Πώς να φτιάξετε τα ευκολότερα τυροπιτάκια

Ένα εκατομμύριο τυροπιτάκια Facebook Twitter
Δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι σπανακοπιτάκι, αλλά περιέχει μόνο τα αρωματικά μιας σπανακόπιτας και καθόλου σπανάκι - μην ανησυχείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει!
0

ΤΑ ΤΥΡΙΑ: Κίτρινα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ένταμ, γκούντα, έμενταλ, καπνιστό μετσοβόνε) ανάμεικτα με λευκά (ανθότυρο, φέτα, ανάλατη μυζήθρα) που θα έχετε λιώσει με το πιρούνι. Αναμείξτε ελεύθερα τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας, ο βασικός κανόνας είναι 50-50.

Αυγό: Ένα για κάθε 2-3 φλιτζάνια τυριών. Μπαίνει ολόκληρο και ανακατεύεται με το μείγμα των τυριών και των αρωματικών, χωρίς να χρειάζεται να το χτυπήσουμε πριν. Η δουλειά του είναι να «δέσει» το μείγμα της γέμισης, ο κρόκος γλυκαίνει το μείγμα και το ασπράδι δένει τα συστατικά. Αν χρησιμοποιήσετε ζύμη κουρού, θα χρειαστείτε άλλο ένα αυγό, για να αλείψετε τα τυροπιτάκια πριν τα ψήσετε.

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο: Αν χρησιμοποιήσετε μόνο φέτα και λευκά υγρά τυριά, μπορείτε να προσθέσετε και νιφάδες καυτερής πιπεριάς ή πάπρικα. Αλλιώς θυμηθείτε με και προσθέστε αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ο συνδυασμός άνηθος-μαύρο πιπέρι είναι ένας πετυχημένος γευστικός συνδυασμός.

Ένα ωραίο τρικ είναι να αλείψουμε τα φύλλα με πάστα πράσινης ελιάς αντί για ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο και γευστικότερο!

Αλάτι: Ελάχιστο, και μόνο αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατο τυρί.

Μυρωδικά: Ό,τι μυρωδικό θα βάζαμε και στη σπανακόπιτα (άνηθος, καυκαλήθρες μυρώνια, μάραθος, φινόκιο) και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή θυμάρι.

Ελαιόλαδο: Λίγες σταγόνες αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα και απλό για το άλειμμα των φύλλων. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και κάθε τυροπιτάκι πριν το ψήσουμε. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα το σουσάμι και το μαυροκούκι ή όποιος άλλος ξηρός καρπός επιλέξουμε να προσθέσουμε (ηλιόσπορος ή κολοκυθόσπορος επίσης). Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (ιδίως του Ιδρύματος Τοσίτσα ή της Κερκύρας) δίνει έναν πιο έντονο γαλακτοκομικό χαρακτήρα, προτιμήστε το αν τα τυριά σας είναι μέτριας έντασης. Ένα ωραίο τρικ είναι να αλείψουμε τα φύλλα με πάστα πράσινης ελιάς αντί για ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο και γευστικότερο!

Το φύλλο: Κατά βάση φρέσκο κρούστας (στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ) ή κατεψυγμένο, αλλά καλά αποψυγμένο. Θα το απλώσουμε στον πάγκο της κουζίνας και θα το κόψουμε σε στενές λουρίδες αν πρόκειται να κάνουμε τρίγωνα τυροπιτάκια. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους στρογγυλούς δίσκους ζύμης κουρού που θα διπλώσουμε στη μέση για να κάνουμε το κλασικό μισοφέγγαρο τυροπιτάκι. Σε μία από τις προτάσεις μας δεν χρησιμοποιείται καν φύλλο, κανενός είδους, το μείγμα κάνει τη δική του κρούστα όταν ψήνεται, ενώ σε αυτό μπαίνει γιαούρτι και πολλά αυγά.

Κάτι ίσως πιο ενδιαφέρον; Φυσικά, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη: Ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα χωρίς το λάδι της, τριμμένο πικάντικο λουκάνικο (χωρίς τη μπόλια του), ψιλοκομμένο ζαμπόν ή σαλάμι αέρος. Ό,τι και αν προσθέσετε, θυμηθείτε πως πρέπει να είναι στεγνό και όχι υγρό για να μην πανιάσει το φύλλο μας (δηλαδή, όχι στα ντοματίνια ή τις φρέσκιες πιπεριές, ναι στις ψιλοκομμένες και καλά στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή σε ένα κουταλάκι καυτερό πολτό χαρίσα).

Ψήσιμο: Σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά.

Ένα εκατομμύριο τυροπιτάκια Facebook Twitter

Το ευκολότερο τυροπιτάκι του κόσμου

35-40 τεμάχια

Πριν από μερικές δεκαετίες, στη συσκευασία μιας φαρίνας δημοσιεύτηκε μια αλάνθαστη συνταγή που αγάπησε όλη η Ελλάδα. Χωρίς φύλλο και με πανεύκολο μέτρημα. Το τυροπιτάδικο της γειτονιάς μπορεί να περιμένει…

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο (προσοχή: όχι γεμάτο μέχρι το χείλος του κεσέ, αλλά μέχρι εκεί που ήταν γεμάτος με γιαούρτι, για να μη βγουν λαδερά τα τυροπιτάκια)
1 κεσεδάκι τριμμένη φέτα (Κεφαλληνίας, Παρνασσού)
1 κεσεδάκι νόστιμο τριμμένο κίτρινο τυρί (κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο, μετσοβόνε)
3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Δενδρολίβανο, ή θυμάρι, ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο μέσα στο μείγμα
Σουσάμι, ή μαυροκούκι, ή και τα δύο για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τις δύο σχάρες του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις σχάρες.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.

Πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας σε μικρά οβάλ τυροπιτάκια. Ακουμπάμε τα τυροπιτάκια στις σχάρες με απόσταση 2-3 εκατοστά μεταξύ τους (γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο). Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε για 25 λεπτά. Τρώγονται ζεστά και διατηρούνται για 2 μέρες σε αεροστεγές σκεύος εκτός ψυγείου.

Τυροπιτάκι με πάστα ελιάς, κουκουναρόσπορο και λιαστή ντομάτα

(30-40 τεμάχια)

Υλικά
½ κιλό φέτα Τριπόλεως, Κεφαλλονιάς ή Παρνασσού (πικάντικες)
1 βαζάκι πάστα ελιάς (καλύτερα πράσινη)*
Κουκουναρόσπορος ελαφρά ψημένος στον φούρνο και χονδροκομμένος
6 λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά και όσο πιο ψιλοκομμένες γίνεται
1 πακέτο φύλλο κρούστας (φρέσκο ή καλά αποψυγμένο)
Σχοινόπρασο ή λίγο από το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκι
1 αυγό
Λίγο κύμινο ή κάρι σε σκόνη
Σουσάμι και μαυροκούκι
(προαιρετικά: την ψίχα από ένα-δυο νόστιμα λουκάνικα, ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς.

Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος, βάζουμε σε ταψάκι και ροδίζουμε ελαφρά τον κουκουναρόσπορο για 5-7 λεπτά, προσέχοντας μην καεί. Μόλις κρυώσει, τον χονδροκόβουμε.

Τρίβουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, το σχοινόπρασο και το λουκάνικο, αν το χρησιμοποιήσουμε.

Ανακατεύουμε τη φέτα, τις ντομάτες, το σχοινόπρασο, τον χονδροκομμένο κουκουναρόσπορο με το αυγό και ελάχιστο κύμινο. Η γέμιση φαίνεται λίγο στεγνή.

Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση και το μισό ξανά στη μέση (κατά μήκος της μακριάς του πλευράς). Το υπόλοιπο μπορούμε να το καταψύξουμε για άλλη χρήση.

Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε λωρίδα με την πάστα ελιάς, ακουμπώντας στη βάση κάθε λωρίδας ένα κουταλάκι από τη γέμιση.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασικό τυροπιτάκι. Δηλαδή πρώτα με την άκρη των δακτύλων μας (δείκτη και αντίχειρα) σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και διπλώνουμε, σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο και επαναλαμβάνοντας μέχρι να φτάσουμε στην πάνω αριστερά γωνία.

Ελαφρά λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ακουμπάμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Το αρωματικό χορτοπιτάκι με ανθότυρο

(30-40 τεμάχια)

Δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι σπανακοπιτάκι, αλλά περιέχει μόνο τα αρωματικά μιας σπανακόπιτας και καθόλου σπανάκι – μην ανησυχείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει! Ετοιμάστε τα με όσο φύλλο και αρωματικά περίσσεψαν από τη μεγάλη σας σπανακόπιτα και καταψύξτε τα, όταν τα ψήσετε θα είναι σαν να τα ετοιμάσατε μόλις τώρα!

Υλικά
½ κιλό ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
Λίγα κλωναράκια μάραθο και άνηθο, ψιλοκομμένα και στεγνά
Μισό ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια (ή ανάμεικτα) ψιλοκομμένα και στεγνά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και στεγνά
1/2 πακέτο φύλλο κρούστας (φρέσκο ή καλά αποψυγμένο)
1 αυγό με μια πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουσάμι και μαυροκούκι
½ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. 

Απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε κάθετα στη μέση (κατά μήκος της μακριάς του πλευράς) και το μισό πάλι στη μέση. Φυλάμε το άλλο μισό φύλλο για άλλη χρήση ή το καταψύχουμε.

Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο, ακουμπώντας στη βάση της ένα κουταλάκι από τη γέμιση.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασικό τυροπιτάκι. Δηλαδή πρώτα με την άκρη των δακτύλων μας (δείκτη και αντίχειρα) σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και κλείνουνε τη γέμιση, διπλώνοντας και σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε στη πάνω αριστερά γωνία.

Ελαφρά λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ακουμπάμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη νέα Ιωνία για τρίγωνες πίτες, διπλοκαβουρντισμένα στραγάλια, πεϊνιρλί με κιμά και προϊόντα από τον Πόντο

Γεύση / Στη Νέα Ιωνία για πίτες, στραγάλια, πεϊνιρλί με κιμά και ποντιακά προϊόντα

Πεϊνιρλί με κιμά που κάποτε το έλεγαν κιμαδόπιτα, τρίγωνες τηγανητές τυρόπιτες και μοσχοβολιστά τσουρέκια, στραγάλια ξερά και αφράτα, καβουρντισμένα με τον σωστό τρόπο, περέκ, τουρσιά και ποντιακά τυριά που λιώνουν στο στόμα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM