Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
0
Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του...

«Το συναίσθημα είναι παράξενο πράγμα, συχνά κρύβεται σε μια πιρουνιά ταραμοσάλατα» σκέφτομαι καθώς τη δοκιμάζω στου Βασίλαινα, ίδια κι απαράλλαχτη όπως πριν από μερικά χρόνια που την γευθεί στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά. Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του. Ο απίθανος μαρμάρινος ποτηριώνας του περασμένου αιώνα επιμένει να δίνει και σήμερα το δικό του, θρυλικό στίγμα. Ο Θανάσης Βασίλαινας κρατά τα ηνία της ιστορικής ταβέρνας με πάθος και πείσμα, αισθανόμενος το βάρος της παράδοσης, συνεχίζοντας να προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες με την παρέλαση των πιάτων.

Είναι συγκινητικό όταν σκεφτείς ότι σε αυτό το μαγαζί διασκέδαζε το 1947 ο Τάιρον Πάουερ και ότι τους μεζέδες του έχουν απολαύσει από τη Σοφία Λόρεν, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το σημαντικό, όμως, με τον Βασίλαινα είναι ότι δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν αλλά και εξαιρετικό παρόν και μέλλον. Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας. Ο νεαρός σεφ, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη και σε κουζίνες του εξωτερικού, αποκαλύπτει ένα ασίγαστο πάθος για τη μαγειρική. Ανήσυχος, αναζητά τα καλύτερα προϊόντα και βάζει όλη του την τέχνη στην κουζίνα, θέλοντας να σερβίρει πιάτα που προσφέρουν ευωχία.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας...

Αρχή με σούπα κολοκύθα βιολογικής καλλιέργειας που ο Άνταμ καπνίζει σε ξύλα αγριομάραθου και σερβίρει με λεπτοκομμένες φέτες από φρέσκο κάστανο (€8). Εύγευστη κάθε κουταλιά, που αφήνει στην επίγευση το διακριτικό κάπνισμα και συμπληρώνεται από την τραγανή «γλύκα» του κάστανου. Ακολουθεί καπνιστή ρέγκα, θρονιασμένη σε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, που στη βάση της βρίσκεις αυγά βασιλικής ρέγκας, και συνοδεύεται με σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας και χόρτα τουρσί (€7,50). Ένα ενδιαφέρον πιάτο που παίζει όμορφα και γευστικά με τις υφές και τις εντάσεις των υλικών. Πολλοί είναι οι σεφ που τιμούν το αυγό στην κουζίνα τους. Εδώ έρχεται ποσέ το βιολογικό αυγό, πάνω σε σταμναγκάθι ελαφρά σοταρισμένο, που συνδυάζεται με τραγανή κινόα (€6,50). Ύμνος στην άνοιξη είναι η τσιπούρα φρικασέ φτιαγμένη με άγρια χόρτα και αφρό αυγολέμονο, με το σιγομαγειρεμένο ψάρι να ενισχύεται γευστικά από την πούδρα αυγοτάραχου με την οποία είναι πασπαλισμένο και τη φετούλα χρυσαφένιο αυγοτάραχο (€24). Εκτίμησα το τέλειο συνοδευτικό σφηνάκι, με το ζουμί από τα άγρια χόρτα και χυμό λεμονιού. Ο σεφ, προσπαθώντας να προβάλλει το βέλτιστο της γεύσης, τυλίγει το κατσικάκι με μπόλια, το ψήνει υπομονετικά στην γάστρα και το σερβίρει πάνω σε σαντορινιά φάβα με ραγού από τα συκωτάκια του και ωραιότατο φρέσκο κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει μόνος του (€18,50). Ένα πιάτο που βγάζει φουλ νοστιμιάς, με τη φάβα να παίζει το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στα υλικά.

Γλυκό φινάλε με μους αρμπαρόριζας με τραγανά εσπεριδοειδή σε πούδρα, γλυκό αχλάδι και μους κυδώνι (€6,50) που θα συνδυάσεις με ένα γλυκό κρασί όπως το ΕΟΣ Σάμου, Grand Cru. Για τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS. Στον Βασίλαινα θα φάτε καλά και θα αισθανθείτε ότι σας περιποιήθηκαν αληθινά.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter

☛ Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ