Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter
Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.
0

ADVERTORIAL

Οινοφιλία: Η λέξη που περιγράφει την αγάπη για το κρασί. Περιλαμβάνει τις λέξεις «οίνος» και «φιλία», συνδέοντας έτσι δύο έννοιες που αναφέρονται όχι μόνο στην απόλαυση που παίρνει κάποιος από το κρασί, αλλά και στη συντροφικότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η κοινή αγάπη.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σας που εκτιμά ιδιαιτέρως το κρασί και φροντίζει έτσι ώστε οι καλύτερες αναμνήσεις σας να συνοδεύονται από ένα ποτήρι κόκκινο, ροζέ ή λευκό. Οι γιορτές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ανακαλύψετε τα καλύτερα κρασιά που θα γίνουν τα ιδανικά δώρα για όσους αγαπούν πραγματικά το κρασί, αλλά και μερικά «gadgets» για κάθε wine lover.

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μας φέρνει πιο κοντά με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σε ένα ζεστό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και γέλια. Έτσι κι ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά όλες αυτές τις γιορτινές στιγμές και να τις κάνει ακόμα πιο ξεχωριστές. Τα Μοσχάτο Άσπρο, Samos Vin Doux και Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές, που μπορείτε να βρείτε μάλιστα ακόμα και με μία βόλτα στο supermarket.

Οδηγοί για το κρασί

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Υπάρχουν πολλά βιβλία που είναι αφιερωμένα στην ιστορία του κρασιού και στη τέχνη της γευσιγνωσίας, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους. Από τις διαφορετικές περιοχές που παράγουν κρασί, μέχρι τα είδη και τις λεπτομέρειες για κάθε είδος, μπορείτε να βρείτε απλούς οδηγούς για το κρασί, για αρχάριους ή περισσότερο μυημένους στη τέχνη του.

Ένα μπουκάλι Μοσχάτο Άσπρο

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα. Με πολύπλοκο στόμα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό. Αν και στην επίγευση αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα, η φυσιολογική φρεσκάδα του σταφυλιού υπερτερεί και δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρμονικό σύνολο.


Συνοδεύει έξοχα πιάτα της Διεθνούς και της Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά όπως και πιάτα της Άπω Ανατολής με γλυκόξινες γεύσεις. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10° C .

Ένα επαγγελματικό τιρμπουσόν

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Τα επαγγελματικά τιρμπουσόν διευκολύνουν ιδιαίτερα το άνοιγμα ενός μπουκαλιού με κρασί και διαφέρουν από τα απλά που έχουμε συνήθως στο συρτάρι της κουζίνας. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και ηλεκτρικά τιρμπουσόν για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα μπουκάλι Samos Anthemis

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί.

Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14°  C.

Μία κομψή θήκη για κρασιά

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Κάθε wine lover χρειάζεται μία κομψή θήκη για να τοποθετεί τα αγαπημένα του μπουκάλια κρασί. Διαλέξτε ένα ιδιαίτερο design που να προσδίδει και μία δόση στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού.

Ένα μπουκάλι Samos Vin Doux

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το Samos Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού εκφράζοντας με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων.


Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη. Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς. Είναι ο απόλυτος συνοδός του ώριμου πεπονιού, ενώ επιδόρπια, τυριά, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα λατρεύουν το Samos Vin Doux. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες.

Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει» γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους. Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10° C.

Ένα προσωποποιημένο κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού

Τα καλύτερα δώρα για όσους αγαπούν το κρασί Facebook Twitter

Το καλό κρασί χρειάζεται και το σωστό ποτήρι. Επιλέξτε ένα κρυστάλλινο ποτήρι το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με τα αρχικά ή το όνομα αυτού/ής που θέλετε να το δωρίσετε. Σίγουρα θα το εκτιμήσει.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM