#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία - ωστόσο, το θέμα της μοναξιάς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση ή αναγνώριση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά (πριν την πανδημία του Covid-19) ένας στους δέκα Έλληνες, αισθάνεται συχνά μοναξιά.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρισκόταν στο 7%. Στο σύνολο, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά (το 7% δηλαδή του πληθυσμού της ΕΕ). Παράλληλα, ο ερχομός της πανδημίας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το συναίσθημα της μοναξιάς, σε τουλάχιστον 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας που συμμετείχαν στην πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT).

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Το αίσθημα της μοναξιάς δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε ηλικίες - και ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και σε συνθήκες εγκλεισμού, τείνουμε - τώρα περισσότερο από ποτέ - να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας και στα social media, σε μία προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές, βέβαια, ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής επαφής.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία νέα συνθήκη, με στόχο την «πραγματική» επαφή, που προέρχεται μέσα από την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε έστω 15 λεπτά μέσα στη μέρα μας για να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας - και με τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μας έχουν πραγματική ανάγκη.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Αν μένουμε στο ίδιο σπίτι με την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους και συγκατοίκους, μπορούμε να κανονίσουμε ένα «ραντεβού» μέσα στη μέρα μας, να τους πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, παρέα με μία ζεστή κούπα της αγαπημένης μας γεύσης τσάι Lipton. Με το #ProjectUnlonely, το Lipton μας θυμίζει πως ακόμα και 15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα, μπορούν να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή μας. Το να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή και να επιδιώκουμε την ανθρώπινη επαφή και να απολαμβάνουμε τον ποιοτικό χρόνο, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Ακόμα, όμως, κι αν δεν ζούμε με κάποιον άλλον στο ίδιο σπίτι, μπορούμε και πάλι να επιδιώξουμε αυτή την επαφή μέσα από την τεχνολογία, που μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς, τα video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα 15 λεπτά ποιοτικού χρόνου που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε το ζεστό σας Lipton, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ και να δημιουργήσετε πραγματική επαφή με όλους όσους βρίσκονται μακριά - ή έστω στην άλλη πλευρά της οθόνης. 

15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι ένα απλό «Τι κάνεις;» μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά γέλιου, μία κουβέντα που προέρχεται από αγνό ενδιαφέρον, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ