Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου Facebook Twitter
Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει. Έρχεται με ένα χαρτάκι πια η νοικοκυρά και ζητάει σελινόριζα, φινόκιο, άισμπεργκ, σέλερι και μερικές φορές γελάμε μεταξύ μας, γιατί ξέρουμε τι εκπομπή είδε. Έχει ξεχάσει πια να μαγειρεύει φασολάκια, αγκινάρες, χόρτα με ψάρια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου “Survivor” πουλάγαμε πιο πολλές καρύδες απ’ ό,τι ντομάτες.
5

Στην οδό Αρμοδίου στη Βαρβάκειο, έναν δρόμο γεμάτο χρώματα και παλιές ιστορίες, το μανάβικο της οικογένειας Τσουπάκη είναι ένα πολύ ξεχωριστό μαγαζί που δύσκολα προσπερνάς χωρίς να σταθείς να το χαζέψεις.

Αυτό κάνουν σχεδόν όλοι οι τουρίστες που περνούν από τη γειτονιά: στέκονται και παρατηρούν την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών, ρωτούν τι είναι η αλμύρα και το χρυσό παντζάρι και τα φωτογραφίζουν για να τα ανεβάσουν στο Instagram.

Και η αλήθεια είναι ότι τα εκατοντάδες φρούτα και λαχανικά που είναι τοποθετημένα συμμετρικά σε πάγκους και ράφια, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή του χώρου, από τα πιο ταπεινά μέχρι τα πιο εξωτικά και γκουρμέ, είναι τόσο εντυπωσιακά, που, αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλος συνωστισμός και τρέξιμο ‒σε κατάσταση πανικού‒ από όλους εκεί μέσα, θα μπορούσες να μείνεις να τα κοιτάς για ώρα.

Η κυρία Γεωργία, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και αρχηγός της οικογενειακής επιχείρησης (παρόλο που το μαγαζί έχει περάσει στα χέρια του γιου της του Ματθαίου), έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτό τον χώρο. «Είμαι εδώ πάνω από 50 χρόνια», μου λέει, «και από 15 χρονών δουλεύω καθημερινά.

Ήταν πάντα μανάβικο, ένα μανάβικο που περνάει από γενιά σε γενιά. Το είχε ο πατέρας μου, το πήρε ο άντρας μου ο Κωνσταντίνος, μετά εγώ, και τώρα το έχει ο γιος μου, ο Ματθαίος. Δουλεύει εδώ όλη η οικογένεια, και τα τέσσερα παιδιά μου. Εδώ παντρεύτηκα, γέννησα τα παιδιά μου, παντρεύτηκαν κι αυτά, γέννησαν τα δικά τους παιδιά. Έρχομαι κάθε μέρα στις 5 το πρωί και φεύγω στις 6 το απόγευμα. Και πιο αργά, ό,τι ώρα τελειώσει η δουλειά».

Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει. Έρχεται με ένα χαρτάκι πια η νοικοκυρά και ζητάει σελινόριζα, φινόκιο, άισμπεργκ, σέλερι και μερικές φορές γελάμε μεταξύ μας, γιατί ξέρουμε τι εκπομπή είδε. Έχει ξεχάσει πια να μαγειρεύει φασολάκια, αγκινάρες, χόρτα με ψάρια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου "Survivor" πουλάγαμε πιο πολλές καρύδες απ' ό,τι ντομάτες.


Το μανάβικο της οικογένειας Τσουπάκη είναι κομβικός χώρος για την εστίαση της Αθήνας. Εκτός από τους ιδιώτες, που ψάχνουν άριστης ποιότητας προϊόντα, γνωστά και άγνωστα, προμηθεύουν με πρώτες ύλες πολλά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ, ξενοδοχεία, κυλικεία και εταιρείες, μουσεία, τραπεζικούς οργανισμούς, ακόμα και σκάφη αναψυχής.

«Ακόμα και όσους δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες ποσότητες, προσπαθούμε να τους εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα» λέει η κυρία Γεωργία.

«Πραγματικά, υπάρχει και πολλή λιανική. Έχει πάρα πολλά μαγαζιά τριγύρω, σε Αθηνάς, Αιόλου, Μοναστηράκι και Πλάκα, οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι μικρά εστιατόρια και καφέ και δεν υπάρχουν λαϊκές. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μάρκετ λαχανικών και φρούτων. Τα καφέ παίρνουν πορτοκάλια και φρούτα για χυμούς, δουλεύουμε πολύ και με τα σουβλατζίδικα».

Όση ώρα μιλάμε τρέχει να εξυπηρετήσει κάποιον πελάτη, της φέρνουν τηλέφωνα να απαντήσει, είναι αεικίνητη, δεν στέκεται ούτε στιγμή. Ακόμα και στη συνέντευξη απαντάει όρθια, φροντίζοντας έναν πελάτη.

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου Facebook Twitter
Είναι καλό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, να μαθαίνουμε, αλλά την καθημερινή διατροφή μας την έχουμε χαλάσει. Υπάρχουν, βέβαια, πελάτες που τρώνε τις τροφές της εποχής, τα φασολάκια, τα χόρτα, αλλά είναι όλο και λιγότεροι.


«Τα φρούτα και τα λαχανικά τα προμηθευόμαστε από το Ρέντη», εξηγεί, «εκτός κι αν είναι κάποια ιδιαίτερα προϊόντα, όπως τα πρωινά κολοκυθάκια ή κάποια χόρτα, που είναι από παραγωγούς των τριγύρω περιοχών.

Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι από μεγάλους εμπόρους και είναι τα καλύτερα αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Γι' αυτό μας προτιμούν όλοι. Βασικός παράγοντας, όμως, για να χτίσεις μια καλή σχέση με τον πελάτη είναι η τιμιότητα. Έχει γεμίσει με διάφορους νέους και άσχετους η αγορά.

Αυτό που πουλάνε οι παλιοί επαγγελματίες, εκτός από καλό προϊόν, είναι η απόλυτη φερεγγυότητα και η εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πελάτες που μας έχουν δώσει το κλειδί του σπιτιού τους για να τους πηγαίνουμε τα πράγματα και περνάνε όποτε μπορούν για να πληρώσουν. Δεν είναι κάτι που βρίσκεις εύκολα.


Η αγορά έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και η γειτονιά, με πολλούς τρόπους. Ανοίγουν συνέχεια νέα μαγαζιά, αλλά αυτό το παλιό λείπει. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει καθόλου, ούτε το μαγαζί ούτε ο τρόπος που δουλεύουμε.

Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, δουλεύουμε τόσα άτομα, παλεύουμε και προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας, δουλεύουμε όλη μέρα.

Το μανάβικο είναι η δουλειά που μάθαμε, η δουλειά που αγαπήσαμε, γιατί επιβιώσαμε από αυτή, μας ευχαριστεί, και είναι μια καλή δουλειά ‒ κάποτε ήταν πολύ καλύτερη. Το χειρότερο είναι το ωράριο. Θα ήθελα τα παιδιά μου να συνεχίσουν, πρέπει να το κρατήσουν το μαγαζί. Ελπίζω να μας βοηθήσει και η κυβέρνηση να το κρατήσουμε».


Σχολιάζει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που έχουν αλλάξει, και αλλάζουν συνεχώς, το πόσο επηρεάζονται απ' όσα διαβάζουν και βλέπουν, κυρίως στην τηλεόραση. «Η τηλεόραση είναι υπεύθυνη κατά πολύ γι' αυτήν τη μεγάλη αλλαγή στη διατροφή του ανθρώπου» λέει.

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει. Έρχεται με ένα χαρτάκι πια η νοικοκυρά και ζητάει σελινόριζα, φινόκιο, άισμπεργκ, σέλερι και μερικές φορές γελάμε μεταξύ μας γιατί ξέρουμε τι εκπομπή είδε. Έχει ξεχάσει πια να μαγειρεύει φασολάκια, αγκινάρες, χόρτα με ψάρια.

Η αγορά η δική μας συνδεόταν άμεσα με την ψαραγορά, γιατί ο πελάτης έπαιρνε το ψαράκι του και μετά ερχόταν να πάρει χόρτα να το συνοδεύσει. Αυτό έχει τελειώσει πλέον. Είναι καλό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, να μαθαίνουμε, αλλά την καθημερινή διατροφή μας την έχουμε χαλάσει.

Υπάρχουν, βέβαια, πελάτες που τρώνε τις τροφές της εποχής, τα φασολάκια, τα χόρτα, αλλά είναι όλο και λιγότεροι. Κατά τη διάρκεια του περασμένου "Survivor" πουλάγαμε πιο πολλές καρύδες απ'ό,τι ντομάτες. Ήταν απίστευτο!

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου Facebook Twitter
Το μανάβικο είναι η δουλειά που μάθαμε, η δουλειά που αγαπήσαμε, γιατί επιβιώσαμε από αυτή, μας ευχαριστεί, και είναι μια καλή δουλειά ‒ κάποτε ήταν πολύ καλύτερη. Το χειρότερο είναι το ωράριο. Θα ήθελα τα παιδιά μου να συνεχίσουν, πρέπει να το κρατήσουν το μαγαζί. Ελπίζω να μας βοηθήσει και η κυβέρνηση να το κρατήσουμε


Οι νέοι άνθρωποι ξέρουν να ψωνίζουν. Με τον τρόπο του βρίσκει αυτό που ζητάει ο καθένας. Bέβαια, η οικονομική δυσχέρεια έχει φέρει κάποια αναστάτωση γιατί κοιτάει πολύ το φτηνό. Δεν υπάρχει αυτό που γινόταν παλιά, "παίρνω ποσότητες για να έχω".

Από μια πλευρά κι αυτό ήταν κακό, γιατί πετούσε πράγματα ο καταναλωτής, υπήρχαν όμως στο σπίτι υλικά, δεν έστελνες να πάρουν έναν μαϊντανό ή ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, όπως κάνουν τώρα ακόμα και τα εστιατόρια.

Έρχονται νοικοκυρές και με ρωτάνε "μπορείς να μου δώσεις μισό κιλό φασολάκια και τον μισό μαϊντανό, σε παρακαλώ;". Σκέφτονται ακόμα και το πενηντάλεπτο. Κάποτε θα έπαιρναν ένα ολόκληρο καρπούζι, τώρα παίρνουν ένα κομμάτι, εκεί φαίνεται η φτώχεια.

Κάποτε δεν αγόραζαν μυρωδικά, δεν τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στο φαγητό. Εκτός από τη ρίγανη, το ελληνικό φαγητό δεν είχε μυρωδικά. Τώρα ζητούν μέντα, θυμάρι, δεντρολίβανο, chives, εστραγκόν.

Στο σπίτι μου μαγειρεύω αυτά που μπορεί να φάει μια οικογένεια: καλής ποιότητας υλικά, φτηνά, που γίνονται φαγητό χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από λαχανικά εποχής στην Ελλάδα, χόρτα, πολλά χόρτα, ντομάτες απ' όλη την περιφέρεια, από Πελοπόννησο και Κρήτη, κολοκυθάκια, φασολάκια... Καλά είναι και τα γκουρμέ, αλλά είναι απίθανη η ελληνική κουζίνα που ξεχνάμε με τον καιρό.


Όλα τα προϊόντα υπάρχουν πλέον όλο τον καιρό, η εξέλιξη έχει κάνει να υπάρχουν τα προϊόντα πάντα. Θα βρεις μελιτζάνα και κολοκυθάκι ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή τους, θερμοκηπίου, αλλά θα τα πληρώσεις λίγο παραπάνω.

Χάνεται από τις συνήθειες των ανθρώπων αυτό που λέμε "εποχής". Tώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, εμφανίστηκαν ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, σε λίγο θα βγουν και σταφύλια εισαγωγής. Aνάλογα με την εποχή, είναι πιο ακριβά ή πιο φτηνά και ο καθένας παίρνει ό,τι μπορεί.


Τα πιο πολλά εστιατόρια ζητάνε ένα φρούτο που μπορούν να το δουλέψουν χωρίς κόστος και χωρίς κόπο οι υπάλληλοι. Το ροδάκινο, για παράδειγμα, δεν θα το πολυδουλέψουν, γιατί θέλει καθάρισμα και κόψιμο. Σε λίγο θα γίνεται χαμός από τα καρπούζια και τα πεπόνια. Τα σερβίρουν γιατί είναι εύκολο να δουλευτούν. Όλη η Πλάκα τρώει το καλοκαίρι τόνους καρπούζια...».

Info:

Τσουπάκη ΙΚΕ, Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Αγορά

Γεύση
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ