Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Tα τελευταία χρόνια το σορμπέ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Mπορεί το παγωτό να είναι σταθερή αξία, αλλά αυτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και μπορείς πλέον να το βρεις σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων είναι το σορμπέ, το οποίο είναι ακόμα πιο δροσιστικό και ελαφρύ, επειδή έχει ως βάση τους χυμούς ή την πούλπα φρούτων.

«Το σορμπέ δεν έχει υφή παγωτού» εξηγεί ο Βασίλης Παπαματθαίου, ειδικός στην κατασκευή παγωτού και ιδιοκτήτης του «Κόκκιον», του νέου παγωτατζίδικου στην Πρωτογένους. «Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες. Αυξομειώνεις την ποσότητά τους για να σταθεροποιηθεί το μείγμα στη θερμοκρασία σερβιρίσματος που έχεις υπολογίσει» (το δικό τους παγωτό σερβίρεται στους -12 βαθμούς Κελσίου).

«Το σορμπέ δεν έχει υφή παγωτού. Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες».

«Βέβαια, το σορμπέ είναι παρεξηγημένο εδώ, γιατί το συνδέουμε με το σορμπέ μηχανής, αυτές τις μικρές "μπετονιέρες" που φτιάχνουν "γρανίτα", η οποία δεν είναι ούτε γρανίτα ούτε σορμπέ, η υφή της είναι κάτι ενδιάμεσο. Δεν ξέρεις όμως τι βάζουν μέσα.

Η γρανίτα είναι κάτι διαφορετικό από το σορμπέ, δεν είναι παγωτό. Παγώνεις σιρόπι με τη γεύση που θέλεις να έχει, χωρίς να είναι σταθεροποιημένο το μείγμα, το βάζεις στην κατάψυξη να γίνει παγοκολόνα και μετά το ξύνεις με το πιρούνι και βγαίνει το γρανιτέ, μεγάλοι κρύσταλλοι που μπορείς να τους δαγκώσεις.

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Είναι ένα μείγμα σταθεροποιημένο από ζάχαρες, που όταν παγώσει δεν γίνεται πέτρα, η υφή του παραμένει κρεμώδης. Περιέχει τη ζάχαρη του φρούτου που πρέπει να υπολογίσεις στο μείγμα και είναι, όπως και το παγωτό, ένα παιχνίδι από ζάχαρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

»Υπάρχει και "μισό σορμπέ", που μπορεί να περιέχει λιωμένο φρούτο, αλλά έχει ως βάση το νερό, το οποίο υπάρχει περίπτωση να είναι αρωματισμένο (με τσάι π.χ.), αλλά σταθεροποιημένο με σταθεροποιητή παγωτού».


Τα σορμπέ που προσφέρει είναι: μανταρίνι με τζίντζερ, σορμπέ κόκκινων φρούτων (με μύρτιλα, βατόμουρα και φραγκοστάφυλα), βερίκοκο-ροδάκινο με δεντρολίβανο, φράουλα, μάνγκο, σορμπέ καρύδας.

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Ψυρρή

 

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Το σορμπέ είναι παρεξηγημένο, γιατί το συνδέουμε με το σορμπέ μηχανής, αυτές τις μικρές "μπετονιέρες" που φτιάχνουν "γρανίτα", η οποία δεν είναι ούτε γρανίτα ούτε σορμπέ, η υφή της είναι κάτι ενδιάμεσο. Δεν ξέρεις όμως τι βάζουν μέσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα υπόλοιπα σορμπέ γύρω από το Σύνταγμα:

Cremino, Νίκης 50Α

Σορμπέ σανγκρία με βερίκοκο και ροδάκινο, ροδάκινο-νεκταρίνι, μαύρη σοκολάτα

 

La Greche, Μητροπόλεως 16Α

Φρούτα του δάσους, agrumi (εσπεριδοειδή), λεμόνι-δυόσμος, ούζο με αχλάδι, πεπόνι, φράουλα

 

-14°, Αθηναΐδος 3

Μπανάνα, φράουλα, λεμόνι, σοκολάτα, μέντα με σοκολάτα, σουσάμι, ιπποφαές

Σορμπέ: 4 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν το πιο δροσιστικό γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ