Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.
0

Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι ο γραφικός οικισμός της Σαντορίνης που συναγωνίζεται την Οία και τα Φηρά ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Κάποιοι ισχυρίζονται πως από κει είναι ακόμα πιο μαγευτικό.

Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.

Απέναντί σας στέκεται ο Σκάρος, εκεί όπου ανεγέρθηκε το παλαιότερο κάστρο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας από τον Giacomo Barozzi, ενώ γύρω και κάτω από αυτό αναπτύχθηκε ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης, ένας οχυρωμένος οικισμός. 

Η ζωή στον απότομο βράχο, που είναι επισκέψιμος μέχρι σήμερα, άρχισε να φθίνει στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν οι Καστρινοί, όπως λέγονταν οι κάτοικοί του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους την πέτρα του για να χτίσουν αλλού τη νέα τους ζωή. Παρέμεινε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte και ένα degustation, οκτώ σταδίων.

Σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από το παρελθόν του εκτός από ένα σχέδιο με μολύβι από τη συλλογή του Thomas Hope, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, και ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον L.S. Fauvel, Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. 

santoro Facebook Twitter
Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο.

Όμως, ακόμα και η εικόνα του πλέον γυμνού Σκάρου εντυπωσιάζει, ενώ το μοναδικό φυσικό τοπίο και η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που σας περιτριγυρίζει σας προετοιμάζουν για μια μοναδική εμπειρία φαγητού.

Το προαναφερθέν μπαλκόνι είναι αυτό του Santoro, του εστιατορίου εντός του Grace Hotel (μέρος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection) που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του και για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου. 

Με τον πολυβραβευμένο Jean-Charles Métayer να έχει επιμεληθεί το μενού και τον Γιάννη Κουτσοπεράκη να το εκτελεί, το Santoro σερβίρει πιάτα που παντρεύουν τις γαλλικές τεχνικές με τα εγχώρια υλικά και τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. 

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte κι ένα degustation, οκτώ σταδίων. Στο δεύτερο, ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο, ενώ το συμιακό γαριδάκι με θαλασσινά σπαράγγια, γάλα καρύδας και εποχικά λαχανικά. Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο. Ένα φιλεταρισμένο καλκάνι έχει στο πλάι του μια μους από παντζαρόφυλλα, κρεμμύδια στιφάδου και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς, το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εκχύλισης του καφέ σε αυτή. 

Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί. Η έκπληξη των mignardises, από το αμυγδαλωτό μέχρι αυτό με το φιστίκι, ολοκληρώνει μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού που ενισχύει τον ανανεωμένο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, με πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί.

Santoro restaurant, Grace Hotel - Ημεροβίγλι, 22860 21300

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ