ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο

Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο Facebook Twitter
Η γοητευτική σάλα του Πόλλυ με τα ξύλινα τραπέζια, τις ρετρό αφίσες και τις ωραίες μουσικές...
0


Το μπιστρό Polly Maggoo στο Μεταξουργείο είναι το όνειρο ζωής του Γιώργου Ηλιού, που όταν πριν από χρόνια ζούσε στο Παρίσι, γνώρισε τα μπιστρό και αγάπησε την κουζίνα τόσο, ώστε βρέθηκε να σπουδάζει σε σπουδαία σχολή μαγειρικής. Οι εικόνες, οι εμπειρίες και οι γεύσεις πυροδότησαν πριν από έξι χρόνια τη δημιουργία του Polly Maggoo με τα νόστιμα πιάτα και τις ωραίες μουσικές. Ωστόσο, ο Γιώργος είναι πνεύμα ανήσυχο και αποφάσισε να ανοίξει έναν καινούργιο, δημιουργικό κύκλο στο μαγαζί του. «Αλλαγή προσέγγισης, πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις. Προσφέρω φαγητό σε προσιτές τιμές. Δημιουργώ στην κουζίνα μου, χρησιμοποιώντας τις παιδικές αναμνήσεις». Καθισμένοι στη γοητευτική σάλα του Πόλλυ (πλέον) με τα ξύλινα τραπέζια, τις ρετρό αφίσες και τις ωραίες μουσικές, αφήνουμε την αύρα του Μεταξουργείου να μας αγκαλιάσει. Δεν προσδοκούσαμε την έκσταση, θέλαμε, απλώς, τρεις φίλες να ξανασμίξουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είχαμε πολλά να πούμε.

Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο Facebook Twitter
Η ψητή πατάτα νοστίμευε πολύ με το καλής ποιότητας βούτυρο που την αγκάλιαζε

Τελικά, οι μεζέδες του Γιώργου έστρεφαν τη συζήτηση στα πιάτα που τσιμπολογούσαμε. Στην αρχή δοκιμάσαμε από τη λίστα με τα ελληνικά τυριά το αρσενικό Νάξου με την πλούσια γεύση. Μετά, στο τραπέζι προσγειώθηκε το πιάτο-υπογραφή του Γιώργου Ηλιού, η σπυρωτή φακή με σχοινόπρασο, που στην κορυφή της φιγουράριζε ένα αυγό ποσέ (€9). Ήταν μαγειρεμένη σωστά –να κρατάει λίγο–, με το αυγό να της δίνει πόντους νοστιμιάς. Γεύση ξεχωριστή, που μαρτυράει πόσο καλή αίσθηση της ζωής έχει ο μάγειρας. Τη σαλάτα με το λάχανο, τις σταφίδες Κορίνθου και τη λεπτοκομμένη μαριναρισμένη πανσέτα συμπλήρωνε μια έντεχνα φτιαγμένη βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, λευκό ξίδι, μουστάρδα Dijon και λίγο ξινόμηλο, που η γεύση και το άρωμά της έμειναν ανεξίτηλα πάνω της, χωρίς λιπαρό ίχνος. Η γαλλική τεχνική υπάρχει στα πιάτα, το αποτέλεσμα όμως δεν σε βγάζει έξω από τα ελληνικά σύνορα. Η ψητή πατάτα νοστίμευε πολύ με το καλής ποιότητας βούτυρο που την αγκάλιαζε και στη συνέχεια η φάβα που προσγειώθηκε στο τραπέζι είχε απαλή υφή και πλούσια γεύση. Τα συνοδευτικά τσιγαριαστά βλίτα συναγωνίζονταν στη γεύση το ροδοψημένο θράψαλο (€11,20) με την τραγανή υφή και τη ζουμερή σάρκα. Φύγαμε με τη χαρακτηριστική και αγαπημένη γεύση του γλυκού κουταλιού βύσσινου που στόλιζε μια καλοφτιαγμένη πανακότα (€4), με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στο φιλόξενο μπιστρό.

Πόλλυ, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120

 

 

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT