Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα!

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
0

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Cinco

 

Τα tapas (tapar στα ισπανικά σημαίνει "καλύπτω") ξεκίνησαν από μια συνήθεια των Ισπανών μπάρμεν να καλύπτουν με μια λεπτή φέτα ψωμί το ποτήρι του sherry των θαμώνων τους, αποτρέποντας έτσι τις μύγες να κάθονται στο ζαχαρωμένο –από το γλυκό ποτό– χείλος του ποτηριού τους. 

Σιγά-σιγά, για τους πεινασμένους, πάνω στη φέτα του ψωμιού μπήκε και λίγο jamon (χοιρομέρι), λίγο τυρί, δίπλα στο ποτό τους ένα μικρό πιατάκι με λίγες ελιές, τηγανητό καλαμαράκι, βραστές πατάτες με σκορδαλιά ή καυτερή σάλτσα ντομάτας, μια ομελέτα με πατάτες (η περίφημη tortilla espanola). Όσο περισσότερο έμενε κι έπινε ο χαρούμενος espanol, τόσο περισσότερα μεζεδάκια έβγαιναν και η μαεστρία του κάθε μπάρμαν –και όχι του μάγειρα αρχικά– που τα προετοίμαζε αφηνόταν σε όλο και πιο ευφάνταστες δημιουργίες…

Όλα τα ισπανικά τυριά, ψαράκια, θαλασσινά, αλλαντικά, κομμένα στο μέγεθος μιας μεγάλης μπουκιάς, έγιναν νόστιμα μεζεδάκια και παρέλαυναν για χρόνια στις σπανιόλικες μπάρες μαζί με ελιές και αμύγδαλα, μέχρι που οι πρωτοποριακοί σεφ της Ισπανίας τα παρέλαβαν και με τα ταλαντούχα χέρια τους τα μετέτρεψαν σε περίτεχνα αριστουργήματα γαστρονομικής τέχνης, γεύσης και εξαιρετικής παρουσίασης. 

Στο Μεξικό τα tapas τα λένε botanas, στη Κεντρική Αμερική bocas (μια μπουκιά στο στόμα, αφού boca στα ισπανικά σημαίνει στόμα) και στην Ελλάδα… μεζεδάκια. Ακόμα σερβίρονται σε μικρά πιατάκια με ντόπια, απλά υλικά, χωρίς μυστικές ή περίπλοκες συνταγές, χωρίς όμως ποτέ να έχουν ξεπεράσει τη φήμη των Ισπανών συγγενών τους, κλασικών ή μοντέρνων. 

Τα tapas μπορεί να είναι κρύα (τυρί, σαλαμάκι, ελιές) ή ζεστά (τραγανές κροκέτες με χοιρομέρι, τηγανητό καλαμαράκι, εμπαναδίγιας/πιτάκια), απλά (τηγανητό λουκάνικο chorizo) ή εντυπωσιακά (γαύρος μαρινάτος με αλφαλφα), παλιομοδίτικα (πατάτες βραστές με σκορδαλιά) ή πρωτοποριακά (βατραχοπόδαρα μαριναρισμένα σε σόγια και μοσχολέμονο με άρωμα τζίντζερ), όλα μικρά αριστουργήματα τέχνης και συμπυκνωμένης νοστιμιάς. Οι Ισπανοί τις καθημερινές τρώνε τα tapas τους πριν από το μεσημεριανό (που σερβίρεται συνήθως μεταξύ 2-4 μ.μ.) ή το βραδινό φαγητό τους και τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου τα απολαμβάνουν αράζοντας στα αγαπημένα τους στέκια από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, σιγοπίνοντας και τσιμπολογώντας με όλη την οικογένεια τριγύρω. 

Τα tapas, ενώ ξεκίνησαν ως ένα μεζεδάκι πριν από το κυρίως γεύμα συνοδεία ενός ποτού και δεν ξεπερνούσαν τα 50-60 γραμμάρια, έφτασαν πλέον να σερβίρονται και ως κυρίως γεύμα, σε σχετικά μικρές ποσότητες (γύρω στα 100 γραμμάρια δηλαδή), με πολλά πιατάκια να σερβίρονται στη σωστή σειρά: πρώτα οι ελιές, τα αλλαντικά και το τυρί, μετά τα θαλασσινά, το ψάρι και, τέλος, τα tapas με το κρέας. 

Πάντα θα παραμένουν η νόστιμη μπουκιά δίπλα στο κρασί, στο ποτό ή στην μπίρα σου, για να απολαύσεις την παραμονή σου στο μπαρ περισσότερο χωρίς να αναγκαστείς να φας όλο το μπολ με τα… συνοδευτικά τσιπς ή φιστίκια ή να παραγγείλεις μια μεγάλη μερίδα φαγητού. Ουσιαστικά είναι εκεί για να συνοδεύσουν γευστικά την παρέα και τη διασκέδαση. 

TA ΤΡΙΑ TAPAS BAR ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
O σεφ του Cinco, Δόξης Μπεκρής

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Hiramasa, Cinco

 

CINCO 

Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Αθήνας με παραδοσιακά και «πειραγμένα» tapas στο μενού που σχεδίασε ο σεφ Δόξης Μπεκρής, ανεβάζοντας τον πήχη με ευφάνταστες μπουκιές και αρώματα από όλο το κόσμο. Εδώ δεν μπαίνεις σε ένα απλό tapas bar – έρχεσαι γιατί το φαγητό είναι πολύ καλό, όπως εξάλλου και τα κοκτέιλ, για να ακούσεις καλή μουσική και να νιώσεις όσο πιο κοντά γίνεται στον Ισπανό θαμώνα στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Κάπως έτσι είναι τα καλά tapas bars στην Cava Baja της Μαδρίτης, ζωντανά και κεφάτα! Ξεκινώντας, μπορείς να διαλέξεις φασολάκια ενταμάμε με ινδικά αρώματα, αγιολί (ελαφριά σκορδαλιά) με φρυγανισμένο ψωμί αλλά και μοσχαρίσιο carpaccio. Συνεχίζεις με πολλές επιλογές από ισπανικά αλλαντικά και στα κυρίως πιάτα πλέον δυσκολεύεσαι ποιο να πρωτοδιαλέξεις, μια και το ταρτάρ μαγιάτικου με αρμένικη ταμπουλέ συνυπάρχει στη λίστα με τον σολομό γλασαρισμένο με μίσο, τζίντζερ, μέλι και σουσάμι και το φιλέτο μπακαλιάρου με ρεβίθια, πρώιμο σπανάκι (όταν υπάρχει) και οργανικό αυγό ορτυκιού με μυρωδικά! Εξαιρετικό το χοιρινό με την τραγανή κρούστα και τα καραμελωμένα μήλα. Η ομάδα της κουζίνας δηλώνει επιμονή στην ποιότητα και τη φρεσκάδα, ισορροπώντας επιδέξια την ταυτότητα του Cinco ανάμεσα σε ένα καλό εστιατόριο κι ένα εξαιρετικό tapas bar. 

Στα γλυκά ξαφνιάζει η γλυκιά κρέμα καπνιστής μελιτζάνας με μασκαρπόνε, καφέ και μπισκότο φουντουκιού! 

Πολύ δυνατή μπάρα με δυο άξιους και σούπερ συμπαθητικούς μπάρμεν που θα σου σερβίρουν καλά ισπανικά κρασιά και σε ποτήρι, μοδάτα κοκτέιλ και μπίρες από την Ιβηρική Χερσόνησο.  Αξίζει να πας Τετάρτη βράδυ που παίζει εξαιρετική μουσική η Κλαούντια Μάτολα του Εν Λευκώ. Κράτηση; Συνιστάται ανεπιφύλακτα! 

CINCO, Σκουφά 50, Κολωνάκι, 210 3643603

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Ο Μαδριλένος σεφ του Gabinoteca, Νίνο

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
O Barman του Gabinoteca, Δημήτρης Παπαιωάννου

 

LA GABINOTECA

Ένα από τα πιο γνωστά tapas bars της Μαδρίτης άνοιξε το πρώτο αδελφάκι του εκτός Ισπανίας στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Εμπνευσμένος από μια εκπομπή του δημοφιλούς Αμερικανού σεφ και τηλεοπτικού παρουσιαστή Anthony Bourdain, ο επιχειρηματίας Καΐρης Δανιόλος έσπευσε στην Ισπανία τον περασμένο Νοέμβριο και γύρισε με… δεκαπέντε σεφ υπό την καθοδήγηση του Μαδριλένου σεφ Νίνο για να στήσει την κουζίνα του αθηναϊκού εστιατορίου σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του ισπανικού. Το όνομά του το πήρε, τιμής ένεκεν, από τον παππού του νυν σεφ, τον Γκαμπίνο. Η Gabinoteca είναι μια οικογενειακή υπόθεση και τα τέσσερα εστιατόρια στη Μαδρίτη διευθύνονται αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας που φροντίζουν για την ποιότητα και το σέρβις. Εδώ θα βρεις όλα τα tapas που υπάρχουν και στη Μαδρίτη, από τα κλασικά μέχρι τα μεταμοντέρνα : κροκέτες με jamon, φρέσκες φτερούγες κοτόπουλου γλασαρισμένες, φουαγκρά επεξεργασμένο σε αλάτι με μαρμελάδα κολοκύθας, ψητές καραβιδοουρές με σος τρούφας, τορτίγια καλαμποκιού με πάπια (που θυμίζει το χαρακτηριστικό πιάτο της Κίνας, την πάπια Πεκίνου), μοσχαρίσια μάγουλα «όπως τα προτιμά ο Νίνο», ταρτάρ μυλοκόπι, λαυράκι σε κρούστα αλατιού και σος ceviche, burger με ταρτάρ μοσχάρι και το ατομικό βαζάκι με πουρέ πατάτας, αυγό και κρέμα μαύρης τρούφας που έκανε πολύ ντόρο –όπως και η σαλάτα Καίσαρα, που σερβίρεται σε γλαστράκι!– όταν εμφανίστηκε στη Μαδρίτη, ως το… tapas της καινούργιας χιλιετίας. 

Ο Antony Bourdain, όταν επισκέφθηκε το Gabinoteca στη Μαδρίτη, το χαρακτήρισε ένα «δημιουργικό, φιλικό tapas bar με καλό φαγητό για να πας με φίλους και να περάσεις καλά». Και αυτό ακριβώς είναι, αφού κάθε σερβιτόρος, μπάρμαν και σεφ έχει πρωτίστως επιλεγεί για την καλή του τη διάθεση και για να σε κάνει να περάσεις ένα πολύ ευχάριστο βράδυ! Σούπερ κεφάτη μουσική, το μπαρ σκίζει και αξίζει να καθίσεις εκεί και να φας, ακούγοντας την ιστορία κάθε κοκτέιλ από τους εξαιρετικούς bartenders που φροντίζουν ακόμα και το… νερό που σου σερβίρουν με αρώματα από γκρέιπφρουτ, δυόσμο και μοσχολέμονο. 

LA GABINOTECA, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι Κηφισιάς, 210 8083988. 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Para Siempre

PARA SIEMPRE 

Η λατρεία του για την ισπανική κουζίνα ξεκίνησε με τις σπουδές του στο εξαιρετικό Mugaritz, εκεί όπου συμβαίνουν τα θαύματα της ισπανικής ανατρεπτικής κουζίνας. Ο ασυμβίβαστος και τολμηρός νεαρός σεφ, Κώστας Παπαχαραλάμπους, με τη μισή του καρδιά να χτυπά στην Ισπανία από τις μέρες που ως φοιτητής δοκίμαζε καθημερινά τα tapas στα μπαρ του Σαν Σεμπαστιάν, δημιούργησε εδώ ένα μενού που συνδυάζει σπανιόλικες αλλά και ελληνικές γεύσεις. Έτσι, στον καλοκαιρινό κατάλογο που επιμελήθηκε για το Para Siempre, θα βρεις… sushi γιαλαντζί, cool παστουρμαδοπιτάκια, γαρίδες τυλιγμένες σε φύλλο κανταΐφι που σερβίρονται πάνω σε κρέμα φέτας με μαρμελάδα από γλυκοκαυτερές πιπεριές Φλωρίνης, χταποδάκι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, ξίδι και ροζ πιπέρι, λαυράκι κρυμμένο κάτω από τσιπς σέλινου και γαύρο μαρινάτο με ψητές πιπεριές και φακές τουρσί. Μπορείς να ξεκινήσεις με τις δύο μπρουσκέτες με jamon, ντομάτα και βασιλικό ή σολομό με σάλτσα μοχίτο που, ακόμα κι αν είναι η μόνη σου επιλογή, ταιριάζουν απόλυτα με ένα ποτήρι κόκκινο σπανιόλικο κρασί και σε μεταφέρουν για λίγο στη μαγευτική χώρα των Βάσκων. Τα πιο πολλά κρασιά είναι ελληνικά και ισπανικά, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις την ισπανική μπίρα Estrella Damm Inedit. Άσε λίγο χώρο στο τέλος για γλυκό ή κρύα σοκολατόσουπα με φουντούκια, μους εσπρέσο και μπισκότο κανέλα – είναι αυτό που λέει η ισπανική του ονομασία: una sopa diablo!

PARA SIEMPRE, Χάριτος 43, Κολωνάκι, 210 7210155. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ