Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ

Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ Facebook Twitter
Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ.
0

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θέλει να συνδυάσει την απόλαυση του καφέ με ένα γλυκό είναι ο καφές να μην περιέχει ζάχαρη. Αυτή είναι η πρώτη και κυριότερη συμβουλή που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος σε όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους παρέα με ένα γλύκισμα. Επιπλέον μας προτείνει και τα πέντε γλυκάκια που ταιριάζουν καλύτερα ως συνοδευτικά του λατρεμένου ροφήματος. Είναι τα εξής:


• Το πλέον κλασικό και ίσως το πιο συνηθισμένο γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με ένα κρύο ποτήρι ή μια κούπα ζεστού καφέ είναι το κέικ. Μια μικρή φέτα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη καφέ, ωστόσο δένει άριστα με έναν πλούσιο, «γεμάτο» καφέ φίλτρου. Πολύ σημαντικό είναι να μη βιαστούμε, αλλά να φάμε τη φέτα μας αργά, ώστε να διπλασιάσουμε την απόλαυση.


• Ο espresso αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς καφέδες, όμως η απόλαυση κρατά λίγο, αφού σερβίρεται σε μικρή ποσότητα. Για να διατηρηθεί η ισορροπία στη γεύση, λοιπόν, οφείλουμε να συνδυάσουμε το εσπρεσάκι μας με ένα γλυκάκι. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα μπισκότο ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα. Αν απολαμβάνουμε τον καφέ μας πικρό, μπορούμε να τον συνδυάσουμε με ένα σοκολατάκι γάλακτος, ενώ αν βάλουμε ζάχαρη μπορούμε να ταιριάξουμε μια bitter ή λευκή ποικιλία σοκολάτας.

Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.


• Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ. Επίσης, σε ένα κομμάτι πάστα-φλόρα μπορούν να καταφύγουν όσοι είναι λίγο πιο απαιτητικοί, αφού είναι ένα από τα λίγα γλυκά που μπορούν να δέσουν με μια κούπα καφέ, ο οποίος περιέχει γάλα.


• Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το σοκολατάκι που αναφέρθηκε παραπάνω ίσως είναι πολύ «λίγο» για να καλύψει την επιθυμία τους. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ένα μικρό κομμάτι τούρτας με bitter σοκολάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό γι' αυτούς. Από την άλλη, όσοι δεν προτιμούν τη σοκολάτα αλλά δυσκολεύονται να αντισταθούν σε ένα κομμάτι τούρτα, μπορούν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μια οποιαδήποτε πάστα, αρκεί να μην περιέχει φρούτα και να μην πρόκειται για αφρώδες γλυκό ή του τύπου της μους.


• Όσοι βρίσκουν την απόλαυση σε μικρά και απλά πράγματα, πιθανότατα θα πίνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Στο συγκεκριμένο είδος τίποτα δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πιο καλά από ένα γλυκό του κουταλιού. Πρόκειται για δύο παραδοσιακά προϊόντα και κάθε φορά που μια γουλιά καφέ συνδυάζεται με μία μικρή κουταλιά γλυκού ανασύρονται μνήμες και γεννιούνται συναισθήματα, πολλαπλασιάζοντας την απόλαυση.


• Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ