Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα

0

Είναι εδώ και κάποιο καιρό που η Αθήνα έχει αρχίσει να πίνει ποτά από νωρίς, και αυτό φαίνεται στην κατεύθυνση που έχουν πάρει οι νέες της (πολυαναμενόμενες) αφίξεις. Κάποια από τα μαγαζιά που έρχονται τους επόμενους μήνες θα ανοίγουν απόγευμα, για να τα επισκεπτόμαστε αμέσως μετά το γραφείο –πόσοι πάνε σπίτι να αλλάξουν πια;– και θα σβήνουν τα φώτα τους τα μεσάνυχτα. Έτσι θα κινηθεί το Amore spritzeria που θα εμφανιστεί σε μια πολύ ζωντανή πιάτσα του Νέου Κόσμου και θα είναι ό,τι μαρτυρά το όνομά του, ένα μέρος αφιερωμένο στα απεριτίβο, τα ποτά που είθισται να καταναλώνονται νωρίς, έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς – είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία και φτάνει μέχρι σήμερα. Και όταν λέω «αφιερωμένο» το εννοώ· δεν θα βρείτε διαθέσιμα εκεί όλα τα υπόλοιπα ποτά που περιμένετε να διαθέτει ένα μπαρ. Θα έχει λίγο κρασί από τον ντόπιο αμπελώνα και μπίρα, ένα τζιν και ένα ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη Ερωτοκρίτου. Tο Amore spritzeria θα τα κάνει όλα απλά και κλασικά, θα κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Θα έχει ψυγείο με αλλαντικά και τυριά, ελληνικά κατά κύριο λόγο. 

Downtown αυτήν τη φορά, στο κέντρο με τη στενή του έννοια και σε ένα από τα μικρά στενά που διακλαδώνονται από την οδό Κολοκοτρώνη, θα ανοίξει σύντομα άλλο ένα μέρος που θα σβήνει τα φώτα και την curated μουσική του τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το wine bar του Chris Kontos, του φωτογράφου και εκδότη του «Kennedy» magazine. Ο ίδιος έχει φτιάξει μια λίστα με φυσικά και ήπιας παρέμβασης κρασιά τα οποία γνωρίζει καλά και αγαπάει, και θα τα εισάγει ο ίδιος από τη Γαλλία, αφού δεν κυκλοφορούν στην πόλη. Το φαγητό που θα συνοδεύει την οινική του λίστα με τις 50-60 ετικέτες θα περιλαμβάνει κονσέρβες με ψάρια από την Ισπανία, ένα τυρί που θα αλλάζει κάθε μήνα, προζυμένιο ψωμί και ένα λάδι που έχει τη δική του ιστορία. Όση σημασία έχει δώσει στα κρασιά που θα προσφέρει άλλο τόσο βάρος έχει ρίξει στον ήχο, για τον οποίο έχει βάλει στόχο να είναι λες και τον ακούμε live, στον δρόμο που χάραξαν οι Ιάπωνες με τα listening bars. Μήπως τα early drinks θα είναι το φόρτε μας φέτος;

Στην περιοχή του Κεραμεικού, που έχει πια και γαστρονομική πιάτσα πέρα από τα μπόλικα καφενεία της, θα εμφανιστούν πριν από τις γιορτές μια χύμα pizzeria και μια osteria. O Bασίλης Στεφανάκης και η Ελένη Σαράντη πέρασαν έξι μήνες ταξιδεύοντας στην Ιταλία για να βρουν αυτό που ήθελαν να φτιάξουν. Ξεκίνησαν από την Μπολόνια, συνέχισαν στη Ρώμη, κατέβηκαν στη Νάπολη και έφτασαν στη Σικελία, έκαναν έρευνα για ένα φαγητό που θεωρητικά μάς είναι πολύ γνώριμο και οικείο στην Αθήνα. Μαζί με την οικογένεια της σεφ και τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει σημεία φαγητού όπως το Lost Athens και το φρέσκο Dogpound, θα στήσουν σε μια εσωτερική αυλή της περιοχής την Osteria Mamma που θα προσφέρει ένα μικρό μενού, τις Κυριακές θα ετοιμάζει ένα ιταλικό μαγειρευτό και θα έχει μια πλούσια κάβα με 250 κρασιά κυρίως από Ιταλία – μια λίστα επιμελημένη από τον head sommelier του διάστερου Delta, Τηλέμαχο Παπανδρέα

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αυτόν τον χειμώνα περιμένουμε πολύ hot μπαρ αφίξεις, με ηχηρές υπογραφές. Σε μια περιοχή όπου στις αρχές των ’10s έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί μια νυχτερινή πιάτσα, αλλά έσβησε γρήγορα, θα δημιουργηθούν όχι ένα αλλά τρία διαφορετικά μπαρ που θα λειτουργούν κάτω από την ίδια στέγη. Πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η ομάδα του Abstract στο Παγκράτι και ο Δημήτρης Ρούσσος, ονόματα που μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία το τελικό αποτέλεσμα. Στο υπόγειο του κτιρίου, που βρίσκεται στο δρομάκι το οποίο οδηγεί από την Αιόλου στη Σταδίου, θα βρούμε κάτι που θα είναι διαδραστικό και θα συμπεριλαμβάνει το ποτό, και δεν έχει συμβεί στην Αθήνα, στην Ελλάδα ή στον κόσμο – αυτό υπόσχονται.

Άλλη μια ομάδα που σαρώνει πίσω από τις μπάρες, αυτή του The Bar In Front Of The Bar και του Rumble in the Jungle, επιχειρεί από τα χαμηλά στα ψηλά… κυριολεκτικά, από τον πεζόδρομο της Πετράκη στο Taratsa Athens, που βρίσκεται στον αριθμό 60 της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, όπου θα μπορούμε πια να απολαμβάνουμε με θέα τις ιδέες τους στα κοκτέιλ και την κουζίνα τους, που έχει αναλάβει να τρέξει ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Καρακατσάνης, δίνοντάς της ελληνική κατεύθυνση με έντονο ανατολίτικο στοιχείο. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Το Τaratsa Athens βρίσκεται στον αριθμό 60 της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.
Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Η θέα από το Τaratsa Athens

Επίσης, σε περίπου δύο μήνες από τώρα περιμένουμε το μπαρ του Hλία Μαρινάκη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην άνοδο της αθηναϊκής μπαρ σκηνής στο σημερινό υψηλό επίπεδο. Θα βρίσκεται στην πιάτσα των Ιλισίων που ανεβαίνει, θα λέγεται Quinn’s, θα έχει βιδωτά σκαμπό, παγωμένα κοκτέιλ, μη προβλέψιμο bar food, και στόχος του είναι να γίνει διαχρονικό – η αλήθεια είναι ότι μας λείπουν τα μπαρ που παλιώνουν ωραία.

 

Στην Κυψέλη, στον χώρο ενός παλιού ζαχαροπλαστείου, του Τέλειον, ο Κωνσταντίνος Πολατίδης (Street outdoors, Angie Discoteque) και ο Πέτρος Χυτήρης μαζί με τον Γιάννη Κοντογεωργάκη (Apollo Palm) και τον Θανάση Χατζόπουλο ετοιμάζουν το Τέλειον Hi-Fi bar που θα ποντάρει στον ήχο του –όπως και το προαναφερθέν Kennedy– και θα είναι ένα ποτάδικο που θα εμφανιστεί προς το τέλος του φθινοπώρου. 

Μετά την ανανέωση και επιστροφή του εμβληματικού θερινού της σινεμά αυτό το καλοκαίρι, το μεγάλο opening του χειμώνα θα είναι αυτό της Αίγλης Ζαππείου. Στα μέσα του φθινοπώρου πέντε ακόμα χώροι θα ανοίξουν τις πόρτες τους: ένας all-day, ένα εστιατόριο, καθώς και τρεις χώροι εκδηλώσεων. Οι αλλαγές εκεί θα είναι ριζικές: ξέρουμε πως γκρεμίστηκε και ξαναφτιάχτηκε, πως δεν έχει μείνει ούτε πρόκα ούτε καλώδιο από την παλιά της εποχή. Θα συναντήσουμε κάτι εντελώς νέο με back to the classics στοιχεία και σύγχρονη ματιά, κάτι το εξωστρεφές. Φαίνεται πως θα είναι το re-branding που θα συζητηθεί. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων ο Άρης Βεζενές θα ανοίξει πολύ σύντομα μια σύγχρονη ταβέρνα, το Manari. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Προς Σύνταγμα μεριά, πολύ ενδιαφέροντα νέα έχει και ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες της γεύσης της Αθήνας, ο Άρης Βεζενές. Το Ekiben, το κορυφαίο γευστικά street food concept του που ξεκίνησε με έμπνευση από την παράδοση των bento boxes, των γρήγορων γευμάτων που άνθησαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιαπωνίας κατά τον 19ο αιώνα, επεκτείνεται και μεγαλώνει. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σάλα στην οποία θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό του, και όχι μόνο στο μοναστηριακό τραπέζι με τις λίγες θέσεις που διέθετε μέχρι τώρα το ιαπωνικό market της Σκούφου, το Ikigai. Εκεί θα ανοίξει και το Birdman records, ένα δισκοπωλείο που θα λειτουργεί ως η άτυπη είσοδος στο Ekiben, θα φιλοξενεί λάιβ, ενώ θα κυκλοφορεί και τα δικά του EP. Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων ο ίδιος θα ανοίξει πολύ σύντομα το Manari, και σε αυτό θα συνεργαστεί με τον Λέλο Γεωργόπουλο και τον Σωκράτη Τούλια. Θα είναι μια σύγχρονη ταβέρνα που δεν θα έχει τίποτα το nouveau, το προχώ, το εξεζητημένο. Η nose-tο tail προσέγγιση στην οποία μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια ο Άρης Βεζενές θα εφαρμοστεί και εκεί, τα ψησίματα θα γίνονται σε ανοιχτή φωτιά, τα κρασιά θα είναι budget, το μενού και η πρώτη ύλη απόλυτα ελληνικά. Aναμένουμε ένα προσεγμένο μέρος για να φάμε παϊδάκι σωστό και προσιτό μαζί με τα παρελκόμενα μιας ταβέρνας στο κέντρο της Αθήνας. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
H Hytra θα παραμείνει στη σάλα του Fuga στο Μέγαρο Μουσικής.

Η βραβευμένη με ένα αστέρι Μichelin Hytra, που μετακόμισε στα τέλη της άνοιξης στη σάλα του Fuga, στο Μέγαρο Μουσικής, θα παραμείνει εκεί και τον χειμώνα, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί πολύ αργότερα, το καλοκαίρι του ’25, σε έναν χώρο που χτίζεται από την αρχή. Όσο για τις φήμες που ήθελαν την επίσης μονάστερη Σπονδή να μετακομίζει, δεν ισχύουν, παραμένει στη θέση της, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, και ετοιμάζεται φέτος να ανακοινώσει βραδιές γαστρονομίας όχι μόνο με ονόματα από το εξωτερικό αλλά και με ανθρώπους που πέρασαν από αυτήν και διέπρεψαν στη συνέχεια στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας – είναι άλλωστε ένα εστιατόριο-φυτώριο. 

Σε μια άλλη πλατεία του Παγκρατίου, στην Προσκόπων, ο Λέλος Γεωργόπουλος (Clumsies, Theory Bar & More, Odori, Κnave bar, Enkelt, Frater & Soror) και οι Παναγιώτης Κουτσουμπής και Νικόλας Σπυρόπουλος των Fillin’ Tipsy, Poco a Poco, Forte, Wild Poppies συνεργάζονται με τον σεφ και μάστερ της κρεατοφαγίας Μιχάλη Μερζένη. Το εστιατόριό τους θα λέγεται ASΩTOS, θα λειτουργήσει στον χώρο του Frater & Soror και αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Οκτώβρη. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Την κουζίνα του Rock‘n’Roll αναλαμβάνει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος θα πειράξει comfort συνταγές με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αλλαγές θα κάνει το Rock‘n’Roll του Κολωνακίου, που θα ανανεώσει το φαγητό του με την υπογραφή ενός από τους τοπ σεφ της νέας γενιάς. Την κουζίνα της Λουκιανού, λοιπόν, αναλαμβάνει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος θα πειράξει comfort συνταγές με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο. 

Mε παρουσία στο Σιάτλ, στο Παλμ Σπρινγκς, στη Νέα Υόρκη, στο Μπρούκλιν, στο Κιότο, στο Σίδνεϊ και στο Τορόντο, τα διεθνή boutique ξενοδοχεία της Ace έφτασαν και εδώ, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Στο εστιατόριό του ακούγεται πως θα συναντήσουμε ένα all-star cast, αφού ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα (Esthio), η ομάδα του Wine is Fine και ο Λουκάς Μάιλερ φαίνεται ότι θα αναλάβουν να επιμεληθούν τις γεύσεις που θα προσφέρει. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ