Συνταγές για πραλίνες

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
4

[via] Το πεκάν (Carya illinoinensis) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δένδρο που κατάγεται από την Αμερική. Έχει ομοιότητες με την καρυδιά, ανήκει στην ίδια οικογένεια (Juglandaceae) με αυτήν, και οι καρποί του χρησιμοποιούνται όπως τα γνωστά καρύδια. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών πεκάν προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 20% από το Μεξικό και το υπόλοιπο από διάφορες χώρες όπως Περού, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ και πρόσφατα Ιταλία, Ισπανία κ.ά.

______________

Τα πεκάν ταιριάζουν τρομερά, απίθανα, μοναδικά με την καραμέλα και δευτερευόντως με τη σοκολάτα. Δε χρειάζεται να βασιστείτε απλώς στα λόγια μου, μπορείτε να δοκιμάσετε μια από (ή όλες) τις παρακάτω συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση τους. Και οι τρεις είναι για μικρά γλυκά που φτιάχνονται πολύ εύκολα και αποθηκεύονται για πολύ καιρό.

Μπάρες σοκολάτας με πεκάν «μωσαϊκό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Η συνταγή είναι του Emeril Lagasse από το Food Network

(για 1 κιλό)

  • 1 κουταλάκι ανάλατο βούτυρο
  • 680 γρ σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια (όχι πολύ γλυκιά ή κουβερτούρα)
  • 1 ½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν ελαφρώς ψημένα
  • 340 γρ λευκή σοκολάτα σε κομμάτια

Βουτυρώστε ρηχό ταψάκι, 25 – 30 εκ μήκος.

Λιώστε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρολάκι ή σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα πεκάν. Απλώστε τη σοκολάτα στο βουτυρωμένο ταψάκι, λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα.

Λιώστε τη λευκή σοκολάτα και αδειάστε την με ένα κουτάλι στο ταψάκι, ανακατεύοντας στο τέλος με τη μύτη ενός μαχαιριού μέχρι να ανακατευτούν τυχαία, δημιουργώντας «μωσαϊκό».

Όταν η σοκολάτα κρυώσει και στερεοποιηθεί, κόψτε ή σπάστε τη σε επιθυμητά κομμάτια.

Πεκάν brittle

 

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter


Μια εύκολη εκδοχή της Pecan Pie, πρωταγωνίστριας της γιορτινής σεζόν στην Αμερική. Η συνταγή είναι από το περιοδικό Saveur και συνδυάζει τα πεκάν με την καραμέλα

Για ένα ταψάκι 30x40 εκ.

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια πεκάν σε κομμάτια
  • 6 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας (ή βανίλια σε όποια μορφή θέλετε)
  • ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Λιώστε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και υγροποιηθεί πλήρως. Προσθέστε τα πεκάν και το βούτυρο μέχρι να γίνει η καραμέλα ξανά υγρή και απορροφηθεί το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε τη βανίλια με τη σόδα σε ένα μπολ και προσθέστε στο μίγμα μαζί με το αλάτι, ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μίγμα σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει εντελώς πριν το σπάσετε σε κομμάτια.

Πραλίνες για «μετά το χορό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Αυτό το γλυκό ήταν πολύ αγαπημένο στη Λουιζιάνα: οι νεαρές κοπέλες της Νέας Ορλεάνης το έφτιαχναν πριν πάνε στο χορό και το απολάμβαναν μαζί με τους φίλους και τους αγαπημένους τους μετά την επιστροφή στο σπίτι. Η συνταγή είναι από το περιοδικό "Southern Living".

  • 1 καλά γεμάτο φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο καλά (μαρέγκα)
  • 1 ½ φλιτζάνι πεκάν κομμένα σε κομμάτια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατέψτε τη ζάχαρη πολύ προσεχτικά με το ασπράδι κα προσθέστε τα πεκάν
Με ένα κουτάλι τοποθετήστε λίγο λίγο από το μίγμα σε μικρές ποσότητες σε ένα ταψί περασμένο με αλουμινόχαρτο
Σβήστε το φούρνο, βάλτε το ταψί και αφήστε το γλυκό μέσα για 8 ώρες.

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ωραία φαίνονται τα γλυκά κ' μάλλον πολύ νόστημα αλλά λίγο ακαταλαβίστικες οι συνταγές...Sorry αλλά μάλλον η μετάφραση δεν είναι σωστή...Πως μετράς το βούτυρο σε κομμάτια με κουταλάκια??? Όταν λες μαύρη ζάχαρη εννοείς την υγρή με τη μελάσα η την καστανή???
Η συνολική ποσότητα είναι 6 κουταλάκια, αλλά όχι ως μονομπλόκ, αλλά σε κομμάτια. (Υπάρχουν μεζούρες που μετράνε πχ 5 κουταλιές μαζί, οπότε διευκρινίζεται ότι είναι καλύτερο το βούτυρο να είναι σε κομμάτια και όχι σε ένα ενιαίο για να λιώσει καλύτερα)Και η καστανή και η μαύρη ζάχαρη έχουν μελάσα, το ποσοστό τους διαφέρει. Όταν λέω μαύρη, εννοώ μαύρη, αλλά δε νομίζω ότι η καστανή θα κατέστρεφε τη συνταγή.Υπάρχει κάτι άλλο ακαταλαβίστικο;
Ευχαριστώ για την απάντηση.Με το θέμα της ζάχαρης ειμαι καλυμμένη αλλά δυσκολεύομαι με το βούτυρο...Θα βοηθούσε πιστεύω αν ήταν σε γραμμάρια.Όσα χρόνια μαγειρεύω και παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής το βούτυρο μόνο λιώμενο μπορείς να το μετρήσεις με κουταλάκια.Αυτές οι μεζούρες που αναφέρεσαι υπάρχουν στην Ελλάδα? Θα το ψάξω...