Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος Facebook Twitter
0

Στην ορεινή Αχαΐα, στο σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, δημιουργείται ένα μικροκλίμα με νύχτες δροσερές και μέρες ήπια ζεστές, ιδανικό για τη σωστή, μακρά ωρίμανση σταφυλιών.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εκεί βρήκαν «το σπίτι τους» οι Αμπελώνες Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή σημαίνει και πιο υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια, κάτι που οδήγησε τους αχαϊκούς αμπελώνες να επιλέξουν πιο μεγάλα υψόμετρα ώστε να μη χαθεί η ποιότητα της συγκομιδής τους. Οι ψυχρότερες συνθήκες των αμπελοτεμαχίων δίνουν στα σταφύλια τα επιθυμητά αιθέρια αρωματικά χαρακτηριστικά αλλά και τις υψηλές οξύτητες για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Κάπως έτσι, τα κρασιά «Άδολη Γης» έγιναν «Ορεινά».

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος Facebook Twitter
Τα σταφύλια των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου καλλιεργούνται σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων στην ορεινή Αχαΐα.

Αφήνοντας για λίγο την ορεινή Αχαΐα, ο Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου ταξίδεψαν μέχρι τη Βιτόρια της Ισπανίας. Εκεί που ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, με 2.038 δείγματα κρασιών συνολικά, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα κρασιά, ως επισφράγιση της υψηλής ποιότητας των προαναφερθέντων αχαϊκών Αμπελώνων, δύο κρασιά τους, η «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» όσο και η «Άδολη Γης Ορεινή Λευκό 2020» κέρδισαν μια μεγάλη διάκριση, αποσπώντας και τα δύο το Χρυσό Μετάλλιο (Gold) στην κατηγορία τους.

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος Facebook Twitter
Το κρασί «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» απέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Ροζέ κρασιών, με 94 βαθμούς, στον Διεθνή Διαγωνισμό Κρασίου στη Βιτόρια της Ισπανίας.

Η σύνθεση και των δύο βραβευμένων κρασιών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις. Το Ροζέ κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, που απέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Ροζέ κρασιών, με 94 βαθμούς, έχει ένα λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με ανταύγειες μωβ αποχρώσεων. Η επίγευσή του δίνει μια αίσθηση φρουτοχυμού στον ουρανίσκο, μιας και διακρίνονται έντονα τα αρώματα φράουλας, μύρτιλου και βύσσινου σε φόντο γιαουρτιού, με γλυκύτητα στην αρχή και οξύτητα στο τελείωμα.

Το «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» είναι ένα κρασί που προσφέρεται για να καταναλωθεί και μόνο του, σαν απεριτίφ, αλλά κάνει επίσης ιδανικό pairing με πιάτα της ασιατικής κουζίνας -κυρίως κινεζικής και ταϋλανδέζικης- ενώ ταιριάζει ακόμα με φρούτα αλλά και γλυκά που επικαλύπτονται με μαρμελάδα φρούτων.

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος Facebook Twitter
Το κρασι «Άδολη Γης Ορεινή Λευκό 2020» απέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Λευκών κρασιών, με 94 βαθμούς.

Βάζοντας στο ποτήρι σας, πάλι, το Λευκό κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, που απέκτησε κι αυτό το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Λευκών κρασιών, με 94 βαθμούς, θα διακρίνετε το λευκοπράσινο χρώμα του. Φέρνοντάς το κοντά στη μύτη σας, θα νιώσετε ένα συνδυασμό αρωμάτων από πεπόνι, μάνγκο, ακτινίδιο και ανανά, ενώ πίνοντας την πρώτη γουλιά, θα απολαύσετε μια φρέσκια, φρουτώδη γεύση, που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα.

Πρόκειται για ένα ιδανικό κρασί για τους λάτρεις των θαλασσινών, μιας και παντρεύεται ταιριαστά με μύδια αχνιστά, γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια και χτένια, αλλά και ψάρια ψητά στα κάρβουνα, καθώς και εξωτικά φρούτα.

Και τα δύο βραβευμένα κρασιά ωριμάζουν ωραία, μιας και μπορείτε να τα πιείτε ακόμη και 3 χρόνια μετά, αν έχουν διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες, ενώ η ιδανική θερμοκρασία για σερβίρισμα είναι περίπου οι 10οC.

Με πάθος, μεράκι αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά κρασιά που αιχμαλωτίζουν περιπετειώδεις γεύσεις στο μπουκάλι τους, ώστε να συνοδεύσουν εκλεκτά γεύματα, αλλά κυρίως, να δώσουν γεύση στις στιγμές που θα θυμάστε. 

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT