Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
0
Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα χειμωνιάτικα τραπέζια −με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών− κλείνουν με μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων. Παρότι η Ελλάδα παρήγαγε φημισμένα γλυκά κρασιά από τους αρχαίους χρόνους, σχεδόν απουσιάζει η συνήθεια να ολοκληρώνουμε ένα γεύμα με αυτά.

Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα.


Με τι συνδυάζονται σωστά τα γλυκά κρασιά; Στ' αλήθεια, δύσκολη ερώτηση. Εάν αφορά την αρμονική συνύπαρξη με επιδόρπια, τότε θυμηθείτε ότι το γλυκό κρασί πρέπει να υπερτερεί σε γλυκύτητα του επιδoρπίου. Εάν θέλουμε να τα ταιριάξουμε με φαγητό, τότε ένας γενικός κανόνας λέει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά ή πικρές και πικάντικες γεύσεις.


Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα. Ας πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε επιτέλους τι μας αρέσει!


Εμείς προτείνουμε τέσσερα ελληνικά γλυκά κρασιά για να τα απολαύσετε.

1.

ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ / Οινοποιία Παρπαρούση
Απαλό και φίνο λευκό γλυκό κρασί από την Αχαΐα. Αρώματα αχλαδιού, κυδωνιού και βερίκοκου, με διακριτική την παρουσία καραμέλας. Συνοδεύει ευχάριστα ελαφριές τάρτες φρούτων και μπορεί να ταιριάξει αρμονικά με πληθώρα τυριών.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

SAMOS NECTAR / ΕΟΣ Σάμου
Οίνος φυσικώς γλυκύς με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Κρασί πληθωρικό, με αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και κηρήθρας. Απολαυστική γλυκύτητα στο στόμα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα φημισμένο παγκοσμίως ελληνικό κρασί, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Ταιριάζει με ανατολίτικα γλυκά και λιπαρά εδέσματα, όπως το φουαγκρά.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3. 

ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ / Κτήμα Σιγάλα
Πληθωρικό και ηδονικά γλυκό κρασί από την αιγαιοπελαγίτικη ερυθρή ποικιλία Μαντηλαριά. Λιαστά σταφύλια στον καυτό ήλιο της Σαντορίνης και ωρίμανση τουλάχιστον 24 μήνες σε βαρέλι. Απολαύστε το με πικρή σοκολάτα.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ / Κτήμα Τάτση
Αφήσαμε για το τέλος κάτι σπάνιο, από τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες το φθινόπωρο του 2011 στην περιοχή της Γουμένισσας ευνόησαν την ανάπτυξη ευγενούς σήψης στα σταφύλια (botrytis cinerea). Το αποτέλεσμα είναι ένα επιδόρπιο κρασί περιορισμένης παραγωγής, προϊόν βιολογικής γεωργίας. Δοκιμάστε το χωρίς συνοδεία αλμυρών ή γλυκών εδεσμάτων και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει!

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT