Συνταγές για πραλίνες

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
4

[via] Το πεκάν (Carya illinoinensis) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δένδρο που κατάγεται από την Αμερική. Έχει ομοιότητες με την καρυδιά, ανήκει στην ίδια οικογένεια (Juglandaceae) με αυτήν, και οι καρποί του χρησιμοποιούνται όπως τα γνωστά καρύδια. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών πεκάν προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 20% από το Μεξικό και το υπόλοιπο από διάφορες χώρες όπως Περού, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ και πρόσφατα Ιταλία, Ισπανία κ.ά.

______________

Τα πεκάν ταιριάζουν τρομερά, απίθανα, μοναδικά με την καραμέλα και δευτερευόντως με τη σοκολάτα. Δε χρειάζεται να βασιστείτε απλώς στα λόγια μου, μπορείτε να δοκιμάσετε μια από (ή όλες) τις παρακάτω συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση τους. Και οι τρεις είναι για μικρά γλυκά που φτιάχνονται πολύ εύκολα και αποθηκεύονται για πολύ καιρό.

Μπάρες σοκολάτας με πεκάν «μωσαϊκό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Η συνταγή είναι του Emeril Lagasse από το Food Network

(για 1 κιλό)

  • 1 κουταλάκι ανάλατο βούτυρο
  • 680 γρ σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια (όχι πολύ γλυκιά ή κουβερτούρα)
  • 1 ½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν ελαφρώς ψημένα
  • 340 γρ λευκή σοκολάτα σε κομμάτια

Βουτυρώστε ρηχό ταψάκι, 25 – 30 εκ μήκος.

Λιώστε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρολάκι ή σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα πεκάν. Απλώστε τη σοκολάτα στο βουτυρωμένο ταψάκι, λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα.

Λιώστε τη λευκή σοκολάτα και αδειάστε την με ένα κουτάλι στο ταψάκι, ανακατεύοντας στο τέλος με τη μύτη ενός μαχαιριού μέχρι να ανακατευτούν τυχαία, δημιουργώντας «μωσαϊκό».

Όταν η σοκολάτα κρυώσει και στερεοποιηθεί, κόψτε ή σπάστε τη σε επιθυμητά κομμάτια.

Πεκάν brittle

 

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter


Μια εύκολη εκδοχή της Pecan Pie, πρωταγωνίστριας της γιορτινής σεζόν στην Αμερική. Η συνταγή είναι από το περιοδικό Saveur και συνδυάζει τα πεκάν με την καραμέλα

Για ένα ταψάκι 30x40 εκ.

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια πεκάν σε κομμάτια
  • 6 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας (ή βανίλια σε όποια μορφή θέλετε)
  • ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Λιώστε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και υγροποιηθεί πλήρως. Προσθέστε τα πεκάν και το βούτυρο μέχρι να γίνει η καραμέλα ξανά υγρή και απορροφηθεί το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε τη βανίλια με τη σόδα σε ένα μπολ και προσθέστε στο μίγμα μαζί με το αλάτι, ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μίγμα σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει εντελώς πριν το σπάσετε σε κομμάτια.

Πραλίνες για «μετά το χορό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Αυτό το γλυκό ήταν πολύ αγαπημένο στη Λουιζιάνα: οι νεαρές κοπέλες της Νέας Ορλεάνης το έφτιαχναν πριν πάνε στο χορό και το απολάμβαναν μαζί με τους φίλους και τους αγαπημένους τους μετά την επιστροφή στο σπίτι. Η συνταγή είναι από το περιοδικό "Southern Living".

  • 1 καλά γεμάτο φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο καλά (μαρέγκα)
  • 1 ½ φλιτζάνι πεκάν κομμένα σε κομμάτια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατέψτε τη ζάχαρη πολύ προσεχτικά με το ασπράδι κα προσθέστε τα πεκάν
Με ένα κουτάλι τοποθετήστε λίγο λίγο από το μίγμα σε μικρές ποσότητες σε ένα ταψί περασμένο με αλουμινόχαρτο
Σβήστε το φούρνο, βάλτε το ταψί και αφήστε το γλυκό μέσα για 8 ώρες.

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ωραία φαίνονται τα γλυκά κ' μάλλον πολύ νόστημα αλλά λίγο ακαταλαβίστικες οι συνταγές...Sorry αλλά μάλλον η μετάφραση δεν είναι σωστή...Πως μετράς το βούτυρο σε κομμάτια με κουταλάκια??? Όταν λες μαύρη ζάχαρη εννοείς την υγρή με τη μελάσα η την καστανή???
Η συνολική ποσότητα είναι 6 κουταλάκια, αλλά όχι ως μονομπλόκ, αλλά σε κομμάτια. (Υπάρχουν μεζούρες που μετράνε πχ 5 κουταλιές μαζί, οπότε διευκρινίζεται ότι είναι καλύτερο το βούτυρο να είναι σε κομμάτια και όχι σε ένα ενιαίο για να λιώσει καλύτερα)Και η καστανή και η μαύρη ζάχαρη έχουν μελάσα, το ποσοστό τους διαφέρει. Όταν λέω μαύρη, εννοώ μαύρη, αλλά δε νομίζω ότι η καστανή θα κατέστρεφε τη συνταγή.Υπάρχει κάτι άλλο ακαταλαβίστικο;
Ευχαριστώ για την απάντηση.Με το θέμα της ζάχαρης ειμαι καλυμμένη αλλά δυσκολεύομαι με το βούτυρο...Θα βοηθούσε πιστεύω αν ήταν σε γραμμάρια.Όσα χρόνια μαγειρεύω και παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής το βούτυρο μόνο λιώμενο μπορείς να το μετρήσεις με κουταλάκια.Αυτές οι μεζούρες που αναφέρεσαι υπάρχουν στην Ελλάδα? Θα το ψάξω...