Τα χειμωνιάτικα τραπέζια −με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών− κλείνουν με μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων. Παρότι η Ελλάδα παρήγαγε φημισμένα γλυκά κρασιά από τους αρχαίους χρόνους, σχεδόν απουσιάζει η συνήθεια να ολοκληρώνουμε ένα γεύμα με αυτά.
Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα.
Με τι συνδυάζονται σωστά τα γλυκά κρασιά; Στ' αλήθεια, δύσκολη ερώτηση. Εάν αφορά την αρμονική συνύπαρξη με επιδόρπια, τότε θυμηθείτε ότι το γλυκό κρασί πρέπει να υπερτερεί σε γλυκύτητα του επιδoρπίου. Εάν θέλουμε να τα ταιριάξουμε με φαγητό, τότε ένας γενικός κανόνας λέει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά ή πικρές και πικάντικες γεύσεις.
Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα. Ας πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε επιτέλους τι μας αρέσει!
Εμείς προτείνουμε τέσσερα ελληνικά γλυκά κρασιά για να τα απολαύσετε.
1.
ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ / Οινοποιία Παρπαρούση
Απαλό και φίνο λευκό γλυκό κρασί από την Αχαΐα. Αρώματα αχλαδιού, κυδωνιού και βερίκοκου, με διακριτική την παρουσία καραμέλας. Συνοδεύει ευχάριστα ελαφριές τάρτες φρούτων και μπορεί να ταιριάξει αρμονικά με πληθώρα τυριών.
2.
SAMOS NECTAR / ΕΟΣ Σάμου
Οίνος φυσικώς γλυκύς με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Κρασί πληθωρικό, με αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και κηρήθρας. Απολαυστική γλυκύτητα στο στόμα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα φημισμένο παγκοσμίως ελληνικό κρασί, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Ταιριάζει με ανατολίτικα γλυκά και λιπαρά εδέσματα, όπως το φουαγκρά.
3.
ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ / Κτήμα Σιγάλα
Πληθωρικό και ηδονικά γλυκό κρασί από την αιγαιοπελαγίτικη ερυθρή ποικιλία Μαντηλαριά. Λιαστά σταφύλια στον καυτό ήλιο της Σαντορίνης και ωρίμανση τουλάχιστον 24 μήνες σε βαρέλι. Απολαύστε το με πικρή σοκολάτα.
4.
ΒΟΤΡΥΤΗΣ / Κτήμα Τάτση
Αφήσαμε για το τέλος κάτι σπάνιο, από τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες το φθινόπωρο του 2011 στην περιοχή της Γουμένισσας ευνόησαν την ανάπτυξη ευγενούς σήψης στα σταφύλια (botrytis cinerea). Το αποτέλεσμα είναι ένα επιδόρπιο κρασί περιορισμένης παραγωγής, προϊόν βιολογικής γεωργίας. Δοκιμάστε το χωρίς συνοδεία αλμυρών ή γλυκών εδεσμάτων και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει!
σχόλια