Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr

Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr Facebook Twitter
Φωτο: Χάρης Παστρικός
0

Στο τριών αστέρων Geranium της Κοπεγχάγης, ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια στον κόσμο, δουλεύει ως assistant head chef ο Θάνος Φέσκος. Είναι ο μοναδικός Έλληνας σεφ που κατέχει τόσο σημαντική θέση σε τριάστερο εστιατόριο. Λείπει 10 χρόνια από την Ελλάδα, ακολουθώντας το όνειρό του μέσα από σπουδές αλλά και δουλεύοντας σε κουζίνες σημαντικών εστιατορίων του εξωτερικού. Ωστόσο, στόχος του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα και να στήσει το δικό του εστιατόριο.


Ο Θάνος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα με αφορμή τo Escaping South Festival, μια πρωτοβουλία και ενέργεια του ξενοδοχείου Lindian Village που βρίσκεται στη νότια Ρόδο και στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που ενώνουν και συνδέουν τις νότιες περιοχές όλων των χωρών του κόσμου.

Με άξονα τη γαστρονομία και την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις, το φεστιβάλ αποτέλεσε φέτος, και φιλοδοξεί να αποτελέσει στο μέλλον, έναν παγκόσμιο πρεσβευτή των πολιτισμών του Νότου.

Εκτίμησα τη γεύση και τη γλύκα των ντόπιων υλικών, ιδιαίτερα της ντομάτας, και έφτιαξα ένα μενού εμπνευσμένο από τη Ρόδο, όπως το φαντάστηκα. Την Ελλάδα την έχω συνδέσει με τα προϊόντα της. Θεωρώ ότι από τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα που μπορούν να μπουν στα καλά εστιατόρια του κόσμου είναι το ελαιόλαδο και το μέλι.

Ο Θάνος Φέσκος μαγειρεύει με πάθος και τεχνική. «Εκτίμησα τη γεύση και τη γλύκα των ντόπιων υλικών, ιδιαίτερα της ντομάτας, και έφτιαξα ένα μενού εμπνευσμένο από τη Ρόδο, όπως το φαντάστηκα. Την Ελλάδα την έχω συνδέσει με τα προϊόντα της. Θεωρώ ότι από τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα που μπορούν να μπουν στα καλά εστιατόρια του κόσμου είναι το ελαιόλαδο και το μέλι. Ταξιδεύω και δοκιμάζω το φαγητό σε πολλά αστεράτα εστιατόρια του κόσμου και ανακαλύπτω με χαρά ότι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κουζίνα τους».

Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr Facebook Twitter
Ο Θάνος Φέσκος παρουσιάζει στη LIFO.gr τρεις δημιουργικές συνταγές από το μενού του στο Escaping South Festival. Φωτο: Χάρης Παστρικός

Όταν τον ρωτήσαμε ποια ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιεί στην κουζίνα του Geranium, μας απάντησε: «Επειδή η κουζίνα είναι σκανδιναβική υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, ωστόσο χρησιμοποιώ την ελληνική ρίγανη, που η ευωδιά της είναι αξεπέραστη».

Ο Θάνος Φέσκος παρουσιάζει στη LIFO.gr τρεις δημιουργικές συνταγές από το μενού του στο Escaping South Festival.

Τάρτα ντομάτας με μαρμελάδα, καβούρι και λαρδί

Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr Facebook Twitter
Φωτο: Χάρης Παστρικός

Υλικά

Για τη μαρμελάδα ντομάτας (3 βάζα)

3 κιλά ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες, και ο χυμός τους

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες

1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα συστατικά και ανακατεύουμε συνεχώς για 6 λεπτά, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περίπου 50-70 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Δοκιμάζουμε τη ρευστότητα της μαρμελάδας, ρίχνοντας μια κουταλιά σε ένα παγωμένο πιάτο. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν δεν τρέχει, όταν γυρίσουμε το πιάτο κάθετα.

Αποστειρώνουμε τρία βάζα κονσερβοποίησης, αδειάζουμε τη μαρμελάδα, σφραγίζουμε με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε τα βάζα για να φύγει ο αέρας. Τα βυθίζουμε για 10 λεπτά σε νερό που βράζει. Αφήνουμε τη μαρμελάδα για 24 ώρες εκτός ψυγείου, ώστε να αναπτυχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των συστατικών. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα βάζα στο ψυγείο, όπου μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα για έναν μήνα.

Υλικά για τη γέμιση

150 γρ. καβούρι (κονσέρβα)

2 φέτες λαρδί (μπέικον) ψιλοκομμένο και σοταρισμένο

Υλικά για τάρτα (6 άτομα)

4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ανάλατο

1½ κ. σ. ζάχαρη

Λίγο αλάτι

¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Eκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Τη βάζουμε σε φόρμα τάρτας, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Τρυπάμε με πιρούνι τον πάτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε την τάρτα με ½ κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα ντομάτα, επάνω βάζουμε το καβούρι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μπέικον.

Σελινόριζα μαγειρεμένη σε άχυρο και σκούρο βούτυρο με πουρέ μήλο και πάστα αντζούγιας

Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr Facebook Twitter
Φωτο: Χάρης Παστρικός

Υλικά για 6-8 άτομα

1 μέτρια σελινόριζα καθαρισμένη

3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

Υλικά για πάστα αντζούγιας

200 ml σπορέλαιο

80 γρ. ασπράδι αυγού

10 γρ. χυμός λεμονιού

30 γρ. ξίδι ρυζιού γλυκό

75 γρ. φιλέτο αντζούγιας

Υλικά για πουρέ μήλου

10 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

Για το γαρνίρισμα

Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή τσάιβς

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Αλείφουμε τη σελινόριζα με το βούτυρο και την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε σε γάστρα λίγο άχυρο επάνω στη σελινόριζα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς, 35-40 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια.

Για την πάστα αντζούγιας, ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν πάστα.

Για τον πουρέ μήλου βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό τα μήλα στους 80 βαθμούς για 25 λεπτά. Σουρώνουμε και χτυπάμε τα μήλα στο μούλτι για να γίνουν απαλός πουρές.

Σερβίρουμε την πάστα αντζούγιας, επάνω σε αυτήν τοποθετούμε τα κομμάτια σελινόριζας, προσθέτουμε τον πουρέ μήλου και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή τσάιβς.

Πουρές παστινάκι με παγωτό και τσιπς και αλατισμένη σάλτσα καραμέλας

Θάνος Φέσκος: O Έλληνας σεφ του τριάστερου Geranium μαγειρεύει για το LifO.gr Facebook Twitter
Φωτο: Χάρης Παστρικός

Υλικά για παγωτό

1.000 γρ. γάλα

200 γρ. ρίζα μαϊντανού κομμένη σε κύβους (παστινάκι)

60 γρ. ζάχαρη

50 γρ. γλυκόζη

10 γρ. σκόνη γάλακτος

2 τεμάχια ζελατίνη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε τη ρίζα μαϊντανού με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας. Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε νερό να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζελατίνη, τη σκόνη γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο, το τοποθετούμε στην κατάψυξη και κάθε 30 λεπτά το χτυπάμε με σύρμα μέχρι να αφρατέψει.

Στο σιφόν

500 γρ. ρίζα μαϊντανού, κομμένη σε κύβους

50 γρ. ζάχαρη

1.200 γρ. νερό

5 τεμάχια ζελατίνη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε στο νερό τη ρίζα μαϊντανού και τη ζάχαρη για 25 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Παίρνουμε 100 γρ. από το νερό, διαλύουμε τη ζελατίνη και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο σιφόν, κουμπώνουμε το καπάκι και βιδώνουμε μια αμπούλα απ' όπου θα βγει ο αφρός.

Υλικά για την καραμέλα

200 γρ. ζάχαρη

100 γρ. νερό

80 γρ. βούτυρο

50 γρ. γλυκόζη

40 γρ. αλεύρι

4 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα ή με σιλικόνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 25 λεπτά.

Για γαρνίρισμα με τσιπς ρίζας μαϊντανού

Κόβουμε μισή ρίζα μαϊντανού σε κομμάτια 2 χιλιοστών και τα τοποθετούμε σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά να σφίξουν.

Τα αποσύρουμε, τα ρίχνουμε σε τηγάνι με σπορέλαιο και τηγανίζουμε ελαφρά στους 160 βαθμούς. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Σερβίρουμε το παγωτό, επάνω σε αυτό τον αφρό και γαρνίρουμε με αλατισμένη καραμέλα και τσιπς ρίζας μαϊντανού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ