Πού θα φας ceviche, ταρτάρ, καρπάτσιο

Πού θα φας ceviche, ταρτάρ, καρπάτσιο Facebook Twitter
Eστιατόριο Cookoovaya. Ταρτάρ σφυρίδας μαριναρισμένο σε λάιμ, σχοινόπρασο και τσίλι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι φορές που αισθάνεσαι αμηχανία όταν θέλεις να εξηγήσεις κάποιες από τις σύγχρονες ελληνικές διατροφικές συνήθειες και όποτε η συζήτηση έρχεται σε όλα εκείνα τα πράγματι εξαιρετικά παρασκευάσματα που φτιάχνονται από ωμό ψάρι, αντιμετωπίζεις μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμηχανίας. Όχι επειδή τα πιάτα αυτά, είτε ασιατικής, είτε λατινοαμερικάνικης προέλευσης, είναι κακόγευστα ή προβληματικά αλλά γιατί απορείς πώς ένα κοινό που έτρωγε έως σχετικά πρόσφατα το κρέας του ψημένο σε βαθμό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, όχι όμως και να φαγωθεί, έχει παραδοθεί τώρα στη γοητεία του ceviche, του ταρτάρ και του καρπάτσιο, που φέρνουν μεγαλοπρεπώς στο πιάτο το ωμό ψάρι στις διάφορες παραλλαγές του. Πέρα, όμως, από οποιαδήποτε κοινωνιολογική ανάλυση που θα μιλήσει για υγιεινή διατροφή και μιμητισμό, η αλήθεια είναι ότι για τα σύγχρονα ελληνικά εστιατόρια θεωρείται περίπου απαραίτητο να εντάξουν στο μενού τους πιάτα που αξιοποιούν τον σολομό, τον ροφό, το λαυράκι, τον τόνο και πολλά άλλα που βγάζει η θάλασσα, αναζητώντας φρέσκες πρώτες ύλες και βάζοντας τους σεφ τους να δοκιμάσουν τη δημιουργικότητά τους πάνω στις κλασικές συνταγές που γέννησε η κουζίνα της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής ή της γειτονικής Ιταλίας. Ο δρόμος που έχει διανυθεί από τις ταπεινές παστές σαρδέλες και τη λακέρδα –κλασικά πιάτα που έβρισκες σε ταβέρνες και καφενεία– έως τις δημιουργικές μαρινάδες και τους ευφάνταστους συνδυασμούς μυρωδικών που συνοδεύουν τα σύγχρονα ωμοφαγικά ψαροπιάτα, είναι μακρύς. Άξιζε, όμως, τον κόπο γιατί τα διαμαντάκια γεύσης που συναντάμε πλέον σχετικά εύκολα είναι πραγματικοί γευστικοί θησαυροί.  

Για τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση ο μαγειρικός δρόμος περνά από την Ιαπωνία, το Περού και την Ισπανία. Στο Cinco θα δοκιμάσεις τα πιάτα του που εμπνέονται από την κουζίνα Nikkei – ένας γευστικός fusion διάλογος. Δείγμα γραφής δίνουν και τα ceviches με κομμάτια από λευκά ψάρια, θαλασσινά ή λαχανικά μαριναρισμένα σε χυμούς από λάιμ, κρεμμύδι, κόλιανδρο και καυτερές περουβιανές πιπεριές. Το λαυράκι ceviche με dressing γάλα τίγρη, γουασάμπι, μπλε πατάτα, πινελιές γιαπωνέζικης μέντας και κουμκουάτ προσφέρει πολύπλοκη πικάντικη γεύση.  

Η κουζίνα του Baku είναι ταυτόχρονα οικεία, εκλεπτυσμένη, προσιτά δημιουργική και άψογη τεχνικά. Οι επιλογές του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των επιδόσεων αλλά και των προσδοκιών που γεννούν, όπως με το πιάτο ταρτάρ από δύο είδη σολομού (gravlax και μαριναρισμένο), που πάνω του αναπαύεται μια χρυσαφένια τραγανή μπάλα από κρούστα ψωμιού που στην καρδιά της φυλακίζει χρυσαφένιο κρόκο αυγού. Το σύνολο συμπληρώνει μια νότα από διακριτική σος γιαουρτιού και γουασάμπι.  

Εξίσου ψηλά στην κλίμακα της γευστικής αξιολόγησης ανεβαίνει και το καινούργιο The Shy Horse, με τον Στέφανο Κολυμάδη στην επιμέλεια της κουζίνας. Δουλεμένος με τέχνη ο βελούδινος σολομός, μαριναρισμένος σε παντζάρι, σουσάμι και πιπέρι και καπνισμένος διακριτικά από τα χέρια του σεφ σε σφένδαμο, συνοδεύεται με δροσερό ασιατικό αγγουράκι τουρσί.  

Στο Botrini's το καρπάτσιο καπνιστού ξιφία «πατάει» πάνω στη συνταγή των ψαράδων στη νήσο Έλβα, αλλά ο ανήσυχος Έκτορας το πάει ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, συνοδεύοντας τις φέτες ξιφία με κερκυραϊκή νεραντζοσαλάτα, βραχάκια από κουρκουμά, τραγανή σαλικόρνια (αλμυρίδα) και πικάντικο σορμπέ από πιπεριά χαλαπένιο. Ένα γαϊτανάκι διαφορετικών υφών και γεύσεων που ξεδιπλώνονται μαγικά στον ουρανίσκο.  

Τα πιάτα στο εστιατόριο Milos αναδεικνύουν την περίπλοκη απλότητα και τη φρεσκάδα τους. Αρώματα και γεύσεις που προσφέρει απλόχερα η φύση. Υποδειγματικό λαβράκι ταρτάρ, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι. Εξαιρετική τεχνική, καλές δόσεις φαντασίας και μια πρέζα αγάπης συνθέτουν τα πιάτα που ευωδιάζουν θάλασσα.  

Η δυνατή μαγειρική ομάδα του εστιατορίου Cookoovaya χειρίζεται ιδανικά τις εξαιρετικές φρέσκες ύλες στην κουζίνα. Το αποδεικνύει με το βελούδινο ταρτάρ σφυρίδας που μαρινάρει με λάιμ, σχοινόπρασο και τσίλι, χαρίζοντάς του πικάντικη γεύση στην επίγευση – σαν μικρό πυροτέχνημα.  

Στα πιάτα του σεφ Olivier Campanha, με τις γαλλικές περγαμηνές, ανακαλύπτεις τις καλής ποιότητας πρώτες ύλες και την τεχνική που δένουν αρμονικότατα. Στο εστιατόριο του Food & Wine το ασιατικό ταρτάρ, που συνδυάζει λαβράκι και τόνο, αποκαλύπτει τη φινέτσα του με νύξεις γουασάμπι και φύκια wakame. Απολαυστική η σύνθεση.  

Στην Πάρο, η αφθονία του φρέσκου ψαριού έδωσε την ιδέα στον Γιάννη Πετρόπουλο να μαρινάρει σε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι, με τέχνη και υπομονή, τα μικρά μπαρμπουνάκια. Η φρεσκάδα τους διατηρείται εκπληκτικά και ο αποκαλυπτικός, μέσα από τη λιτότητά του, μεζές σε κερδίζει στην ταβέρνα «Δαμιανός», που ήρθε από την Πάρο στην Αθήνα.  

Ανατρεπτικός και αναπάντεχος ο Βασίλης Ακρίβος στο Ψάριστον, εμπνέεται από τις περουβιανές συνταγές ceviche και δημιουργεί με ολόφρεσκες γαρίδες που απογειώνουν γευστικά το κόλιανδρο, το φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, το σέλερι, το τζίντζερ, η καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το λάιμ και το αλάτι. Βελούδινη υφή, αρώματα και παιχνίδι γεύσεων.  

Στο Ούζομπαρ το ceviche μυλοκόπι φτιάχνεται με τέχνη από τα χέρια του Γιάννη Λιάκου, που μαρινάρει σε χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, τσίλι, σχοινόπρασο και ραντίζει με λίγες σταγόνες σόγια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ