Στον Κιούρτο

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
0
Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Το πραγματικό ατού του Κιούρτου είναι η ταράτσα του...


Όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ το εστιατόριο «Κιούρτος» στην παραλιακή οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες, ξέροντας ότι την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ντουνέτας. Ο έμπειρος και ικανός σεφ έχει αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι μπορεί να χειριστεί με μαεστρία και τέχνη τις κουζίνες πολλών εστιατορίων με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το μενού που έχει στήσει εκεί ο Μιχάλης σε συνδυασμό με έναν φιλόξενο χώρο υπερέβησαν τις προσδοκίες μου. Εδώ, με δυο λόγια, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ο Κιούρτος έχει στηθεί σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο φαγητό, αφού εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 μεσουρανούσε η ταβέρνα «Μαρίδα» που μπορείς να τη δεις σε πολλές ασπρόμαυρες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Η διακόσμηση της σάλας κρατάει θαλασσινά βήματα, με τους κιούρτους σε ρόλο φωτιστικών. Αλλά το πραγματικό ατού του για τους πολλούς μήνες που τα τραπεζάκια «παίζουν έξω» είναι η ταράτσα του, στημένη σε χαλαρό ύφος, με λαμπιόνια και καναπεδάκια με πλούσιες μαξιλάρες κι ελεύθερο πεδίο να χαρείς τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Στον Κιούρτο Facebook Twitter

Στο φαγητό το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι οι ντομάτες έρχονται από τις Μηλιές Πηλίου, οι πατάτες από τη Δράμα, τα τυριά από την Απείρανθο της Νάξου, τα ψάρια από την Πολύαιγο και την Κίμωλο, το νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μενού με νοστιμάδα. Το ανακαλύπτεις στη λαδένια Κιμώλου (€5) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις. Ωραία, χειροποίητη ζύμη, τραγανή, που η γεύση της τονίζεται από το καλό λάδι, το κρεμμύδι και τη φρέσκια ντομάτα. Τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού (€4,30) που συνοδεύονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τρώγονται ευχάριστα. Απνευστί καταναλώνεται η τραγανή αλμύρα με ντοματίνια, που στην κορυφή της φιγουράρει ψητό μαστέλο Χίου (€7). Σε βαθύ τσίγκινο πιάτο έρχεται το τηγανητό χταπόδι (€9) με πατατούλες, κόκκινη πιπεριά, μια ιδέα σκορδάκι και πικάντικες νότες που χαρίζει η πάπρικα. Ωραίος μεζές τα πολίτικα κεφτεδάκια (€6,50) γεμισμένα με γραβιέρα και σερβιρισμένα σε σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας που ευωδιάζει δυόσμο – συνοδεύονται με τραγανές πίτες, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις στη σάλτσα. Μου άρεσε η ιδέα τα τηγανητά, αφράτα μπαλάκια φέτας (€6) να ακομπανιάρονται από γλυκό μελιτζανάκι και σουσάμι. Ιδανικό ο γάμος αλμυρού-γλυκού. Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50) με χειροποίητο φύλλο και σπιτικό πρόβειο παστουρμά σου αφήνουν γευστική ανάμνηση που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τραγανό το φύλλο που θυμίζει γιουφκά και πλούσια γεύση που ισορροπεί χωρίς να σε βαραίνει. Από τα κυρίως πιάτα με ψάρι που υπάρχουν στον κατάλογο, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ που ευωδιάζουν άνηθο και λεμονάκι είναι καλή επιλογή (€13). Θα κλείσεις γλυκά με πολίτικο χαλβά φτιαγμένο με γάλα, μέλι και κανέλα (€3,90) και θα φύγεις χορτασμένος, με διάθεση να επιστρέψεις για να δοκιμάσεις και τα άλλα πιάτα του μενού και να νιώσεις τη ζεστή φιλοξενία του σέρβις.

☛Κιούρτος, λεωφ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174

 

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ