Συνδέσου με το web μέσω όσφρησης

Facebook Twitter
0

Έχουμε συνδεθεί στο ίντερνετ με τους υπολογιστές μας, με τους φορητούς υπολογιστές μας, με τα tablets μας, με τα κινητά μας τηλέφωνα, τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε και με την όσφρηση.

Το Olly περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το μυρωδάτο ρομπότ που συνδέεται με το ίντερνετ». Ο εμπνευστής του είναι ο Benjamin Redford από το Λονδίνο και όχι, δεν μπορείτε να συνδεθείτε ακριβώς μέσω της μύτης σας (ακόμα) αλλά πρόκειται για μία συσκευή που μεταφράζει τις ειδοποιήσεις (στο facebook, στο twitter, τα νέα σας mail) με εκπομπή μυρωδιάς, την οποία επιλέγετε μόνοι σας. Στις σχετικές υποδοχές μπορείτε να βάλετε το άρωμά σας, το άρωμα του αγαπημένου σας προσώπου – ό,τι σας θυμίζει κάτι.

«Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για τις μυρωδιές επειδή είναι καταλύτες που ανακαλούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Επίσης μπορούν να σε προειδοποιήσουν, όπως αν έχεις ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό. Θέλαμε να δούμε πώς η μυρωδιά επηρεάζει την online παρουσία μας, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Twitter. Αυτό ήταν η σπίθα που δημιούργησε το Olly.»

Το εγχείρημα, φυσικά, σκοντάφτει στα λεφτά. Οι δημιουργοί του ξεκίνησαν την προώθηση της ιδέας τους μέσω του Kickstarter, με στόχο να μαζέψουν 35.000 δολάρια από δωρεές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν μαζέψει σχεδόν 5000…

Εν τω μεταξύ…

Φαίνεται ότι κάποιος, κάπου, επένδυσε τα λεφτά που απαιτούνταν για να κυκλοφορήσει το Scentscape στην αρχή του χρόνου.

Η συσκευή αυτή συνδέεται επίσης με τον υπολογιστή αλλά ο ρόλος της είναι να «εμπλουτίσει την online εμπειρία», ντύνοντας παιχνίδια, ταινίες και εφαρμογές με την κατάλληλη μυρωδιά. Το μηχάνημα έρχεται φορτωμένο με 20 βασικές μυρωδιές και η τιμή του είναι περίπου 60 ευρώ.

Ανοσμία

γευστικοί κάλυκες της γλώσσας

Για την απώλεια της όρασης, της μνήμης ή της ακοής υπάρχουν λέξεις που μας έρχονται πολύ εύκολα, μαζί με τα παράγωγά τους. Όμως η λέξη που περιγράφει την απώλεια της όσφρησης δεν είναι γνωστή – επειδή μπορείς να ζεις κανονικά χωρίς την όσφρηση.

Μπορείς; Η γεύση αποτελείται κατά 90% (κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και παραπάνω) από την όσφρηση. Χωρίς τη μυρωδιά, το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η υφή. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει 10.000 μυρωδιές που τον συνδέουν με τον κόσμο, τον προειδοποιούν για κίνδυνο ή τον κρατούν σε επαφή με το ίδιο του το σώμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία χάνουν την όρεξή τους, ανησυχούν για την προσωπική τους υγιεινή, μπορεί να πάθουν ακόμα και κατάθλιψη.

Ο Grant Achatz, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της Αμερικής, έχασε τη γεύση του για λίγους μήνες μετά από θεραπεία κατά του καρκίνου στη γλώσσα (τιμωρίες που στέλνει ο Θεός μερικές φορές!) και συνέχισε να παράγει εξαιρετικά πιάτα, όμως η περιγραφή της κατάστασής του μέσα από τα δικά του λόγια με τάραξε:

«Φτιάχνεις ένα μιλκσέικ βανίλια. Βάζεις το αγαπημένο σου παγωτό βανίλια, προσθέτεις πλήρες γάλα. Νομίζεις ότι ξέρεις τι γεύση θα έχει, και τελικά δεν αισθάνεσαι τίποτα. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι κάτι πηχτό.»

Έχω μία θεία που πάσχει από ανοσμία –γεννήθηκε έτσι, δεν ξέρει τι σημαίνει μυρωδιά, κι όμως, μαγειρεύει πολύ καλά, κάτι που δε μπορώ να καταλάβω. Κάποτε, μια κοπέλα που έπαθε ανοσμία σε μεγάλη ηλικία μου είπε ότι το μόνο πράγμα που θυμάται πως μυρίζει είναι ο καφές. Όταν ανοίγει το κουτί με τον καφέ, χώνει όλο το πρόσωπό της μέσα και παίρνει μια πολύ δυνατή ανάσα, μέχρι που στο βάθος του μυαλού της εμφανίζεται η μυρωδιά του καφέ. Μου είναι αδύνατον να ξεχάσω αυτή τη λεπτομέρεια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ