Ρίγανη!

Facebook Twitter
0

Φαρμακευτική ονομασία: Herba Origani

Αγγλικά: Wild marjoram, Oregan

Γαλλικά: Marjolaine bâtarde, Marjolaine sauvage, Origan, Pelevoué, Marazolette, Penevoué, Thé rouge, Thym de berger, Doste

Γερμανικά: Oregano, Wilder Majoram, Dost, Kostets

Ιταλικά: Erba acciuga, Origano

Τούρκικα: Kekik otu, İzmir kekiği, Güvey otu, Kekikotu

Συχνά στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ διαφόρων αρωματικών της οικογένειας της μέντας. Λέξεις όπως kekik ή η αραβική zatar/satar [زعتر, صعتر] και παρόμοιες λέξεις στα εβραϊκά και στα περσικά μπορεί να σημαίνουν ρίγανη αλλά όχι αποκλειστικά: μπορεί επίσης να σημαίνουν μαντζουράνα και θυμάρι. Το νόημα της λέξης επίσης μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή και την τοπική βλάστηση. Ας πούμε στην Ιορδανία η λέξη zahtar συνήθως σημαίνει μίγμα μπαχαρικών.

Περίεργο φαινόμενο

Η ξερή ρίγανη συχνά είναι πιο αρωματική από την φρέσκια. Περίεργο όχι για μας, αλλά για όσους δεν έχουν εμπειρία με αυτό το μυρωδικό.

Γεύση

Αρωματική, ζεστή και ελαφρώς πικρή. Η ένταση της γεύσης κυμαίνεται. Η ρίγανη καλής ποιότητας είναι τόσο έντονη που σχεδόν μουδιάζει τη γλώσσα. Τα ξαδέρφια της ρίγανης που φυτρώνουν σε κρύα κλίματα έχουν λιγότερο έντονη γεύση.

Καταγωγή

Το γένος Origanum κατάγεται από τη Μεσόγειο. Η επιρροή του κλίματος, της εποχής και του εδάφους είναι μεγαλύτερη από τις διαφορές μεταξύ διαφόρων ειδών. Ένα φυτό που μοιάζει με τη ρίγανη είναι η ματζουράνα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που διαφέρει αρκετά σε γεύση. Η μεξικάνικη ρίγανη δεν έχει άμεση συγγένεια αλλά έχει μια παρόμοια γεύση, αν και πιο έντονη.

Ετυμολογία

Η ελληνική λέξη ὀρίγανον είναι πιθανόν συνδυασμός του ουσιαστικού ὄρος και του ρήματος γανοῦσθαι, ίσως επειδή η ρίγανη προτιμάει να φυτρώνει στα υψόμετρα της Μεσογείου. Κάποιες σκανδιναβικές λέξεις έχουν επίσης παρόμοιο νόημα: bergmynte  (νορβηγικά), bergminta (ισλανδικά), mäkimeirami (φινλανδικά). Το Oxford English Dictionary ισχυρίζεται ότι η λέξη έχει καταγωγή από κάποια άγνωστη γλώσσα της βόρειας Αφρικής.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες πάντως η λέξη είναι παρόμοια, αν όχι ίδια. Το φυτό αναγνωρίζεται ως oregano στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα δανέζικα, στα πολωνέζικα. Με μικρές παραλλαγές εμφανίζεται σε άλλες γλώσσες, όπως oregano στα τσέχικα, horegano στα ισπανικά, origano στα ιταλικά, orenga στα καταλανικά, oregao στα πορτογαλικά.

Νεανίας

ὑποστόρεσαί νυν πρῶτα τῆς ὀριγάνου 
καὶ κλήμαθ᾽ ὑπόθου συγκλάσασα τέτταρα
καὶ ταινίωσαι καὶ παράθου τὰς ληκύθους
ὕδατός τε κατάθου τοὔστρακον πρὸ τῆς θύρας.

(Αριστοφάνης, Εκκλησιάζουσες)

ΝΕΑΡΟΣ
Τότε σκόρπισε πρώτα ρίγανη,
μετά βάλε διπλωμένες τέσσερις κληματόβεργες
- στρώσε τις καλά -
και βάλε δίπλα μια σειρά στάμνες
και μπροστά κανάτες με νερό...

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ