Συνταγή για Ριζότο με καλαμαράκια, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού

Συνταγή για Ριζότο με καλαμαράκια, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού Facebook Twitter
0
Συνταγή για Ριζότο με καλαμαράκια, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού Facebook Twitter
Εκτυφλωτικό το χρώμα του πιάτου και εντυπωσιακό, όταν πάρει θέση στο τραπέζι.


Ένα πιάτο που καλωσορίζει το καλοκαίρι με τη θαλασσινή γεύση του. Χάρη στον κουρκουμά που χρησιμοποιώ στη συνταγή, το ριζότο ντύνεται στα κίτρινα. Εκτυφλωτικό το χρώμα του πιάτου και εντυπωσιακό, όταν πάρει θέση στο τραπέζι. Προτείνω να παίξετε στην κουζίνα σας με αυτό το μπαχαρικό, τον κουρκουμά, με τη λεμονάτη γεύση. Ένα κρασί Ασύρτικο Σαντορίνης ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτού του πιάτου. Θα σταθεί πολύ καλά απέναντι στη θαλασσινή αλμύρα από το καλαμαράκι και το όξινο άρωμα του λεμονιού και του τζίντζερ. Καλή επιλογή θα ήταν και ένα λευκό Αθήρι, με ισορροπημένη γεύση και λιγότερη οξύτητα από το Ασύρτικο. Και τα δύο κρασιά προσφέρονται για το μαγείρεμα και τη συνοδεία του πιάτου. Προτείνω να παγώσετε τη φιάλη με το κρασί που θα επιλέξετε, να την ανοίξετε, να σερβίρετε ένα ποτήρι και να πιείτε μια γουλιά πριν ζωστείτε τη μακριά ποδιά σας και αρχίσετε το μαγείρεμα. Να θυμάστε ότι το ριζότο, για να πετύχει, θέλει υπομονή και χάϊδεμα. Καλοφάγωτο!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

500 γρ. καλαμαράκια
500 γρ. ρύζι για ριζότο
½ λίτρο ζωμός χορταρικών
½ λίτρο ζωμός ψαριού
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
½ λίτρο λευκό κρασί
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/3 κ.γ. τζίντζερ
1/3 κ.γ. κουρκουμά
1 καυτερή πιπερίτσα
4 κ.σ. φρέσκια κρέμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Πλένουμε με άφθονο νερό τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε. Τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και το τζίντζερ για 5 λεπτά. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε για 1 λεπτό και τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα.


Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και την καυτερή πιπερίτσα.


Στη μέση του βρασμού ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το ρύζι να κρατάει (al dente).


Η διαδικασία αυτή κρατά περίπου 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τη φρέσκια κρέμα και ανακατεύουμε. Τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.


Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ