. Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας. Ο νεαρός σεφ, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη και σε κουζίνες του εξωτερικού, αποκαλύπτει ένα ασίγαστο πάθος για τη μαγειρική. Ανήσυχος, αναζητά τα καλύτερα προϊόντα και βάζει όλη του την τέχνη στην κουζίνα, θέλοντας να σερβίρει πιάτα που προσφέρουν ευωχία.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας...

Αρχή με σούπα κολοκύθα βιολογικής καλλιέργειας που ο Άνταμ καπνίζει σε ξύλα αγριομάραθου και σερβίρει με λεπτοκομμένες φέτες από φρέσκο κάστανο (€8). Εύγευστη κάθε κουταλιά, που αφήνει στην επίγευση το διακριτικό κάπνισμα και συμπληρώνεται από την τραγανή «γλύκα» του κάστανου. Ακολουθεί καπνιστή ρέγκα, θρονιασμένη σε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, που στη βάση της βρίσκεις αυγά βασιλικής ρέγκας, και συνοδεύεται με σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας και χόρτα τουρσί (€7,50). Ένα ενδιαφέρον πιάτο που παίζει όμορφα και γευστικά με τις υφές και τις εντάσεις των υλικών. Πολλοί είναι οι σεφ που τιμούν το αυγό στην κουζίνα τους. Εδώ έρχεται ποσέ το βιολογικό αυγό, πάνω σε σταμναγκάθι ελαφρά σοταρισμένο, που συνδυάζεται με τραγανή κινόα (€6,50). Ύμνος στην άνοιξη είναι η τσιπούρα φρικασέ φτιαγμένη με άγρια χόρτα και αφρό αυγολέμονο, με το σιγομαγειρεμένο ψάρι να ενισχύεται γευστικά από την πούδρα αυγοτάραχου με την οποία είναι πασπαλισμένο και τη φετούλα χρυσαφένιο αυγοτάραχο (€24). Εκτίμησα το τέλειο συνοδευτικό σφηνάκι, με το ζουμί από τα άγρια χόρτα και χυμό λεμονιού. Ο σεφ, προσπαθώντας να προβάλλει το βέλτιστο της γεύσης, τυλίγει το κατσικάκι με μπόλια, το ψήνει υπομονετικά στην γάστρα και το σερβίρει πάνω σε σαντορινιά φάβα με ραγού από τα συκωτάκια του και ωραιότατο φρέσκο κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει μόνος του (€18,50). Ένα πιάτο που βγάζει φουλ νοστιμιάς, με τη φάβα να παίζει το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στα υλικά.

Γλυκό φινάλε με μους αρμπαρόριζας με τραγανά εσπεριδοειδή σε πούδρα, γλυκό αχλάδι και μους κυδώνι (€6,50) που θα συνδυάσεις με ένα γλυκό κρασί όπως το ΕΟΣ Σάμου, Grand Cru. Για τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS. Στον Βασίλαινα θα φάτε καλά και θα αισθανθείτε ότι σας περιποιήθηκαν αληθινά.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter

☛ Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ