Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Για ολοκληρωμένη απόλαυση, βάλε χέρι! Το μαχαιροπίρουνο τρομάζει το παϊδάκι και του κλέβει τη νοστιμιά! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Aναζητώντας το καλύτερο της πόλης, διαπιστώνεις πως το σωστό παϊδάκι είναι είδος δυσεύρετο στα μαγαζιά του νεωτερισμού: στις clean cut νεο-ταβέρνες, στα new age ψητοπωλεία, στα δημιουργικά εστιατόρια που έχουν μειώσει τα λιπαρά στο μενού τους.


Το «οχ μάνα μου!» παϊδάκι ξεκινά από τον χασάπη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο 50% της επιτυχίας του. Στο κρέας που δεν μυρίζει, που είναι σωστά κομμένο και διαλεγμένο από πλευράκι, που ισορροπεί το ολόγυρα λιπάκι με μια γερή μπουκιά από τρυφερό κρέας.


Το άλλο 50% παίζεται στο ψήσιμο. Που δεν θα το στεγνώσει αλλά θα φροντίσει το καλοψημένο, τραγανό γείσο του. Στο σωστό αλάτι, στα σωστά καρυκεύματα που θα δώσουν διακριτικά την πλούσια νοστιμιά, χωρίς να αλλοιώσουν την αιγοπρόβεια απόλαυση, την ιερή βαρβατίλα, η οποία φαίνεται να προτιμά την κλασική ταβέρνα, τον παλιό που είναι αλλιώς, το κάρβουνο που δίνει την καπνιστή επίγευση.

Για ολοκληρωμένη απόλαυση, βάλε χέρι! Το μαχαιροπίρουνο τρομάζει το παϊδάκι και του κλέβει τη νοστιμιά!

Η Ωραία Ρούμελη

Αν εμπιστεύεστε τα δικά μου προσωπικά καλλιστεία, θα σας διαβεβαιώσω πως παϊδάκια έχω φάει πολλά, κανένα όμως σαν της Ωραίας Ρούμελης, που, εκτός από ωραία, είναι και νοστιμότατη. Ο κύριος Σπύρος επιλέγει ο ίδιος καθημερινά το κρέας του εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, μανιώδης οπαδός της καλύτερης πρώτης ύλης.

Παϊδάκι λεπτοκομμένο, τραγανό και ζουμερό, το πιο καπνιστό της Αθήνας, με το κάρβουνο να αφήνει τη σφραγίδα του βαθιά, ως το τελευταίο μόριο κάθε μπουκιάς. Συνοδεύεται ιδανικά από φρυγανισμένο, ζεστό ψωμί που ρουφά τη λιπαρότητα στον πιο θεϊκό συνδυασμό, αλλά ταιριάζει και με την αληθινή πατάτα, που εδώ εμφανίζεται απολύτως κρητικιά και χοντροκομμένη όσο πουθενά αλλού.

Θράκης 1, Ν. Σμύρνη, 210 9341748

Στα Σκαλάκια (των Ιλισίων)

Στην αστραφτερή από την καθαριότητα σάλα με τα ραμποτέ ή κάτω από τα μοβ άνθη της γλυσίνας όταν έχει καλό καιρό, τα Σκαλάκια, μισό αιώνα τώρα, μαγειρεύουν την πιο ποιητική αστική κουζίνα της πόλης, αυτή που ακόμη έχει ολόσωστα ψημένο μπον φιλέ στο μενού της και μαγικά αμελέτητα στη σχάρα.


Ωδή στην πρώτη ύλη, η σχάρα του μάγειρα Ζοζέφ από την Αίγυπτο ψήνει το πιο ονειρεμένο παϊδάκι, που θα σου πρότεινα να συνοδέψεις με φρεσκοβρασμένα ζεστά χόρτα, με την πιο ονειρεμένη ντοματοσαλάτα με γλυκιά ντομάτα ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο και, φυσικά, την αλησμόνητη τηγανητή πατάτα τους.

Αιγηνίτου 32, Ιλίσια, 210 7229290

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Σπύρος-Αντώνης

Που ήταν οι ιδρυτές. Σήμερα, το ντουέτο, και πάλι, Παναγιώτης και Δημήτρης επιμένει φανατικά στην ακριβότερη και καλύτερη πρώτη ύλη για να «μη ρεζιλευτεί στον πελάτη».

Σε μια ταβέρνα-μνημείο του πατησιώτικου παρελθόντος που αγαπούν χίπστερ, καλλιτέχνες, νέοι και γέροι, κάνοντας ουρά για τα διάσημα σαλιγκάρια τους, το παϊδάκι-μεγαλείο, λεπτοκομμένο από αρνάκι γάλακτος, είναι η πεμπτουσία της καλής κοπής και του άψογου ψησίματος. Με τις υπέροχες, τηγανητές πατάτες του. Και κρέμα καραμελέ στο τέλος!

Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, 210 2022358

Στα Σκαλάκια (της Ακαδημίας Πλάτωνος)

Στη γειτονιά που ανέδειξε τη βαρελίσια ρετσίνα και το παλιό κουτούκι, στα απομεινάρια της άλλοτε αρχοντικής Ακαδημίας Πλάτωνος, κρυφό μυστικό του κάθε καλοφαγά, τα Σκαλάκια στριμώχνουν την παλιά τους ιστορία ανάμεσα στις πολυκατοικίες και σε μια σοφή, μαγκιόρικη σχάρα.


Το τέλειο παϊδάκι «παίζει» πλάι σε ένα εμβληματικά ψημένο συκώτι με μια στάλα ελαιόλαδο, σε ένα καθόλου λιπαρό και γεμάτο γεύση κοκορέτσι και έναν μαγικό λαχανοντολμά. Συνοδεία, η ολόχρυση, τραγανή, κομμένη στο χέρι πατάτα και η βουτυράτη φέτα.

Μαραθονομάχων 57, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5155367

Ο Κορομηλάς

Η ανακαίνιση δεν κατάφερε να σβήσει τις εικόνες και τη μυρωδιά της παλιάς ταβέρνας με το πηγάδι στην αυλή και αυτή την ευγενική φροντίδα του αφεντικού που θα σε υποδεχτεί στην πόρτα. Η σούβλα γυρίζει το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, το παϊδάκι-σπεσιαλιτέ, η απόλυτη ισορροπία: ζουμερό ψήσιμο, όσο λιπάκι χρειάζεται, τρυφερό κρέας, καθόλου έντονη μυρωδιά του ζώου, με τη ριγανίτσα του, τρώγεται ωραιότατο ακόμη και κρύο.


Θα σου πρότεινα να το συνοδεύσεις με το διάσημο τραγανό κολοκυθάκι του που τηγανίζεται σε κουρκούτι, το βουτυράτο γαλοτύρι και το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί.

Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 210 6510496

Ο Μαύρος Γάτος

Εμείς της γειτονιάς ξέρουμε πως όσα φρέσκα και να ανοίξουν στην πιάτσα του Παγκρατίου, το φαγητό της ψυχής, αυτό με τη σφραγίδα της οικογενειακής κουζίνας, θα το βρούμε μόνο στον Μαύρο Γάτο. Εγώ επιστρέφω ξανά και ξανά για όλα τα μαγειρευτά της κουζίνας, όμως το φανατικό κοινό του ορκίζεται στο παϊδάκι.

Λεπτό, τρυφερό, από μικρό ζώο που δεν μυρίζει, με ένα λεπτό περίγραμμα από καλοψημένο λιπάκι, αυτό ακριβώς που ονειρεύτηκες από ένα παϊδάκι, ζυγίζεται τίμια, ψημένο και όχι ωμό. Από τα χεράκια της μαμάς Παναγιώτας, έχει ψηφιστεί ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της πόλης.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τζίμης, ο εξπέρ

Η γραφική πλατεία του Αγίου Λαζάρου και η πάντα γεμάτη αυλή του Τζίμη είναι το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό όταν στο αίμα σου κυκλοφορεί η αύρα μιας παλιάς Αθήνας και η όρεξή σου αναζητά το καλύτερο κρεατικό. Ο Τζίμης διαθέτει πείρα δεκαετίας στη σωστή σχάρα, αλλά ξέρει και την απόλυτη συνταγή για το κοκορέτσι ή ένα συκώτι που κρατά τους χυμούς και τη νοστιμιά του στο ψήσιμο.

Το παϊδάκι του από τα καλύτερα, αγαπά την εξίσου διάσημη τραγανή πατάτα που κόβεται στο χέρι και τις αλάδωτες ζεστές πιτούλες που έρχονται καυτές από τη σχάρα.

Τζίμης, Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 210 7658965

Στον Μωριά της Αγίας Παρασκευής

Τον Μωριά μού τον είχε συστήσει ο αείμνηστος Αλβέρτος Αρούχ, μέγας κρεατοφάγος και άνθρωπος δύσκολος. Ήταν το μαγαζί της γειτονιάς του, που το τιμούσε κάθε φορά που μια λαχτάρα για σπαλομπριζόλα τον σήκωνε από τον καναπέ του. Παλιά ταβέρνα σε ωραίο, νέο ανακαινισμένο ντεκόρ και μια αυλή μούρλια, με χαλικάκι για τις όμορφες μέρες.


Το παϊδάκι εδώ, αρνίσιο ή από προβατίνα, ολόσωστα ψημένο και χωρίς ίχνος δυσάρεστης μυρωδιάς, ψήνεται σχεδόν ροζ και συναγωνίζεται το διάσημο μπιφτέκι του μαγαζιού. Η κλασική αξία μιας ταβέρνας που δεν αδειάζει ποτέ, μυστικό της Αγίας Παρασκευής.

Ειρήνης 56, Αγ. Παρασκευή, 210 6010129

Στον Αξιώτη

Στο πιο καλτ, αυθεντικό, ανέγγιχτο σκηνικό της αθηναϊκής ταβέρνας του Ορέστη Μακρή με τα βαρέλια, τις παλιές διαφημίσεις, τα ρητά στους τοίχους, τη δική τους ρετσίνα με μούστο από τα Μεσόγεια στο κατρούτσο και παλιά ρεμπέτικα που συνοδεύουν ιδανικά την αύρα παλιάς γειτονιάς που επιμένει ακόμα σ' αυτή την ανηφοριά του Πολύγωνου, το παϊδάκι είναι must, αρνίσιο ή κοτοπουλίσιο, ψημένο με οικογενειακή πείρα που μετρά 60 χρόνια.


Συνοδεύεται ιδανικά με μια θεά τηγανητή πατάτα και μια σαλάτα με υπέροχο, αρωματικό ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο.

Παπαρσένη 15, 210 6459130 (κλειστά την Κυριακή)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ