Το συναίσθημα στο Balthazar χτυπάει κόκκινο στον γνωστό παραμυθένιο κήπο που συνδυάζει καλό φαγητό, ωραία κοκτέιλ, μουσικές και μπόλικο κέφι. Τα νέα είναι ότι αυτήν τη σεζόν το Freud Oriental στεγάζεται σε μια καταπράσινη αγκαλιά του κήπου και σερβίρει sushi και πιάτα δημιουργικά. Στην κουζίνα του Balthazar με τη μεσογειακή κατεύθυνση βρίσκεται ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, ένας μάγος της μαγειρικής που προτείνει πιάτα ευφάνταστα, ενώ η πληθωρική μπάρα υποστηρίζεται με δυνατά κοκτέιλ από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο. Με αυτό το σχήμα, το νεοκλασικό στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το σπίτι όπου διέμενε η ηθοποιός Κυβέλη, μπαίνει στο παιχνίδι του καλοκαιριού. Μια ευχάριστη βραδιά επισκεφτήκαμε τον γοητευτικό κήπο που δημιουργεί ένα δικό του σύμπαν, δοκιμάσαμε προτάσεις από το μενού και μεταδίδουμε.
Ο Πέσκιας έχει κέφια, δημιουργώντας πιάτα παιχνιδιάρικα με πινελιές εξωτικές. Το διαπιστώνεις στη χωριάτικη σαλάτα με ντοματίνια κόκκινα και κίτρινα, πιπεριά, αγγούρι, δυόσμο ξερό, γλιστρίδα, miso πορτοκάλι και ανθότυρο (€12). Πρόκειται για έναν λαχταριστό κήπο σερβιρισμένο σε πιάτο, που γλύκιζε αρκετά. Υπέροχη, όμως, ήταν η σαλάτα κινόα που συνδυάστηκε με καπνιστό σολομό, με τον ανάλαφρα τηγανισμένο μάραθο (€16) να φιγουράρει στην κορυφή και να μη θέλεις να τελειώσει. Είναι αυτές οι μικρές «τσαχπινιές» του Πέσκια που κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε το μοσχαρίσιο Tataki με σάλτσα lime-σέλινο και αλμυρίκια (€15), ένα πιάτο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το ιμάμ με κρέμα μανούρι (€11) ακροβατεί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Ολόκληρη η μελιτζάνα έρχεται μελωμένη και στεφανωμένη με την ισορροπημένη και απολαυστική σάλτσα. Το πιάτο με τα κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές allumettes - déjà vu (€14) μοσχοβολάει πριν καθίσει στο τραπέζι. Κάθε μπουκιά κι ένα ταξίδι στις σχολικές εκδρομές των παιδικών χρόνων. Στη γευστική μνήμη καταγράφεται το Fish 'n' chips Κυκλαδίτικα (€15) – ο Πέσκιας τιμάει στην κουζίνα του με τον καλύτερο τρόπο τα ταπεινά ολόφρεσκα σκυλοψαράκια από τη θάλασσα της Πάρου που φιλετάρει υποδειγματικά και συνοδεύει με ωραιότατη σάλτσα κάππαρης και ταραμοσάλατα. Η νοστιμιά του πιάτου είναι συγκλονιστική, τόσο απλά. Για το τέλος, τα γλυκά που ετοιμάζει ο Διονύσης Αλέρτας σε βάζουν σε δίλημμα, δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Προκλητικά γευστική είναι η μους σοκολάτα αρωματισμένη με μπούκοβο, σάλτσα σοκολάτας και ωραίο δροσερό σορμπέ πορτοκάλι. Το Balthazar προσφέρει πολλές επιλογές στον δροσερό κήπο του και μπορείς μετά το δείπνο να συνεχίσεις τη βραδιά σου στην μπάρα με ωραία κοκτέιλ. Είναι το ιδανικό μέρος στην καρδιά της πόλης, όπου δεν θα βαρεθείς.
☛ Balthazar, Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, 210 6412300-309.
σχόλια