Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων

Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
Η έκθεση εκτυλίσσεται στο παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Παρά την ασταμάτητη βροχόπτωση, στοιχείο, ωστόσο, μάλλον αναμενόμενο και ταιριαστό με την πόλη των Ιωαννίνων, ακόμα και για τα μέσα Ιουνίου, η πολυαναμενόμενη έκθεση – εγκατάσταση – «σειρά συμβάντων» «Plásmata II: Ioannina» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχεια της περσινής αντίστοιχης δράσης στο Πεδίον του Άρεως, καλωσόρισε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοπικούς φορείς και βέβαια το κοινό της πόλης, στο οποίο και πρωτίστως απευθύνεται. 

Όσοι (πολλοί) είχαμε θαυμάσει την εξαιρετική δουλειά σε επιμελητικό και τεχνικό επίπεδο που είχε γίνει πέρσι και πρόπερσι στο Πεδίον του Άρεως, με τα πρώτα «Plásmata» και το «You and AI» αντίστοιχα, ξέραμε τι περίπου να περιμένουμε, αν και εδώ τα στοιχήματα είναι μάλλον περισσότερα και πιο σύνθετα. 

Το μεγαλύτερο, ίσως, όλων, όπως τόνισαν πολλές φορές τόσο στην πρώτη ξενάγηση της Πέμπτης όσο και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, και οι επιμελητές Πρόδρομος Τσιαβός, Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Δάφνη Δραγώνα, ήταν να μην προσγειωθούν απλά τα έργα (και βέβαια η τεράστια ομάδα της Στέγης που εργάζεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο) στον δημόσιο χώρο, να μη «φορεθούν»-επιβληθούν στο παραλίμνιο μέτωπο, στην πιο εμβληματική διαδρομή των Ιωαννίνων όπου αναπτύσσονται, αλλά να υπάρξει μια αμοιβαία οικειοποίηση του χώρου, των καλλιτεχνών και των έργων, όπως επεσήμανε χθες και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Οι τεράστιες οθόνες LED, βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων εκθέσεων, είναι και πάλι παρούσες, πιο περιορισμένες ωστόσο, μια και οι αντιθέσεις εδώ είναι πιο έντονες: αναλογικό εναντίον ψηφιακού, φολκλόρ στοιχείο και σύγχρονη προσέγγιση, παρατήρηση εναντίον εμβύθισης. 

Και το κατάφεραν – τουλάχιστον στον βαθμό που ένας επισκέπτης, όπως εγώ, μπορεί να κρίνει. Δεκαεννιά έργα σύγχρονης τέχνης, έντεκα από τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για τα Ιωάννινα (με τρόπους, ωστόσο, στους οποίους η έννοια του «ψηφιακού» αποδεικνύεται ευρύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα εγχειρήματα: εδώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πρώτη ματιά «φωνάζει» για αναλογικότητα, όμως η επεξεργασία και η συλλογή δεδομένων που οδήγησαν στην τελική πραγμάτωση του έργου έχει γίνει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και, γενικότερα, με την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία), καθώς και δέκα τοπόσημα που επανασυστήνονται στους κατοίκους, συντελούν αυτά τα νέα ανήσυχα Plásmata. 

Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
«ΜΑΝΑ» των Αφροδίτης Παναγιωτάκου και Μανώλη Μανουσάκη. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Οι τεράστιες οθόνες LED, βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων εκθέσεων, είναι και πάλι παρούσες, πιο περιορισμένες ωστόσο, μια και οι αντιθέσεις εδώ είναι πιο έντονες: αναλογικό εναντίον ψηφιακού, φολκλόρ στοιχείο και σύγχρονη προσέγγιση, παρατήρηση εναντίον εμβύθισης. 

Στην αρχική μου ξενάγηση ξεχώρισα την πρώτη, εντυπωσιακή οθόνη με τη φιγούρα που αλλάζει συνεχώς μορφές («Transfiguration» των Universal Everything), τη διονυσιακή περφόρμανς «#thehead / Zéte» του Πάνου Σκλαβενίτη, το «BugSim» του Τεό Τριανταφυλλίδη, μια βερσιόν του οποίου έχουμε δει και στο ONX, τον ψηφιακό επιταχυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, την εντυπωσιακή βίντεο εγκατάσταση «Flare» του John Gerrald, που μοιάζει να είναι τοποθετημένη μέσα στη λίμνη, την ηχητική εγκατάσταση «The Passing» των Maenads, που ψηφιοποιεί αλγοριθμικά το παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι, και βέβαια το έργο «ΜΑΝΑ» που δημιούργησε η ίδια η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σε συνεργασία με τον Μανώλη Μανουσάκη, μια πολύ προσωπική εξομολόγηση διάρκειας δεκαπέντε περίπου λεπτών που εκτυλίσσεται στις σήραγγες ενός παροπλισμένου καταφυγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται τις ερχόμενες τρεις εβδομάδες της διάρκειάς της από ένα μεγάλο μουσικό μέρος, που έχει επιμεληθεί το Movement Radio, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης, διοργανώνοντας live και DJ sets σε διαφορετικά εμβληματικά σημεία της πόλης και εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εγχώρια μουσική σκηνή. Δυστυχώς, λόγω καιρού, οι μουσικές δράσεις της Παρασκευής ακυρώθηκαν. Συζητήσεις, performances και workshops συμπληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Κώστα Αλεξίου, επικεφαλής μηχανικό φωτισμού της Στέγης, που πέθανε αιφνιδίως πριν από μερικές ημέρες.

Περισσότερα για τα «Plásmata II: Ioannina», αναλυτική παρουσίαση των έργων, συνεντεύξεις με τους συντελεστές, καθώς και ένα μεγάλο αφιέρωμα στα πρόσωπα της πόλης των Ιωαννίνων στο επόμενο τεύχος της LiFO που κυκλοφορεί την Πέμπτη.

Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
Ξενάγηση στην έκθεση υπό βροχή. Φωτ.: Αλέξανδρος Διακοσάββας/LiFO
Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
«BugSim» του Τεό Τριανταφυλλίδη. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
«Transfiguration» των Universal Everything. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
Plásmata II: Η ψηφιακή τέχνη οικειοποιείται το παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
Η γλυπτική εγκατάσταση «Pamvotis» της Στεφανίας Στρούζα. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου & Μανώλης Μανουσάκης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord

Plásmata II: Ioannina
Έως 9/7, καθημερινά 18:00-00:00, είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.onassis.org/el/whats-on/plasmata-ii-ioannina-exhibition

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ