ADVERTORIAL
Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία - ωστόσο, το θέμα της μοναξιάς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση ή αναγνώριση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά (πριν την πανδημία του Covid-19) ένας στους δέκα Έλληνες, αισθάνεται συχνά μοναξιά.
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρισκόταν στο 7%. Στο σύνολο, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά (το 7% δηλαδή του πληθυσμού της ΕΕ). Παράλληλα, ο ερχομός της πανδημίας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το συναίσθημα της μοναξιάς, σε τουλάχιστον 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας που συμμετείχαν στην πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT).
Το αίσθημα της μοναξιάς δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε ηλικίες - και ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και σε συνθήκες εγκλεισμού, τείνουμε - τώρα περισσότερο από ποτέ - να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας και στα social media, σε μία προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές, βέβαια, ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής επαφής.
Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία νέα συνθήκη, με στόχο την «πραγματική» επαφή, που προέρχεται μέσα από την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε έστω 15 λεπτά μέσα στη μέρα μας για να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας - και με τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μας έχουν πραγματική ανάγκη.
Αν μένουμε στο ίδιο σπίτι με την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους και συγκατοίκους, μπορούμε να κανονίσουμε ένα «ραντεβού» μέσα στη μέρα μας, να τους πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, παρέα με μία ζεστή κούπα της αγαπημένης μας γεύσης τσάι Lipton. Με το #ProjectUnlonely, το Lipton μας θυμίζει πως ακόμα και 15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα, μπορούν να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή μας. Το να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή και να επιδιώκουμε την ανθρώπινη επαφή και να απολαμβάνουμε τον ποιοτικό χρόνο, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.
Ακόμα, όμως, κι αν δεν ζούμε με κάποιον άλλον στο ίδιο σπίτι, μπορούμε και πάλι να επιδιώξουμε αυτή την επαφή μέσα από την τεχνολογία, που μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς, τα video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα 15 λεπτά ποιοτικού χρόνου που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε το ζεστό σας Lipton, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ και να δημιουργήσετε πραγματική επαφή με όλους όσους βρίσκονται μακριά - ή έστω στην άλλη πλευρά της οθόνης.
15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι ένα απλό «Τι κάνεις;» μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά γέλιου, μία κουβέντα που προέρχεται από αγνό ενδιαφέρον, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά.