Πώς ένα βαζάκι Νουτέλα άρχισε να σώζει ζωές

Facebook Twitter
0


Το μόνο που σκέφτομαι όταν βλέπω ένα βαζάκι Νουτέλα είναι να το ανοίξω και να φάω λίγο. Ένας Γάλλος παιδίατρος όμως σκέφτηκε κάτι καλύτερο (που δεν συμπεριλάμβανε τον εαυτό του.)


Σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα φαγώσιμο, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και θερμίδες με βάση το φυστίκι, με υφή σαν της Νουτέλα ως όπλο κατά της πείνας. Το προϊόν που προέκυψε λέγεται Plumpynut και ως τώρα έχει σώσει 1.9 εκατομμύρια ζωές.


Το θέμα της πείνας ήταν μόνιμα στο μυαλό του Briend. Προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο κατασκευής ενός τροφίμου που θα έσωζε παιδιά αλλά σε απλή μορφή: χωρίς να απαιτούνται ειδικές συνθήκες υγιεινής, καθαρό νερό, ή ειδικούς. Η έμπνευση ήρθε μέσα από ένα βαζάκι Νουτέλα: διαβάζοντας τα συστατικά, ανακάλυψε ότι οι αναλογίες και τα υλικά ήταν σαν αυτά που συνιστούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το μόνο πρόβλημα ήταν το γάλα. Έτσι, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γάλα με φυστικοβούτυρο κι έτσι θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα, χωρίς να απαιτείται καθαρό νερό (που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτών των χωρών.) Ήταν αυτό που έψαχνε: ένα προϊόν ιδιαίτερα θρεπτικό, που μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι ακριβό. Συνεργάστηκε με μία γαλλική εταιρία και το Plumpynutέγινε προσβάσιμο σε μεγάλη κλίμακα.


Πλέον κατασκευάζεται και στις χώρες που το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Η γαλλική εταιρία παρέχει το βασικό μείγμα βιταμινών και μετάλλων οι οποίοι το συνδυάζουν με το φυστικοβούτυρο. Μία τέτοια εταιρία είναι το Projec Peanut Butterστο Μαλάουι.


Βέβαια, προσυσκευασμένες τροφές που παράγονται στην Ευρώπη είναι ανακούφιση και όχι λύση για τα παγκόσμια προβλήματα πείνας. Αυτό δεν γιατρεύει προβλήματα όπως ανεργία, έλλειψη παιδείας και φυσικές καταστροφές: το θέμα είναι τεράστιο, καθώς μπαίνει και ζήτημα ηθικής, όταν η πείνα γίνεται κερδοφόρα μπίζνες, κάτι που δε φαίνεται να ήταν μέσα στα σχέδια του εμπνευστή του, ο οποίος εξακολουθεί να αποφεύγει τη δημοσιότητα. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ