Πώς να φτιάξετε τα ευκολότερα τυροπιτάκια

Ένα εκατομμύριο τυροπιτάκια Facebook Twitter
Δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι σπανακοπιτάκι, αλλά περιέχει μόνο τα αρωματικά μιας σπανακόπιτας και καθόλου σπανάκι - μην ανησυχείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει!
0

ΤΑ ΤΥΡΙΑ: Κίτρινα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ένταμ, γκούντα, έμενταλ, καπνιστό μετσοβόνε) ανάμεικτα με λευκά (ανθότυρο, φέτα, ανάλατη μυζήθρα) που θα έχετε λιώσει με το πιρούνι. Αναμείξτε ελεύθερα τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας, ο βασικός κανόνας είναι 50-50.

Αυγό: Ένα για κάθε 2-3 φλιτζάνια τυριών. Μπαίνει ολόκληρο και ανακατεύεται με το μείγμα των τυριών και των αρωματικών, χωρίς να χρειάζεται να το χτυπήσουμε πριν. Η δουλειά του είναι να «δέσει» το μείγμα της γέμισης, ο κρόκος γλυκαίνει το μείγμα και το ασπράδι δένει τα συστατικά. Αν χρησιμοποιήσετε ζύμη κουρού, θα χρειαστείτε άλλο ένα αυγό, για να αλείψετε τα τυροπιτάκια πριν τα ψήσετε.

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο: Αν χρησιμοποιήσετε μόνο φέτα και λευκά υγρά τυριά, μπορείτε να προσθέσετε και νιφάδες καυτερής πιπεριάς ή πάπρικα. Αλλιώς θυμηθείτε με και προσθέστε αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ο συνδυασμός άνηθος-μαύρο πιπέρι είναι ένας πετυχημένος γευστικός συνδυασμός.

Ένα ωραίο τρικ είναι να αλείψουμε τα φύλλα με πάστα πράσινης ελιάς αντί για ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο και γευστικότερο!

Αλάτι: Ελάχιστο, και μόνο αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατο τυρί.

Μυρωδικά: Ό,τι μυρωδικό θα βάζαμε και στη σπανακόπιτα (άνηθος, καυκαλήθρες μυρώνια, μάραθος, φινόκιο) και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή θυμάρι.

Ελαιόλαδο: Λίγες σταγόνες αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα και απλό για το άλειμμα των φύλλων. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και κάθε τυροπιτάκι πριν το ψήσουμε. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα το σουσάμι και το μαυροκούκι ή όποιος άλλος ξηρός καρπός επιλέξουμε να προσθέσουμε (ηλιόσπορος ή κολοκυθόσπορος επίσης). Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (ιδίως του Ιδρύματος Τοσίτσα ή της Κερκύρας) δίνει έναν πιο έντονο γαλακτοκομικό χαρακτήρα, προτιμήστε το αν τα τυριά σας είναι μέτριας έντασης. Ένα ωραίο τρικ είναι να αλείψουμε τα φύλλα με πάστα πράσινης ελιάς αντί για ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο και γευστικότερο!

Το φύλλο: Κατά βάση φρέσκο κρούστας (στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ) ή κατεψυγμένο, αλλά καλά αποψυγμένο. Θα το απλώσουμε στον πάγκο της κουζίνας και θα το κόψουμε σε στενές λουρίδες αν πρόκειται να κάνουμε τρίγωνα τυροπιτάκια. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους στρογγυλούς δίσκους ζύμης κουρού που θα διπλώσουμε στη μέση για να κάνουμε το κλασικό μισοφέγγαρο τυροπιτάκι. Σε μία από τις προτάσεις μας δεν χρησιμοποιείται καν φύλλο, κανενός είδους, το μείγμα κάνει τη δική του κρούστα όταν ψήνεται, ενώ σε αυτό μπαίνει γιαούρτι και πολλά αυγά.

Κάτι ίσως πιο ενδιαφέρον; Φυσικά, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη: Ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα χωρίς το λάδι της, τριμμένο πικάντικο λουκάνικο (χωρίς τη μπόλια του), ψιλοκομμένο ζαμπόν ή σαλάμι αέρος. Ό,τι και αν προσθέσετε, θυμηθείτε πως πρέπει να είναι στεγνό και όχι υγρό για να μην πανιάσει το φύλλο μας (δηλαδή, όχι στα ντοματίνια ή τις φρέσκιες πιπεριές, ναι στις ψιλοκομμένες και καλά στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή σε ένα κουταλάκι καυτερό πολτό χαρίσα).

Ψήσιμο: Σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά.

Ένα εκατομμύριο τυροπιτάκια Facebook Twitter

Το ευκολότερο τυροπιτάκι του κόσμου

35-40 τεμάχια

Πριν από μερικές δεκαετίες, στη συσκευασία μιας φαρίνας δημοσιεύτηκε μια αλάνθαστη συνταγή που αγάπησε όλη η Ελλάδα. Χωρίς φύλλο και με πανεύκολο μέτρημα. Το τυροπιτάδικο της γειτονιάς μπορεί να περιμένει…

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο (προσοχή: όχι γεμάτο μέχρι το χείλος του κεσέ, αλλά μέχρι εκεί που ήταν γεμάτος με γιαούρτι, για να μη βγουν λαδερά τα τυροπιτάκια)
1 κεσεδάκι τριμμένη φέτα (Κεφαλληνίας, Παρνασσού)
1 κεσεδάκι νόστιμο τριμμένο κίτρινο τυρί (κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο, μετσοβόνε)
3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Δενδρολίβανο, ή θυμάρι, ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο μέσα στο μείγμα
Σουσάμι, ή μαυροκούκι, ή και τα δύο για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τις δύο σχάρες του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις σχάρες.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.

Πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας σε μικρά οβάλ τυροπιτάκια. Ακουμπάμε τα τυροπιτάκια στις σχάρες με απόσταση 2-3 εκατοστά μεταξύ τους (γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο). Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε για 25 λεπτά. Τρώγονται ζεστά και διατηρούνται για 2 μέρες σε αεροστεγές σκεύος εκτός ψυγείου.

Τυροπιτάκι με πάστα ελιάς, κουκουναρόσπορο και λιαστή ντομάτα

(30-40 τεμάχια)

Υλικά
½ κιλό φέτα Τριπόλεως, Κεφαλλονιάς ή Παρνασσού (πικάντικες)
1 βαζάκι πάστα ελιάς (καλύτερα πράσινη)*
Κουκουναρόσπορος ελαφρά ψημένος στον φούρνο και χονδροκομμένος
6 λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά και όσο πιο ψιλοκομμένες γίνεται
1 πακέτο φύλλο κρούστας (φρέσκο ή καλά αποψυγμένο)
Σχοινόπρασο ή λίγο από το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκι
1 αυγό
Λίγο κύμινο ή κάρι σε σκόνη
Σουσάμι και μαυροκούκι
(προαιρετικά: την ψίχα από ένα-δυο νόστιμα λουκάνικα, ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς.

Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος, βάζουμε σε ταψάκι και ροδίζουμε ελαφρά τον κουκουναρόσπορο για 5-7 λεπτά, προσέχοντας μην καεί. Μόλις κρυώσει, τον χονδροκόβουμε.

Τρίβουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, το σχοινόπρασο και το λουκάνικο, αν το χρησιμοποιήσουμε.

Ανακατεύουμε τη φέτα, τις ντομάτες, το σχοινόπρασο, τον χονδροκομμένο κουκουναρόσπορο με το αυγό και ελάχιστο κύμινο. Η γέμιση φαίνεται λίγο στεγνή.

Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση και το μισό ξανά στη μέση (κατά μήκος της μακριάς του πλευράς). Το υπόλοιπο μπορούμε να το καταψύξουμε για άλλη χρήση.

Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε λωρίδα με την πάστα ελιάς, ακουμπώντας στη βάση κάθε λωρίδας ένα κουταλάκι από τη γέμιση.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασικό τυροπιτάκι. Δηλαδή πρώτα με την άκρη των δακτύλων μας (δείκτη και αντίχειρα) σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και διπλώνουμε, σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο και επαναλαμβάνοντας μέχρι να φτάσουμε στην πάνω αριστερά γωνία.

Ελαφρά λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ακουμπάμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Το αρωματικό χορτοπιτάκι με ανθότυρο

(30-40 τεμάχια)

Δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι σπανακοπιτάκι, αλλά περιέχει μόνο τα αρωματικά μιας σπανακόπιτας και καθόλου σπανάκι – μην ανησυχείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει! Ετοιμάστε τα με όσο φύλλο και αρωματικά περίσσεψαν από τη μεγάλη σας σπανακόπιτα και καταψύξτε τα, όταν τα ψήσετε θα είναι σαν να τα ετοιμάσατε μόλις τώρα!

Υλικά
½ κιλό ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
Λίγα κλωναράκια μάραθο και άνηθο, ψιλοκομμένα και στεγνά
Μισό ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια (ή ανάμεικτα) ψιλοκομμένα και στεγνά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και στεγνά
1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (φρέσκο ή καλά αποψυγμένο)
1 αυγό με μια πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουσάμι και μαυροκούκι
½ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. 

Απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε κάθετα στη μέση (κατά μήκος της μακριάς του πλευράς) και το μισό πάλι στη μέση. Φυλάμε το άλλο μισό φύλλο για άλλη χρήση ή το καταψύχουμε.

Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο, ακουμπώντας στη βάση της ένα κουταλάκι από τη γέμιση.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασικό τυροπιτάκι. Δηλαδή πρώτα με την άκρη των δακτύλων μας (δείκτη και αντίχειρα) σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και κλείνουνε τη γέμιση, διπλώνοντας και σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε στη πάνω αριστερά γωνία.

Ελαφρά λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ακουμπάμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη νέα Ιωνία για τρίγωνες πίτες, διπλοκαβουρντισμένα στραγάλια, πεϊνιρλί με κιμά και προϊόντα από τον Πόντο

Γεύση / Στη Νέα Ιωνία για πίτες, στραγάλια, πεϊνιρλί με κιμά και ποντιακά προϊόντα

Πεϊνιρλί με κιμά που κάποτε το έλεγαν κιμαδόπιτα, τρίγωνες τηγανητές τυρόπιτες και μοσχοβολιστά τσουρέκια, στραγάλια ξερά και αφράτα, καβουρντισμένα με τον σωστό τρόπο, περέκ, τουρσιά και ποντιακά τυριά που λιώνουν στο στόμα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ