Οι πασχαλινές τυρόπιτες της Τήνου

τυρόπιτες Τήνου Facebook Twitter
Άλλες είναι γρήγορες στο τσίμπημα και άλλες είναι μαστόρισσες. Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
0

Αυτή που ανοίγει το φύλλο, ανοίγει και την καρδιά της. Βιδώνει τη μηχανή χειρός στο πλάι του τραπεζιού και γυρίζει τη μανιβέλα αλευρώνοντας τη ζύμη και από τις δυο πλευρές. Όλη η δουλειά γίνεται από το ένα στο έξι. Δυο φορές πέρασμα στο κάθε νούμερο. Αλλά στο έξι θέλει προσοχή, μην κοπεί. Αυτό γίνεται δαντέλα, διάφανο. Και τότε κάποια σηκώνεται και το πιάνει με το άλλο χέρι και το διπλώνει και μια άλλη το κόβει με το καπάκι από το καρίκι και το τραπέζι γεμίζει στρογγυλά λεπτά ζυμάρια. Θα γίνουν η βάση για τη γέμιση.

Στη μεγάλη πράσινη λεκάνη μπαίνει το χύμα (ανάλατο τυρί), αυγά, ζάχαρη και αρωματίζονται με πορτοκάλι ή βανίλια. Μια κουταλιά θα πέσει στο κέντρο και επιδέξια χέρια, άλλα μόνο με το δάχτυλο και άλλα με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας «τσιμπάνε», και πιέτες κλείνουν τη γεύση για να ψηθεί στους 180, στον αέρα. Αυτή που τσιμπάει, μόνο ακούει. Ό,τι έχει να πει, το λέει από μέσα της. Προσευχές, εξομολογήσεις και κοινωνικοί σχολιασμοί για νυμφίους ανακατεύονται με μπέικιν πάουντερ και βανίλιες. Η πιο συχνή ερώτηση είναι πόσα αυγά πήρε το χύμα. 

Άλλες είναι γρήγορες στο τσίμπημα και άλλες είναι μαστόρισσες. Νομίζεις ότι έχουν βγει από μηχάνημα τα γλυκά. Και έτσι όπως τις βλέπεις τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί δεν ξεχωρίζεις ποια είναι η δικιά σου. Όλη η αρχιτεκτονική και η παράδοση του νησιού σε μια μπουκίτσα, τόσα δα μικρή.

Σίγουρα στο ίντερνετ θα βρείτε τη συνταγή αν γκουγκλάρετε τυρόπιτες Τήνου ή τυρόπιτες τσιμπητές. Μόλις βρείτε τη συνταγή, να βρείτε και πρόθυμα χέρια νά ‘ρθουν να τσιμπήσουν.

Η τυρόπιτα δεν είναι άλλη μια συνταγή ή ένα κέρασμα πασχαλινό, είναι η Τήνος σε ένα πιατάκι του γλυκού με μια χαρτοπετσετούλα από κάτω. Τρώγεται με το χέρι. Γιατί όλα τα ωραία καταναλώνονται αυθορμήτως και με παιδικές διαδικασίες.

Από Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Πέμπτη, πρωί-απόγευμα, η μια πάει στο σπίτι της άλλης και βοηθάει να γίνουν οι τυρόπιτες, να μπουν στα τάπερ, να πάρουμε μια το βράδυ της Ανάστασης να λειτουργηθεί με το Χριστός Ανέστη.

Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου


Η γιαγιά με έστελνε στον φούρνο του Πέτρου να πάρω παξιμαδάκια με γλυκάνισο, νηστίσιμα να ροκανίζουν όσο πίνουν τους καφέδες σε μικρά φλιτζάνια. Κάναν ένα διάλειμμα για καφέ. Και ένα μεσημεριανό φαγητό μεγαλοβδιομαδιάτικο, αγκινάρες με κουκιά και καμιά πατάτα τηγανιτή. Μετά έπρεπε να πλυθούν και τα τσουμπλέκια και να μπουν σε κουτιά αυτές που ήταν για πεσκέσι τυλιγμένες με φιόγκους φυλαγμένους από ζαχαροπλαστεία.

Εγώ έβαζα τη ζάχαρη με ένα μικρό κουταλάκι. Η γιαγιά πάντα έφτιαχνε τη γέμιση και άνοιγε το φύλλο. Μας βάζαν και βοηθούσαμε για να μαθαίνουμε. Να γίνουμε προκομμένες και νοικοκυρούλες, αλλά εμάς μόνη μας έγνοια ήταν πότε δε θα μας βλέπει κανείς να γλύψουμε κρυφά τη λεκάνη με τη γέμιση. Από τότε δεν αντέχαμε την εγκράτεια.

Τις πιο ωραίες τυρόπιτες τις έκανε η γιαγιά. Τώρα τις κάνει η μαμά. Σίγουρα στο ίντερνετ θα βρείτε τη συνταγή αν γκουγκλάρετε τυρόπιτες Τήνου ή τυρόπιτες τσιμπητές. Μόλις βρείτε τη συνταγή, να βρείτε και πρόθυμα χέρια νά ‘ρθουν να τσιμπήσουν. Και στη μυτούλα ζάχαρη πριν το ψήσιμο, αλλιώς θα φουσκώσουν και θα χυθούν στο ταψί.

Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ