ADVERTORIAL
Mεγάλωσα σε μια άλλη ανηφορική περιοχή από Π, οκτώ στάσεις και ένα τρόλεϊ μακριά από το μετρό του Ευαγγελισμού – και όχι στο Παγκράτι. Αλλά δεν έχει σημασία, μένω τα τελευταία επτά χρόνια σε αυτό και δηλώνω Παγκρατιώτισσα πλέον, περήφανη μάλιστα. Σίγουρα το ότι απέχει τόσο λίγο από το (με τη στενή του έννοια) κέντρο είναι για μένα ίσως το πιο γοητευτικό στοιχείο της περιοχής. Μετά είναι και αυτό το άλλο, το γεγονός πως –εκτός από τις θέσεις πάρκινγκ– δεν της λείπει τίποτα αυτής της γειτονιάς, ούτε από διαδρομές, ούτε από ωραία σημεία, ούτε από βραδινή έξοδο.
Και από φαγητό δεν νομίζω ότι έχει μείνει ποτέ κανείς παραπονεμένος στο Παγκράτι, έχουμε να δείξουμε από αστεράτα εστιατόρια μέχρι φημισμένο street food. Θα σταθώ στη δεύτερη κατηγορία λοιπόν, σε εκείνες τις διευθύνσεις που ξέρουν πώς να προσφέρουν το γρήγορο φαγητό ποιοτικό, στην καλύτερη εκδοχή του.
Borghese
Νέα δυνατή άφιξη στην περιοχή και στη (διάσημη πια) οδό Αρχελάου είναι το Borghese που με έμπνευση και πρώτες ύλες από τη γειτονική Ιταλία ετοιμάζει καθημερινά σάντουιτς τα οποία συζητάει εδώ και μερικούς μήνες όλη η Αθήνα. Μέσα σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί ωρίμανσης (σταρένιο και ολικής) κλείνονται εκλεκτά τυριά και αλλαντικά τα οποία κόβονται επιτόπου, τη στιγμή της παραγγελίας. Ο σεφ Γιώργος Λαϊνάς έχει δημιουργήσει περισσότερες από είκοσι συνταγές και από αυτές τα best sellers είναι το πικάντικο BLT, με την καπνιστή πανσέτα, με τραγανό μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα με πάπρικα, το σάντουιτς με αυγοσαλάτα, ψητό κοτόπουλο ψητό και ανάμεικτα φύλλα σαλάτας. Θα προτείνω και αυτό με τη μορταδέλα με φιστίκι, ρόκα, pecorino romano και μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι, εκείνο με το λουκάνικο salsiccia, με λιωμένο τυρί fontina, τρίχρωμες πιπεριές, καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά και αυτό με τον τόνο και τη σάλτσα vitello tonnato, με ρόκα και αγκινάρες - εξαιρετική ιδέα.
Baba Ghanoush
Σταθερή αξία στη γεύση του Παγκρατίου εδώ και αρκετά χρόνια πια αποτελεί το Baba Ghanoush που αγαπούν ιδιαίτερα όσοι αναζητούν χορτοφαγικές επιλογές, αλλά όχι μόνο αυτοί. Για την ιστορία, η επικρατέστερη θεωρία για το πού πρωτοφτιάχτηκε το φαλάφελ το τοποθετεί στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια, λέγεται ότι Κόπτες το έτρωγαν ως υποκατάστατο κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας έγινε εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Το πιάτο αργότερα μετακινήθηκε βόρεια, προς το Λεβάντε και εκεί τα ρεβίθια αντικαταστάθηκαν από κουκιά.
Στην Πλατεία Βαρνάβα και στο Baba Ghanoush προσφέρουν την αυθεντική λιβανέζικη συνταγή του σε συνδυασμό με μαροκινές γεύσεις. Το φαλάφελ τους μπορείτε να το απολαύσετε είτε τυλιγμένο σε πίτα (λευκή και ολικής) μαζί με ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, ταχίνι, χαρίσα (καυτερή σάλτσα που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική), baba ghanoush (ορεκτικό πιάτο που τρώγεται στη Μέση Ανατολή και αποτελείται από καπνιστή μελιτζάνα, σκόρδο και ταχίνι) και μυρωδικά είτε ως μερίδα. Θα το βρείτε όμως και σε διάφορες άλλες παραλλαγές, με χούμους, με σος γιαουρτιού, με τηγανιτή καπνιστή μελιτζάνα. Πάντως, αν επιλέξετε αυτό με την χαρίσα, την κάψα που έχει μια σάλτσα σαν αυτή μπορεί να τη σβήσει η φρέσκια λεμονάδα με μέντα και τζίντζερ που στύβουν.
Τhe Vegan Vandal
Μια και είπα για χορτοφαγικές προτάσεις φαγητού, θα ξανακατέβω προς το «Κάτω» Παγκράτι για το Τhe Vegan Vandal. Όπως μαρτυρά ήδη από το όνομά του, το συγκεκριμένο εστιατόριο έχει αφοσιωθεί στις vegan συνταγές, αλλά κυρίως είναι ένα μέρος για όσους δεν έχουν πειστεί μέχρι τώρα ότι ένα πιάτο χωρίς κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα μπορεί να είναι απολαυστικό. Με street και comfort κατεύθυνση, διαθέτει έναν μικρό κατάλογο που όμως καλύπτει όλα τα γούστα με αλμυρές, γλυκές αλλα και πικάντικες γεύσεις, με αναφορές που ξεκινάνε από την παραδοσιακή και αφράτη λαδένια Κιμώλου με ντομάτα, λευκό κρεμμύδι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θυμάρι και φυτικό τυρί και την κυπριακή πίτα με μελιτζανοκεφτέδες, με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και μαϊντανοσαλάτα και φτάνουν σε ένα burger με μπιφτέκι από χρωματιστές φακές και ξηρούς καρπούς, με μαγιονέζα curry, kale και ντομάτα αλλά και σε ένα ακόμα με καπνιστό jackfruit (που αν τρώτε κρέας θα σας θυμίσει πραγματικά pulled pork) μαριναρισμένο με ΒΒQ sauce, coleslaw, μαγιονέζα και χειροποίητες πίκλες κρεμμύδι - καρότο. Κάθε τι που βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal είναι χειροποίητο.
Tre sorelle
Ανοίγω το κεφάλαιο πίτσα: όλοι έχουμε και από μια αγαπημένη και για πολλούς Αθηναίους αυτή ξεφουρνίζεται στο Παγκράτι, στο Tre sorelle. Σε ζύμη που ωριμάζει για 48 ώρες, με ιταλικά υλικά και καψαλισμένο cornicione, αυτή η σικ πιτσαρία έχει επενδύσει σε κλασικές και πολύ αγαπημένες συνταγές. Εννοείται ότι πρέπει να δοκιμάσετε τη μαργαρίτα (την κάνει και με burrata, εγώ αυτή επιλέγω), την κόκκινη και πικάντικη Diavola με φρέσκια μοτσαρέλα, chorizo και σαλάμι vertichina, εγώ έχω και μια αδυναμία στη zucchini που φτιάχνεται με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, ντοματίνια, gorgonzola, μοτσαρέλα βουβαλίσια, βασιλικό και φυσικά, κολοκύθι. Σημειώστε επίσης ότι αν έχετε μαζευτείτε παρέα στο σπίτι αλλά δεν έχετε προλάβει να ψωνίσετε κάτι για να τσιμπήσετε με το κρασί σας, το Tre sorelle μπορεί να φέρει στην πόρτα σας ποικιλία αλλαντικών και τυριών.
Lovabowl
Παράλληλα, στη γειτονιά υπάρχουν και εκείνα τα μέρη που αποδεικνύουν ότι το υγιεινό φαγητό δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο του βαρετού. Όπως μαρτυρά το όνομά του, το Lovabowl βασίζει το μενού του σε χορταστικά bowls και έχει να προτείνει κάτι για όλες τις ώρες της ημέρας, κυριολεκτικά. Δηλαδή, θα βρείτε brunch bowls όπως αυτό με τα scrambled eggs χτυπημένα με γάλα αμυγδάλου και κατίκι δομοκού, με φλοίδες παρμεζάνας, ντοματίνια ψητά, σχοινόπρασο, σπαράγγια, μπρουσκέτα ολικής άλεσης, avocado και φιλέτο καλαμποκιού στη σχάρα. Μετά, στα salad bowls θα βρείτε μεταξύ άλλων το «couscous delight» με μαύρη φακή beluga, φέτα, αρακά, φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια, πιπεριά Φλωρίνης τουρσί, αγγουράκι τουρσί και turmeric lime honey dressing ενώ στα all day bowls με κέρδισε το πληθωρικό «Greek buffalo meatballs» με βουβαλίσια κεφτεδάκια ψητά, κρέμα γιαουρτιού με τυρί philadelphia και παπαρουνόσπορο, κριθαράκι λαχανικών με κρέμα λιαστής ντομάτας, πιτάκι ολικής άλεσης και extra παρθένο ελαιόλαδο. Έχει όμως και sweet healthy bowls που μπορούν να είναι το πρωινό αλλά και το επιδόρπιο σας όπως το choco avocado bowl με mousse σοκολάτας υγείας με γάλα καρύδας και avocado, κάσιους, granola, αποξηραμένα σύκα, φράουλες, ανανά και μαύρο σουσάμι.
Madame Fraise
Στα επιδόρπια, το Παγκράτι έχει ονόματα που ζηλεύει όλη η Αθήνα. Ένα από αυτά είναι το Madame Fraise, το πρώτο ghost ζαχαροπλαστείο αυτής της πόλης που εμπνεύστηκαν δύο κορυφαίοι pastry chefs. Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο κλασικά γλυκά που γευστικά είναι κορυφαία και εμφανισιακά είναι όλα τους κομψοτεχνήματα. Αλλά θα σταθώ στη Flan Parisienne με φιστίκι Αιγίνης και ανθό αλατιού, είναι συγκινητικά νόστιμη. Επίσης, αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο σε κάποιον φίλο αλλά δεν ξέρετε τι να του χαρίσετε, νομίζω πως ένα selection με γλυκά από το Madame Fraise θα εκτιμηθεί.
mon chou
Αν ανήκετε σε εκείνους που όταν λαχταράνε γλυκό το μυαλό τους κατακλύζει η σκέψη της σοκολάτας, τότε το όνομα που χρειάζεστε είναι το mon chou που ετοιμάζει στη στιγμή profiterole ατομικό αλλά και οικογενειακό με φρεσκοψημένα choux με δροσερή creme patisserie ή παγωτό βανίλια και σοκολάτα της επιλογής σας.
Οι παραπάνω διευθύνσεις δεν βρίσκονται τυχαία στο ειδικό φίλτρο του efood, εκεί που όπου θα βρείτε επιλεγμένα μαγαζιά των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ύφος και η αισθητική τους τα κατατάσσουν στις προτάσεις με τις must-try γεύσεις κάθε περιοχής. Με το Red Selection η ομάδα του efood ουσιαστικά επιλέγει και προτείνει στους χρήστες του τις πιο ψαγμένες εμπειρίες γεύσεις. Τώρα λοιπόν ξέρετε πως μπορείτε να ανακαλύψετε εύκολα και γρήγορα τις προτάσεις όλων εκείνων των σημείων που επιβεβαιώνουν ότι το Παγκράτι ξέρει να τρώει.