Για το αγαπημένο τους σάντουιτς μας μίλησαν δεκαέξι λάτρεις του φαγητού που το υπηρετούν από διαφορετικά πόστα. Έχει ενδιαφέρον το ότι όλες οι απαντήσεις είχαν κοινό παρονομαστή το καλό ψωμί, ενώ οι περισσότερες κυμαίνονταν στη φιλοσοφία του «λίγου, αλλά ποιοτικού» περιεχομένου.
Ο Νίκος Θωμάς, chef- patron του Simul και F&B manager του «MasterChef», συνήθιζε να πηγαίνει μετά τη δουλειά στη γνωστή καντίνα Johnie, στη Συγγρού. Εκεί ζητούσε πάντα σάντουιτς με βραστό λουκάνικο, μαγιονέζα, τσένταρ και πατάτες. Το ίδιο ακριβώς απολαμβάνει μέχρι σήμερα, αλλά οι επισκέψεις του στην καντίνα είναι πολύ πιο αραιές. Στο σπίτι έχει πάντα ψωμάκι μπριός και ο αγαπημένος του συνδυασμός είναι μορταδέλα με αυγό βραστό. Μάλιστα, έχει πάρει και το εργαλείο που κόβει λεπτές φέτες το αυγό, για να του θυμίζει πιο έντονα το καντινιάρικο σάντουιτς.
Η μερακλού σεφ Γωγώ Δελογιάννη, που μας έχει κάνει όλους να αναστενάξουμε πάνω από τα δικά της σάντουιτς στο Γαλιάντρα, έχει μια μυστική διεύθυνση για επικό, καθαρό «βρόμικο». Πρόκειται για την καντίνα του Ανδρέα στον Ταύρο, Χρυσοστόμου Σμύρνης 52. Εκεί ο Ανδρέας ρίχνει κάρβουνα και ψήνει τα σουβλάκια του. Σε κάθε σάντουιτς βάζει δύο σουβλάκια, χοιρινό ή κοτόπουλο. Ακόμα, σου δίνει την επιλογή να βάλεις ένα χοιρινό και ένα κοτόπουλο. Στο ψωμάκι μπαίνει ψιλοκομμένο λάχανο-καρότο, μουστάρδα και φρέσκια πατάτα που τηγανίζει πιο δίπλα, σε μια φριτέζα. Στο σπίτι η Γωγώ έχει πάντα στην κατάψυξη ψωμί από το Kora Bakery για ένα σπέσιαλ σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα, αυγά βραστά, μαγιονέζα και ντοματίνια.
Ο Τάσος θυμάται να προτιμά σάντουιτς με κασέρι Βόλου, μπέικον, αυγό, ψητό κοτόπουλο, ντομάτα, ροκφόρ και σπιτικά τουρσιά. Όλη η Αθήνα, κοσμική και μη, περνούσε από το Οικογενειακό Τοστ. Λέγεται πως πουλούσαν γύρω στα 5.000 σάντουιτς τη μέρα!
Ο σεφ Ηλίας Σκουλάς, μετρ του street food και αρχηγός των απανταχού μπέργκερ, δεν θα μπορούσε παρά να έχει μια δυνατή πρόταση για σάντουιτς. Βέβαια, θα αναγκαστούμε να ταξιδέψουμε λίγο βόρεια, αφού το αγαπημένο του σάντουιτς βρίσκεται στο Γερμανικό Αλλαντοποιείο Ochsenkopf στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ακραία, πληθωρική πρόταση με χειροποίητη leberkäse, κρεατοφραντζόλα που κόβεται σε παχιά κομμάτια, μέσα σε χωριάτικο, τραγανό ψωμί, συντροφιά με μια μουστάρδα, πιο απαλή από την ντιζόν. Στο σπίτι συνηθίζει να φτιάχνει διάφορες ευφάνταστες τορτίγιες. Ξεκινά με την πίτα που φτιάχνει με λευκό καλαμπόκι, αλάτι και ελαιόλαδο, την οποία ψήνει σε μαντεμένιο τηγάνι. Πάνω της ρίχνει ένα μείγμα από φέτα και ανθότυρο αντί για queso fresco, δύο τηγανητά αυγά με ρευστούς κρόκους, σάλτσα καυτερή sriracha, ψιλοκομμένο Swan και, επίσης, ψιλοκομμένο λάχανο.
Η αρτοποιός Ελισάβετ Κουλούρη του Betty’s Bakery, που ξέρει να αναγνωρίζει το καλό ψωμί από μακριά, αγαπάει το vegan σάντουιτς του αρκετά νέου και πολύ διάσημου Black Salami: προζυμένιο ψωμί τύπου φοκάτσια, μελιτζάνες, πιπεριές, χούμους, αγγουράκι και λιαστή τομάτα. Για το σπιτικό της σάντουιτς επιλέγει το εξαιρετικά θρεπτικό προζυμένιο και πολύσπορο ψωμάκι με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο Φλωρίνης, το οποίο συνδυάζει με τη μαλακή μυζήθρα «Αμάρι» και φέτες αβοκάντο.
Στα βόρεια και σε παλιότερες εποχές μας πάει και ο Ανέστης Ζαμανόπουλος της Blame The Sun, που τον θυμόμαστε χρόνια στη νύχτα, πίσω από μπάρες. Ο Ανέστης έχει να θυμάται το σάντουιτς των νεανικών του χρόνων στον Μαύρο, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Εκεί κατέληγε με την παρέα του μετά από κάθε πανκ ή ροκ συναυλία, για να σβήσουν το αλκοόλ και να απολαύσουν ένα από τα πιο φανταστικά σάντουιτς του κόσμου. Κρέας ψημένο στα κάρβουνα (πανσέτα, σουβλάκι, μπιφτέκι) που βρεχόταν καθώς ψηνόταν με μαρινάδα σε πλαστικό spray σε συνδυασμό με ό,τι μπορείς να φανταστείς από αλοιφές: μελιτζανοσαλάτα, ουγγαρέζα, ρώσικη, τζατζίκι και πολλές ακόμη. Ο Ανέστης στο σπίτι δεν φτιάχνει σάντουιτς και τώρα πια δεν τα αναζητά ούτε έξω. Όταν θέλει να φάει κάτι ανάλογο, πηγαίνει στο Guarantee, στο Κουκάκι.
Η σεφ Αργυρώ Κουτσού, επίσης μερακλού και ιντριγκαδόρισσα της γεύσης, πριν ξεκινήσει την κετογενική διατροφή ήταν πιστή στο σαντουιτσάδικο «Βούτα» στην Αργυρούπολη. Το συγκεκριμένο μαγαζί είχε ξεκινήσει την πορεία του ως καντίνα πάνω στη Βουλιαγμένης, στο σημείο όπου συνηθιζόταν να γίνονται κόντρες με αυτοκίνητα, γι’ αυτό και είχε πάντα κόσμο. Τα σάντουιτς, που εξακολουθεί να φτιάχνει όπως παλιά, είναι επιεικώς αμαρτωλά: αφράτο σταρένιο ψωμί, μορταδέλα, καπνιστό χοιρινό, ζαμπόν, πάριζα, ένταμ, μαγιονέζα, αυγό, ντομάτα, τυροσαλάτα, πατάτες τηγανητές και γύρω-γύρω σαλάμι αέρος, για να διατηρείται στη θέση του το περιεχόμενο. Στο σπίτι η Αργυρώ συνηθίζει να φτιάχνει δικό της ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου, λιναρόσπορο και σουσάμι. Το αλείφει λάδι και σκόρδο, βάζει επάνω τριμμένη ντομάτα, προσθέτει αβοκάντο, σαλάμι Λευκάδας σε μεγάλες, παχιές φέτες, λαδοτύρι Ζακύνθου και μελάτους κρόκους αυγού.
Η αρτοποιός και head baker στο Line Φαίδρα Μαυροειδή-Σβανά αγαπάει ιδιαίτερα τη Γωγώ Δελογιάννη και εμπιστεύεται τυφλά τη γεύση της. Έτσι, παρόλο που τις περισσότερες μέρες τα γεύματά της είναι vegan ή vegetarian, όταν βρίσκεται στη Γαλιάντρα δεν αντιστέκεται στο σάντουιτς με κεφτεδάκια, ντομάτα και τσαλαφούτι. Στο σπίτι, αν θέλει να ευχαριστηθεί ένα σάντουιτς, θα κόψει φέτες προζυμένιου ψωμιού, θα βάλει σπιτικό πέστο ρόκας, θα προσθέσει τσένταρ και γκούντα, θα το πασαλείψει με μπόλικο βούτυρο και θα το ψήσει στο τηγάνι, όπως κάναμε παλιά με το grilled cheese.
Ο vegan σεφ Άλκης Μιχαήλ, που μένει στα νότια προάστια, αγαπάει πολύ το Περί Γης στη Βούλα και συγκεκριμένα την τορτίγια με χούμους, ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο και καρότο. Εναλλακτικά, απολαμβάνει τη γλυκιά τορτίγια με φιστικοβούτυρο, μπανάνα και maple syrup. Και τα δύο τα συνδυάζει με φρέσκο χυμό παντζάρι, καρότο και τζίντζερ που στο Περί Γης τον φτιάχνουν φανταστικά. Για το σπιτικό σάντουιτς έχει πάντα τσάτνεϊ μάνγκο που, όπως λέει, πάει με όλα, μουστάρδα ντιζόν με κόκκους, ντομάτα, ρόκα, cream cheese, sriracha, ψητές πιπεριές σε βάζο, αγγουράκι και κρεμμύδι τουρσί και για πρωτεΐνη τόφου, ή τέμπε, ή σεϊτάν, ή γαλοπούλα vegan.
Η food blogger Madame Ginger έχει ζήσει τις μεγάλες στιγμές του Everest και θυμάται ακόμη να παραγγέλνει σάντουιτς με διπλό τυρί, διπλό μπέικον, ουγγαρέζα, καλαμπόκι, πατατάκια και, σε περίπτωση μεγάλου ξενυχτιού, με αυγό βραστό. Σήμερα είναι vegan και όλα είναι διαφορετικά. Η αγάπη της, όμως, για τα σάντουιτς παραμένει μεγάλη. Έτσι, όταν θέλει να φάει κάτι νόστιμο και χορταστικό, προτιμά το Vegan Vandal και συγκεκριμένα το Crispy Cauli Sandwich με τραγανές μπουκιές παναρισμένου κουνουπιδιού, που μοιάζουν εντελώς με κοτόπουλο και της θυμίζουν το Chicky’s sandwich που έτρωγε παλιά στα Goody’s, με σος μουστάρδας, πίκλες αγγουριού, ντομάτα και iceberg. Στο σπίτι, αν δεν έχει μπαγκετούλα από το Τρομερό Παιδί, στηρίζει με πάθος το κλασικό, σωστό και πρόστυχο λευκό ψωμί του τοστ. Τρεις φετούλες, τις οποίες αλείφει με ντοματοπελτέ, τις αλατοπιπερώνει, προσθέτει έτοιμη μαγιονέζα vegan, τριπλό τυρί και γενναία δόση φυτικού βουτύρου και μετά τις ψήνει στην τοστιέρα μέχρι να «ξερογκαγκανιάσουν», όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Το συγκεκριμένο σάντουιτς, μάλιστα, το απολαμβάνει για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να φάει και δεύτερο, αν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Η food editor Ζωή Παρασίδη έχει βρει στο Kora Bakery το σάντουιτς που γαληνεύει τις ηρωικές και αμέτρητες ώρες δουλειάς στο γραφείο. Πρόκειται για τη φοκάτσια με μορταδέλα, κρεμώδη burrata, relish από κόκκινες πιπεριές, κονφί ντομάτα και beurre noisete με φιστίκι Αιγίνης. Έτσι εξηγείται η έμπνευση.
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης, διευθυντής της έντυπης LiFO που πρόσφατα συνέγραψε με τη Μαρίνα Πετρίδου το βιβλίο Σουβλάκι, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει έντονη τη μνήμη ενός ιστορικού σαντουιτσάδικου. Πρόκειται για το Οικογενειακό Τοστ που βρισκόταν στην Στουρνάρη από το 1969, στην κάτω πλευρά της Πατησίων. Ένα μαγαζάκι με τεράστια δυναμική που σύστησε στην Αθήνα το λεγόμενο «αμερικάνικο σάντουιτς» και έκλεισε πολλές δεκαετίες αργότερα, το 2010. Τέσσερις τοστιέρες και τρεις-τέσσερις υπάλληλοι που δούλευαν νύχτα-μέρα για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις ουρές πελατών που περίμεναν απέξω. Τεράστια ποικιλία προϊόντων, που έφταναν τα ογδόντα, με τυριά και αλλαντικά απ’ όλη την Ελλάδα και ψωμάκι που έφτιαχναν μόνοι τους. Ο Τάσος θυμάται να προτιμά σάντουιτς με κασέρι Βόλου, μπέικον, αυγό, ψητό κοτόπουλο, ντομάτα, ροκφόρ και σπιτικά τουρσιά. Όλη η Αθήνα, κοσμική και μη, περνούσε από το Οικογενειακό Τοστ. Λέγεται πως πουλούσαν γύρω στα 5.000 σάντουιτς τη μέρα! Σήμερα ο Τάσος επιλέγει το Derty Harry από το Big Mouth με λουκάνικο, κεφτέ, μανιτάρια σοτέ, τσένταρ, ντομάτα και Big Mouth Sauce. Στο σπίτι θα φτιάξει κάτι με ζυμωτό ψωμί, κασέρι Ξάνθης και ντοματίνια.
Η Μαρούλα Μαυρογιαννοπούλου, wine expert του notenexpert.gr, έχει αγαπημένο σάντουιτς από τα παιδικά της χρόνια και αυτό επιλέγει πάντα, ξανά και ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το βρίσκει στα Ιμαλάια, στον Πειραιά, όπου σερβίρεται, όπως μας είπε, το πιο καθαρό «βρόμικο» της πόλης. Με αφράτο ψωμάκι, λουκάνικο σε jumbo μέγεθος, λάχανο, καρότο, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και μουστάρδα. Τεράστιο και μπαμπάτσικο, ικανό να χορτάσει πείνα και καρδιά. Στο σπίτι, πάλι, το ψυγείο είναι εξοπλισμένο για να καλύψει κάθε ανάγκη, ακόμη και σε περίπτωση πολέμου. Αγαπημένοι συνδυασμοί της Μαρούλας το ψωμί μπριός με κασέρι Σοχού, σαλάμι Λευκάδας, ή χοιρομέρι με χειροποίητο τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης, ή τσιαπάτα με chevre, coppa με ντοματίνια και ρόκα.
Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη ή, αλλιώς, Surtuko, αγαπάει ιδιαίτερα το σάντουιτς The Forest που βρίσκει στο Talking Breads στα Εξάρχεια. Με αφράτο ψωμάκι που μοσχοβολάει βούτυρο, μανιτάρια σoτέ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, άρωμα τρούφας και σπιτική κέτσαπ – συνοδεύεται με μεγάλες τηγανητές πατάτες. Για το σπίτι φροντίζει να έχει ψωμί από το Kora Bakery ή το Τρομερό Παιδί, αν περάσει από τη γειτονιά του. Για το περιεχόμενο προτιμά αβοκάντο, αυγό, κόλιανδρο, sriracha σος, καραμελωμένα κρεμμύδια και Μετσοβόνε. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί επική την απλή επιλογή του προζυμένιου ψωμιού, αλειμμένου με βούτυρο αγελάδας και πασπαλισμένου με ανθό αλατιού.
Ο σεφ του Aleria Γκίκας Ξενάκης αγαπούσε ιδιαίτερα και μνημονεύει ακόμα το γκουρμέ σαντουιτσάδικο Σαν Φρανσίσκο. Το ίδιο αγαπάει και το Guarantee στο Κουκάκι, που όταν το επισκέπτεται δεν μένει ποτέ σταθερός σε μια γεύση. Ξέρει ότι όλα τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και του αρέσει πάντα να κάνει καινούργιους συνδυασμούς. Στα πλεονεκτήματα του μαγαζιού προσθέτει το κορυφαίο ψωμάκι που παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση. Για το σπίτι διαλέγει ένα καλό προζυμένιο ψωμάκι, το οποίο εμπλουτίζει με αβοκάντο, γαύρο μαρινάτο και πάστα ψητής πιπεριάς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είναι το αγαπημένο και του γιου του.
Η αρτοποιός και ψυχή του Kora Bakery Ιάνθη Μιχαλάκη είναι λογικό να έχει μεγάλη αγάπη και στο ψωμί αλλά και σε εκείνους που φτιάχνουν το δικό τους, όπως συμβαίνει στο Marketta. Γι’ αυτό και το δικό της αγαπημένο σάντουιτς είναι από αυτό το μικρό εμπνευσμένο μαγαζί με τις τέλειες γεύσεις. Συγκεκριμένα, επιλέγει το σάντουιτς με σπιτική φοκάτσια, τόνο, κρεμμύδι πίκλα, φύτρες, μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα. Όπως λέει, είναι ό,τι πρέπει για το lunch break στη δουλειά, γιατί έχει το indulgence του take-out, αλλά της επιτρέπει να συνεχίζει να δουλεύει μετά, κάτι που δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός μπέργκερ που θα τη βάραινε πολύ. Στο σπίτι η Ιάνθη τρώει μετά μανίας τοστ, κάθε μέρα στάνταρ για πρωινό, και υπάρχουν στο ψυγείο της, πάντα, όλα τα υλικά. Μάλιστα, για το τοστ της προτιμά το ψωμί για τοστ του εμπορίου χωρίς κόρα και δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Η αγαπημένη της εκδοχή περιλαμβάνει τυρί γκούντα και φέτες κοτόπουλο καπνιστό.
Ο οινογράφος Δημήτρης Κούμανης του wine bar Heteroclito έχει να θυμάται πολλά διαφορετικά σάντουιτς, αφού τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν κρεατοφάγος – πλέον είναι vegetarian εδώ και πολλά χρόνια. Σταθερή επιλογή του είναι το Guarantee στο Κουκάκι, όπου δεν επιλέγει κάτι συγκεκριμένο, αλλά κάνει τυχαίους συνδυασμούς την ώρα της παραγγελίας. Πιστεύει στην ποιότητα του μαγαζιού και εκεί βρίσκει πάντα καλά τυριά, ντόπια ή εισαγωγής. Ιδιαιτέρως αγαπάει τα ανοιχτά σάντουιτς των Δανών, τα Smorrebrod, και του αρέσουν οι συνδυασμοί με ψάρι που συνηθίζουν στη σκανδιναβική χώρα. Για το σπίτι προτιμά την μπαγκέτα από το Τρομερό Παιδί και το ψωμί σικάλεως από το Kora Bakery. Αυτό τον καιρό τού αρέσει να δοκιμάζει διάφορες γκοργκοντζόλες, μουστάρδες γαλλικές και πίκλες σε διάφορες μορφές. Αν και τα αγαπημένα του τυριά είναι τα γαλλικά, η καλή και στην εποχή της πρέντζα Ζακύνθου καθώς και τα παλαιωμένα σε μούστο τυριά του οινοποιού Κωνσταντίνου Μακρυδημήτρη διεκδικούν το ενδιαφέρον του.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.