ΚΙΝΗΣΗ

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.
0

Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι ο γραφικός οικισμός της Σαντορίνης που συναγωνίζεται την Οία και τα Φηρά ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Κάποιοι ισχυρίζονται πως από κει είναι ακόμα πιο μαγευτικό.

Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.

Απέναντί σας στέκεται ο Σκάρος, εκεί όπου ανεγέρθηκε το παλαιότερο κάστρο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας από τον Giacomo Barozzi, ενώ γύρω και κάτω από αυτό αναπτύχθηκε ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης, ένας οχυρωμένος οικισμός. 

Η ζωή στον απότομο βράχο, που είναι επισκέψιμος μέχρι σήμερα, άρχισε να φθίνει στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν οι Καστρινοί, όπως λέγονταν οι κάτοικοί του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους την πέτρα του για να χτίσουν αλλού τη νέα τους ζωή. Παρέμεινε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte και ένα degustation, οκτώ σταδίων.

Σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από το παρελθόν του εκτός από ένα σχέδιο με μολύβι από τη συλλογή του Thomas Hope, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, και ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον L.S. Fauvel, Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. 

santoro Facebook Twitter
Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο.

Όμως, ακόμα και η εικόνα του πλέον γυμνού Σκάρου εντυπωσιάζει, ενώ το μοναδικό φυσικό τοπίο και η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που σας περιτριγυρίζει σας προετοιμάζουν για μια μοναδική εμπειρία φαγητού.

Το προαναφερθέν μπαλκόνι είναι αυτό του Santoro, του εστιατορίου εντός του Grace Hotel (μέρος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection) που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του και για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου. 

Με τον πολυβραβευμένο Jean-Charles Métayer να έχει επιμεληθεί το μενού και τον Γιάννη Κουτσοπεράκη να το εκτελεί, το Santoro σερβίρει πιάτα που παντρεύουν τις γαλλικές τεχνικές με τα εγχώρια υλικά και τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. 

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte κι ένα degustation, οκτώ σταδίων. Στο δεύτερο, ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο, ενώ το συμιακό γαριδάκι με θαλασσινά σπαράγγια, γάλα καρύδας και εποχικά λαχανικά. Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο. Ένα φιλεταρισμένο καλκάνι έχει στο πλάι του μια μους από παντζαρόφυλλα, κρεμμύδια στιφάδου και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς, το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εκχύλισης του καφέ σε αυτή. 

Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί. Η έκπληξη των mignardises, από το αμυγδαλωτό μέχρι αυτό με το φιστίκι, ολοκληρώνει μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού που ενισχύει τον ανανεωμένο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, με πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί.

Santoro restaurant, Grace Hotel - Ημεροβίγλι, 22860 21300

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT