Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎

Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎ Facebook Twitter
1


 

Ρεβίθια, λεμόνι και ταχίνι – ένας μαγικός συνδυασμός για τις μεγάλες ζέστες. Υποτίθεται ότι πρόκειται για ορεκτικό, αλλά αυτά είναι συμβάσεις. Τώρα που η ζέστη είναι συνεχόμενη, ευκαιρία να χορτάσουμε με ορεκτικά.

Ποιός ξέρει γιατί, αλλά στην Αμερική πιστεύουν ότι το χούμους είναι χαρακτηριστικά ελληνικό φαγητό. Με τα υλικά που περιέχει, θα έπρεπε να είναι, αλλά νομίζω ότι και για μας είναι  κάπως εξωτικό. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο αρχαίες συνταγές του κόσμου με ρίζες στην Αίγυπτο: τα ρεβίθια είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και 7.000 χρόνια.

Η βασική συνταγή είναι αξεπέραστη, αλλά αν αισθάνεστε περιπετειώδεις μπορείτε να δοκιμάσετε και την παραλλαγή με ντομάτα.

Ξεκινήστε με τα ρεβίθια: χρειάζεται λίγη προετοιμασία, οπότε μουλιάστε τα για μια νύχτα και βράστε τα πριν ετοιμάσετε το χούμους (αν έχετε χύτρα ταχύτητας, ακόμα καλύτερα – σκεπάστε τα με νερό και μαγειρέψτε τα για 20 λεπτά). Χρειάζεστε επίσης ένα μούλτι, που ελπίζω να έχετε, αλλά αν όχι, γίνεται με λίγη υπομονή και χειρωνακτικά. Η συνταγή είναι από το habeeb.com (χαμπίμπ κομ!) και την ονομάζουν Hummus bi taheeni:

Χούμους

  • 2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 ½ χυμός λεμονιού
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

Περάστε τα καλά βρασμένα ρεβίθια από λεπτό σουρωτήρι ή από το μούλτι. Προσθέστε αργά και με εναλλαγή το ταχίνι και το λεμόνι. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο που το έχετε ανακατέψει με το αλάτι. Αν το μίγμα σας φανεί πολύ πηχτό, αραιώστε με νερό. Βάλτε το μίγμα σε ένα πιάτο, σερβίρετε με το μαϊντανό και με λίγα ολόκληρα ρεβίθια. Ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο.

 

Παραλλαγή με ντομάτες

Κόψτε ντομάτες σε κομμάτια (ή στα δύο, αν διαλέξετε ντοματάκια), βάλτε τα σε αλουμινόχαρτο και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. Ψήστε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Όταν φτιάχνετε το χούμους, προσθέστε και αυτές στο μούλτι (ή λιώστε τις με το χέρι).

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια