Street Food Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Το street food που αγαπάμε

0

THESSBAO

Ήρθε στην Αθήνα η εμπειρία fine street food που κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη.

To concept που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη έχει κατακτήσει ήδη το κοινό της Αθήνας μέσα από αυτή την εντελώς ανατρεπτική και αυθεντική πρόταση, σύμφωνα με την οποία «η γαστρονομία τρώγεται με το χέρι». Γιατί αρκεί να πιάσεις στα χεράκια σου τα φανταστικά bao που έχουν εμπνευστεί οι σεφ Δημήτρης Παμπόρης και Γιάννης Πατέικας, οι οποίοι, μαζί με τον Γιάννη Ζιάγκα από το βραβευμένο Μανιτάρι της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν το Thessbao. Τα αφράτα ψωμάκια που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα χωράνε μέσα τους γεύσεις υψηλής κουζίνας, οι οποίες αναδεικνύονται ακριβώς όπως πρέπει!

Για να καταλάβεις το επίπεδο της μαγειρικής τέχνης που απαιτείται για κάθε bao, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στην τεράστια κουζίνα του street food spot στην οδό Περικλέους. Τα υπόλοιπα τα αντιλαμβάνεσαι στην πρώτη δοκιμή που σε μεταφέρει γευστικά στην Ασία, ενώ δεν λείπουν οι ελληνικές επιρροές με ολόφρεσκα υλικά εποχής. Ο κατάλογος χωρίζεται στα basics, στα best sellers και στα vegetarian και, για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να δοκιμάσεις απ’ όλα!

Street Food Facebook Twitter
Street Food Facebook Twitter

Το bao με μοσχαρίσιο μάγουλο κοκκινιστό, λαχανικά και κρέμα μπαχαρικών, εκείνο με τις crispy γαρίδες με πάνκο, spicy μαγιονέζα με sriracha, λαχανικά και spread αβοκάντο αλλά και το vegan με γύρο μανιταριών, τζατζίκι με αβοκάντο και λάδι κάνναβης είναι μια καλή αρχή! Αν θέλεις όμως να νιώσεις ότι αληθινά ψάχνεσαι για κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να διαλέξεις μια πρόταση από τα Taste Maker. Εδώ θα βρεις πάπια Πεκίνου κονφί, τραγανά λαχανικά, Thessbao κέτσαπ και φιστίκι αράπικο αλλά και τον γύρο κοτόπουλο Japanese style με Thessbao sauce, ραπανάκι και ποπκόρν.

Γεύσεις που μετατρέπουν το street food σε αληθινά fine εμπειρία και επιτέλους μας επιτρέπουν να τρώμε με τα χέρια μια εξαιρετική κουζίνα που τόσο μας αρέσει!

Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, 210 3214717 // Θεσσαλονίκη: Καλαποθήκη 3 & Λώρη Μαργαρίτη 11, www.thessbao.gr, Facebook: @Thessbao, Instagram: @thessbao

13 Sweet & Salty

Γλυκές και αλμυρές συνταγές σε έναν χώρο που θα σε κάνει να χαμογελάς.

Street Food Facebook Twitter

Το γρήγορο φαγητό ονομάζεται έτσι γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις πολύ από τη στιγμή που θα παραγγείλεις. Κατά τ’ άλλα, όλη η ιδέα, το στήσιμο και η προετοιμασία κάθε άλλο παρά γρήγορη είναι και το 13 Sweet & Salty το αποδεικνύει καθημερινά. Μια πρόταση street food που χωρίζεται στα δύο, αλλά δεν διχάζεται, αφού εδώ οι γλυκές προτάσεις εναλλάσσονται αρμονικά με τις αλμυρές και σε καλούν να τις ανακαλύψεις όλες! Στη γωνιά με μπλε και ροζ ετοιμάζονται ολόφρεσκα, χειροποίητα ντόνατ στα οποία δύσκολα θα αντισταθείς. Με επικάλυψη ζάχαρης, σοκολάτας ή με πολύχρωμο κας κας, συγκινούν μικρούς και μεγάλους που ξαναγίνονται παιδιά από την πρώτη κιόλας μπουκιά! Ακολούθησε το φως της επιγραφής Loukoumades και άφησε την ομάδα του 13 Sweet & Salty να αναλάβει τα υπόλοιπα. Εσύ απλώς απόλαυσε τις ζυμαρένιες μπαλίτσες με επικάλυψη σοκολάτας ή με οποιοδήποτε άλλο topping επιλέξεις.

Street Food Facebook Twitter
Street Food Facebook Twitter

Στην άλλη πλευρά επικρατεί ο συνδυασμός μαύρο με κίτρινο και είναι η γωνιά με τις αλμυρές προτάσεις. Εδώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το pizza burger, μια ιδιοφυής γευστική ανακάλυψη για όσους λατρεύουν και τα δύο είδη! Διαφορετικές προτάσεις με συνδυασμούς άκρως ποιοτικών υλικών γίνονται καθημερινή συνήθεια που δεν θέλεις –και δεν χρειάζεται– να κόψεις, αφού εδώ το street  food έχει τη φροντίδα που του αξίζει! Μην παραλείψεις τα πληθωρικά hot dogs ή τα ζουμερά μπέργκερ σε αφράτο ψωμάκι που θα σε κάνουν να παραμιλάς. Οι vegan αλλά και όσοι αναζητούν πιο healthy επιλογές θα βρουν προτάσεις, καθώς το 13 Sweet & Salty έχει συνταγές άκρως γευστικές και θρεπτικές. Με λίγα λόγια, ένα street food spot που τα έχει όλα και σου τα προσφέρει με ένα μεγάλο χαμόγελο!

25ης Μαρτίου, Χολαργός, 210 6519239, Facebook: 13 Sweet & Salty, Instagram: 13sweet.salty

Funky Panda

To street food της Αθήνας μόλις έγινε funky!

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Και μόνο που ακούς το όνομα Funky Panda, θέλεις να χαμογελάσεις αυθόρμητα. Γιατί τόσο το funky όσο και το panda σού φέρνουν μια χαρά που σου ανοίγει την όρεξη. Μάλλον αυτό το συναίσθημα είχαν στο μυαλό τους η Σοφία και ο Μάξιμος, ο γιος της, δημιουργώντας αυτό το εντελώς καινούργιο street food spot με άρωμα Ασίας και φιλοσοφία ελληνικής περιποίησης. Το Funky Panda άνοιξε τον Ιανουάριο του 2022 για να αλλάξει όσα γνωρίζαμε για το bao ή, μάλλον, για να μας το γνωρίσει εξαρχής στην καλύτερη εκδοχή του. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες φροντίζουν για την ανωτερότητα της γεύσης και η άκρως χειροποίητη φροντίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε κάθε συνταγή.

Ολόφρεσκο, λοιπόν, και χειροποίητο bao είναι αυτό που θα βρεις στο Funky Panda, και μάλιστα σε μια λογική value for money που κάνει αυτή την επιλογή καθημερινή συνήθεια. Τα Biiig Funky Bao Buns είναι one of a kind και θα δυσκολευτείς να επιλέξεις – αλλά ακόμα κι αυτό είναι ένα ευχάριστο δίλημμα. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το γνωστό Funky Ρeanuts Big Bao με τραγανά φιλέτα κοτόπουλου, φιστικοβούτυρο, sweet chilli, τριμμένο φιστίκι και chips onions, αλλά και το Sweet Pig με γλυκόξινη χοιρινή πανσέτα slow cooked, καραμελωμένα κρεμμύδια, φινιρίσματα με BBQ και cheddar sauce, αγγούρι και καρότο. 

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Street Food Facebook Twitter

Για τους vegan υπάρχει το φανταστικό Vegan Panda Big Bao με πλευρώτους μανιτάρι τεμπούρα, δροσερό αγγούρι και πίκλες τζίντζερ, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα ξεκινήσουν τη γευστική δοκιμή από το Big Bao Αsian Shrimp με μεγάλες γαρίδες τεμπούρα μέσα σε αφράτο bao bun, τζίντζερ, μαγιονέζα sweet chilli, chips onions, κινέζικο λάχανο, καρότο, αγγούρι και vegan mayo. 

Στο μενού θα βρεις φανταστικά noodles, όπου διαλέγεις τη βάση και στη συνέχεια το υλικό που θέλεις για να δώσεις το δικό σου twist με τη σος που επιθυμείς! Εξαιρετικά και τα Funky Boxes με fish and chips, crispy chicken ή New York chicken, που γίνονται ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ και νόστιμο γεύμα. Πάντως, ό,τι κι αν διαλέξεις είναι δεδομένες η άριστη ποιότητα και η ξεχωριστή γεύση. Αυτήν τη γεύση θα βρεις σύντομα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, γιατί τόση χαρά πρέπει να μοιράζεται!

Λεωφόρος Αθηνών 110, 210 5122700, Facebook: Funky Panda - Food Bar, Instagram: funkypanda_greece

Tyler's

Ασιατικά bao προσγειώνονται στο κέντρο, κατευθείαν από το monkey space.

Street Food Facebook Twitter

Αν είσαι φαν του Fight Club (αλήθεια τώρα, παίζει να μην είσαι;), το Tyler’s θα μιλήσει στην καρδιά σου. Εντάξει, θα μιλήσει και στη γεύση σου, αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και στα βασικά είναι η ιδέα ενός απόλυτου, core street food spot που φτιάχνει φανταστικά bao, εμπνευσμένα από την ασιατική κουζίνα, και μάλιστα σε μια μορφή σαντουιτσένια που δεν έχεις συνηθίσει. Και το Tyler’s έχει ειδικότητα σε αυτό, να σε ξεβολεύει από τα συνηθισμένα και να σε βάζει στο monkey universe του Tyler Durden από την αγαπημένη ταινία του ’99.

Αν θέλεις να ανακαλύψεις το σύμπαν του Tyler’s, μπορείς να ξεκινήσεις από το bao Trahanas, ένα vegetarian πιάτο με κροκέτα τραχανά, romesco sauce, γαλλική σαλάτα και chili που θα σε ενθουσιάσει. Το Bao shrimp με γαρίδα, kimchi λάχανο, mayo chili, bonito flakes και gin, αλλά και οι επιλογές με κοτόπουλο, miso honey, μαγιονέζα με γιαούρτι και wasabi ή με μοσχάρι τσένταρ, sriracha ketchup και πίκλα αγγούρι είναι στις must try επιλογές. Εξαιρετική η γεύση και του Bao duck με hoisin sauce, φουντούκι, φινόκιο πίκλα, πράσινο μήλο και chives.

Street Food Facebook Twitter
Street Food Facebook Twitter

Αν είσαι ορκισμένος burger lover, θα πρέπει να δοκιμάσεις τα δυο buns με πατατόψωμο –το ένα έχει μοσχαρίσιο κιμά και το άλλο κοτόπουλο Korean style– και θα γνωρίσεις έναν νέο κόσμο γεύσης σε αυτή την κατηγορία. Αυτός ο κόσμος είναι το street food που μόλις έφερε το Tyler’s στο κέντρο της Αθήνας και σύντομα θα το βρεις σε δύο ακόμα σημεία.

Το απολαμβάνεις με take away ή delivery – το μενού βρίσκεται και στις πλατφόρμες delivery. Κι όπως φεύγεις, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί κάποιο από τα μηνύματα του Tyler’s, όπως το «If you see the golden monkey, make a wish!».

Αρχελάου 14, Παγκράτι, 211 4184068, www.tylersbao.com, Instagram: tylers.bao

Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα

Μύκονος και Θεσσαλία συναντιούνται στην απλότητα της γευστικής παράδοσης.

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Συνήθως ακούς για Αθηναίους που ανοίγουν μαγαζιά στη Μύκονο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ένας Μυκονιάτης αποφάσισε να φέρει στην Αθήνα την παράδοση του νησιού του και να τη συνδυάσει με την κουζίνα του Θεσσαλικού Kάμπου. Αυτό από μόνο του είναι μοναδικό. Ο Νίκος Αντωνόπουλος δημιούργησε το πρότζεκτ Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα, αποκαλύπτοντας από το όνομα κιόλας αυτό που μπορείς να περιμένεις.

Καθημερινά οι παραδοσιακές σιδερένιες γάστρες στρώνονται με χειροποίητο φύλλο (για την ακρίβεια με 12 φύλλα κάτω και 12 επάνω) και γεμίζονται με ολόφρεσκα υλικά εποχής από μικρούς παραγωγούς. Ανάμεσά τους πρωταγωνιστούν η τυροβολιά και η κοπανιστή Μυκόνου που κάνουν τις συνταγές να ξεχωρίζουν και να φέρνουν αέρα κυκλαδίτικο στο Παλαιό Φάληρο. Μαζί με τις γάστρες που φουρνίζονται στα κάρβουνα θα βρεις παραδοσιακό θεσσαλικό πλαστό με χυλό από καλαμποκάλευρο και τις ίδιες, άκρως ποιοτικές πρώτες ύλες.

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα είναι τόσο γνήσιο γευστικά όσο επιβάλλει η πίτα ως σύμβολο της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Φυσικά, πρέπει να δοκιμάσεις την κρεμμυδόπιτα και την καλοκαιρινή ντοματόπιτα με τυροβολιά και κοπανιστή Μυκόνου, καθώς και την ανάλαφρη τυρόπιτα με ανθότυρο και φύλλο, της οποίας η ζύμη έχει φτιαχτεί με τα υγρά της ντομάτας. Στις γλυκές προτάσεις θα βρεις τη μελόπιτα –λαχταριστή, με τη μορφή τάρτας– αλλά και τη γαλατόπιτα, που μοσχομυρίζει χάρη στα φρέσκα, αγνά υλικά.

Στο Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα όλα φτιάχνονται την ίδια μέρα και αν τραβάει η όρεξή σου κάτι συγκεκριμένο, μπορείς να το παραγγείλεις και σε 2 ωρίτσες να περάσεις να πάρεις το ταψάκι σου. Και μη γελιέσαι από τα σύγχρονα trends. Εδώ τα πράγματα μένουν απλά, παραδοσιακά και μετρημένα, όπως τα φύλλα σε κάθε πιτούλα που θα απολαύσεις.

Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, 210 9596230, plastos.gr, Facebook: Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα, Instagram: plastos_kremmidopita

What The Food

Ένα street food project που θα σε κάνει να πεις «wtf?».

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Πόσες φορές δεν έχεις ευχηθεί, πηγαίνοντας για βόλτα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, να είχες ένα ωραίο street γεύμα για να τη συνοδεύσεις; Η ομάδα του Warehouse ετοίμασε ένα street food project που θα σε ενθουσιάσει. Το What The Food είναι πραγματικά αυτό που θα σε κάνει να πεις «τι στο καλό;» γιατί το μενού που ετοιμάζει ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής είναι κάτι παραπάνω από καλό!

Μια σειρά από προτάσεις για πίτσα με χειροποίητο ζυμάρι, νόστιμες επιλογές για πάστα, μπέργκερ με χειροποίητο μπιφτέκι μέσα σε αφράτο ψωμάκι μπριός και πανίνι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του μενού. Πρέπει να δοκιμάσεις το Avocado Chicken Burger με φιλέτο κοτόπουλο panko, γουακαμόλε, mayo, τσένταρ, ντομάτα και iceberg, την πίτσα WTF με ντομάτα, μοτσαρέλα, μπέικον, μανιτάρια, πράσινη πιπεριά και καπνιστό χοιρομέρι, αλλά και τα Linguine Tartufo με μανιτάρια, σκόρδο, κρέμα γάλακτος, κρέμα μαύρης τρούφας, μαύρο πιπέρι και σχοινόπρασο.

Street Food Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Δεν λείπουν οι δροσερές σαλάτες, οι vegan και vegetarian επιλογές, αλλά και λαχταριστά γλυκά για τους λάτρεις του είδους – must try το συγκλονιστικό Calzone Carioca με πραλίνα, μπισκότο, τυρί κρέμα, καρύδια και μιξ μπαχαρικών με κακάο! Είτε επιλέξεις κάποια από τις γεύσεις για πικνίκ στο πάρκο, στο χέρι ή για το σπίτι, το What The Food είναι μονόδρομος.

Μια street εμπειρία με συνταγές comfort που σύντομα θα βρίσκεται και σε νέο κατάστημα στα Εξάρχεια, στην οδό Μαυρομιχάλη 40, σχεδόν δίπλα στο σημείο όπου ξεκίνησε το Warehouse το 2014. Γιατί κύκλους δεν κάνει μόνο η ζωή αλλά και η επιτυχία! 

Πεισίστρατου 4-6, Καλλιθέα, www.warehouse.gr/what-the-food, Facebook: @whatthefoodgr, Instagram: @whatthefoodgr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM