Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων;

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Select είναι ένα αυθεντικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα επισκεφθείς και να μη δοκιμάσεις τη διάσημη μπουγάτσα του, είτε με κρέμα είτε με τυρί. Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω περάσει ανάμεσα στους τοίχους αυτού του μαγαζιού, απέναντι από το κτίριο της ηρωικής 8η Μεραρχίας. Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.

Το ανοίξαμε με τον άνδρα μου το 1964. Εγώ ήμουν 17 κι εκείνος 24 ετών. Εκείνος είχε μάθει ήδη την τέχνη από το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, στο οποίο δούλευε πριν ανοίξουμε μαζί το Select. Ξέρεις, λοιπόν, τι σημαίνει να δουλεύεις συνεχώς από τα 17 σου και να μην έχεις λείψει ούτε μια μέρα; Καθημερινά έρχομαι νωρίς το πρωί, κατά τις πεντέμισι, ετοιμάζω τα πάντα και μετά έρχομαι ξανά το απόγευμα και κάθομαι ως αργά. Σήμερα ο σύζυγος μου δεν ασχολείται γιατί κουράστηκε, αλλά με βοηθούν η κόρη μου και ο γαμπρός μου. Το μενού είναι συγκεκριμένο: σερβίρω μπουγάτσα αλμυρή, γλυκιά ή και ανάμεικτη, κουλουράκια (μικρά, στρογγυλά, καλαμποκίσια ψωμάκια) και σιροπιαστά γλυκά. Μπορείς είτε να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό που φέρνω από τη βρύση της αυλής.

Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα.

Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα. Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης.

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Δεν μαλώνω ποτέ με τους πελάτες, παρά τις παραξενιές που ακούω πολλές φορές. Κάποτε είχε έρθει ένας τύπος και μου ζήτησε να του δώσω έξι μπουγάτσες μόνο γωνία. Του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κι αυτός κάλεσε την αστυνομία. Έκτοτε, πήρα την απόφαση να μην τσακώνομαι και να απαντώ με καλοσύνη σε κάθε είδους συμπεριφορά.

Στο μπουγατσάδικο αυτό έχουν φάει όλοι, και δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν έρθει για να γράψουν για τις νοστιμιές που τρώνε. Ωστόσο, εμένα πάντα μου αρέσει να είμαι λιγομίλητη. Τους αφήνω να φωτογραφίζουν, αλλά σπάνια μιλάω. Κάθε απόγευμα μού αρέσει πολύ να διαβάζω τις εφημερίδες. Στα μικρά διαλείμματα που δεν έχω πελάτες πάντα διαβάζω. Με ξεκουράζει.

Κάποιοι πελάτες μας είναι πιστοί και κάθε φορά που θα έρθουν στα Γιάννενα μας επισκέπτονται. Αυτή η πόλη είναι η ομορφότερη όλων. Δεν θα την άλλαζα για κανένα λόγο. Κάθε γωνία έχει κάτι το ιδιαίτερο. Συνδυάζει τα πάντα. Από τη μια η απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων, η λίμνη με το υπέροχο νησάκι, και από την άλλη η εκπληκτική Παλιά Πόλη και τα πολυάριθμα παλιά αρχοντικά. Σ’ αυτόν τον τόπο με την πλούσια ιστορία το Select αποτελεί κομμάτι της γευστικής ιστορίας της Ηπείρου και όσο ζω όλοι θα με βρίσκουν κάθε μέρα πίσω απ’ αυτήν τη μεγάλη τζαμαρία, απέναντι από το ρολόι, τρώγοντας τη γιαννιώτικη παραδοσιακή μπουγάτσα. 

Αβέρωφ 2. Ιωάννινα

To Select στα Ιωάννινα έχει την καλύτερη μπουγάτσα Facebook Twitter
Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Select: Ποια είναι η γυναίκα που «τρέχει» το καλύτερο μπουγατσατζίδικο των Ιωαννίνων; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

​​​​​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρώμε κρέμα και κιμά στου Μπαντή, στον μεγάλο μάστορα της σαλονιώτικης μπουγάτσας

Γεύση / «Μπαντής, μόνο»: Ο μεγάλος μάστορας της σαλονικιώτικης μπουγάτσας

Σε ένα από τα λίγα ιστορικά μπουγατσατζίδικα της πόλης, ο Φίλιππος Μπαντής είναι η τρίτη γενιά που κρατάει ένα μαγαζί το οποίο βγάζει τους ταξιδιώτες λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, κάνει τους παλιούς, με το σκέτο φύλλο του, να θυμούνται ότι κάποτε μπορούσαν να αγοράσουν τα τρίμματα της μπουγάτσας με μια δεκάρα και μαζεύει τους πιο νέους με τις σπέσιαλ συνταγές του, που ξεφεύγουν από τις κλασικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ