Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro

Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro Facebook Twitter
Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα. Φωτ.: Brooke Cagle/ Unsplash
0


ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ το πρωινό σου ξεκινάει όταν ανοίγεις τα μάτια σου, κάνεις λάθος. Όλοι ξέρουν πως ξεκινάει όταν πίνεις την πρώτη γουλιά καφέ! Αν, λοιπόν, το καφεδάκι είναι και για σένα η απόλυτη συνήθεια, τότε είσαι στο σωστό μέρος, γιατί σίγουρα δεν είναι απλώς ένα ακόμη ρόφημα, είναι μια ολόκληρη εμπειρία, που έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά επιτυχίας.

Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα – και το καλύτερο; Μπορείς να τον απογειώσεις με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away:

Μπορείς να απογειώσεις τον καφέ σου με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away.

Espresso

Για σένα που θες την ενέργειά σου σε compact μέγεθος, ο espresso είναι ο βασιλιάς και το μυστικό κρύβεται στην εκχύλιση, οπότε βεβαιώσου ότι δεν αλέθεται υπερβολικά –από μέτριο προς λεπτοκομμένο–, αλλιώς θα πιεις έναν πικρό εφιάλτη. 

• Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό, μην υπερβείς τα 25-30 δευτερόλεπτα εκχύλισης και φρόντισε να τον καταναλώσεις μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, όσο είναι ακόμα ζεστός και γεμάτος αρώματα.

Freddo espresso

Το κόλπο για τον τέλειο freddo espresso είναι να τον αφήσεις να κρυώσει ελαφρώς πριν τον χτυπήσεις με πάγο, ώστε να μη λιώσει όλος και γίνει ο καφές νερουλός. 

• Μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη και, ιδανικά, χτύπα τον για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει αφρός.

Cappuccino

Όλο το μυστικό εδώ κρύβεται στο αφρόγαλα. Ζέστανε το γάλα στους 65°C και χτύπησέ το μέχρι να αποκτήσει αφρώδη υφή.

• Μη βάλεις πολύ αφρό, γύρω στα 1-2 εκατοστά είναι ιδανικά, και μην ξεχνάς να πασπαλίζεις λίγη κανέλα ή κακάο από πάνω – το κάνει πιο fancy, trust us.

Freddo cappuccino

Για την καλοκαιρινή εκδοχή του all time classic cappuccino, απλώς φτιάξε τον espresso σου, χτύπα τον με πάγο και μετά ετοίμασε το αφρόγαλα. Η σωστή αναλογία γάλακτος - καφέ είναι 1:1.

• Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, βάλε το γάλα στο ψυγείο για λίγα λεπτά προτού το χτυπήσεις.

Ελληνικός

Α και Ω εδώ είναι το καϊμάκι. Βάλε κρύο νερό στο μπρίκι, ανακάτεψε μία φορά τον καφέ πριν το βάλεις στη φωτιά και περίμενε υπομονετικά μέχρι να φουσκώσει. Αυτό το καϊμάκι είναι, άλλωστε, όλη η μαγεία.

• Μην αφήσεις τον καφέ να βράσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, απομάκρυνέ τον από τη φωτιά.

Γαλλικός

Για γευστικό γαλλικό, χρειάζεσαι φίλτρο και φρεσκοαλεσμένο καφέ, ενώ να θυμάσαι πως ο χρόνος εκχύλισης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 λεπτά.

• Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον καφέ πριν τον φτιάξεις. Ναι, καλά διάβασες! Το αλάτι μειώνει την πικράδα και αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ. 

Φραπές

Αν θέλεις τον τέλειο φραπέ, το μυστικό είναι κι εδώ στον αφρό. Ανακάτεψε καφέ, ζάχαρη και λίγο νερό σε σέικερ μέχρι να γίνει πηχτός και αφρώδης, διαφορετικά χτύπησέ τον καλά μέχρι το χρώμα του να γίνει «χρυσό».

• Μη βάλεις πάρα πολύ νερό από την αρχή, γιατί ο αφρός θα γίνει νερουλός. Ξεκίνα με λίγες κουταλιές και μετά συμπλήρωσε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ