Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Ο σεφ ετοιμάζει με τέχνη τα φαλάφελ που μοσχοβολούν και μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα.
0

«Το παλαιστινιακό φαλάφελ γίνεται με ρεβίθια, πράσινες πιπεριές, πράσο, φρέσκο κόλιανδρο και μπαχαρικά, στα οποία κυριαρχούν το κύμινο, το θυμάρι και ο ξερός κόλιανδρος, και φυσικά θέλει σωστό τηγάνισμα» μου εξηγεί με πάθος ο ιορδανικής καταγωγής σεφ Μαρτσέλο, μυώντας με στα μυστικά της ανατολίτικης κουζίνας του στο καινούργιο all day μαγαζί Off White.

 

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Όπου και να στραφεί η ματιά σου, το διατηρητέο οίκημα σε αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και την ιστορία του.

 

Πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας ο σεφ ετοιμάζει με τέχνη τα φαλάφελ που μοσχοβολούν και μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα. Στην αραβική πίτα απλώνει απαλά χούμους και μια καλή δόση από καλοφτιαγμένη σάλτσα ταρατόρ που γίνεται με ταχίνι, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο και δυόσμο και τη χρησιμοποιούν στη Μέση Ανατολή, όπως εμείς το τζατζίκι – εξαιρετικά τα χειροποίητα τουρσιά από ρέβα και αγγούρι, που μπαίνουν ψιλοκομμένα. Απαραίτητα τα λεπτοκομμένα φύλλα μαρουλιού και η ντομάτα, που χαρίζουν δροσιά και φρεσκάδα σε αυτό το καταπληκτικό τυλιχτό φαλάφελ. Με την πρώτη δοκιμή ανακαλύπτεις τα υλικά που ξεδιπλώνονται με τη σειρά του το καθένα και χαρίζουν ευχάριστη κι ανάλαφρη γεύση. Χορταίνεις, χωρίς όμως να αισθάνεσαι το στομάχι σου βαρύ. Μαζί με το λιμπιστικό τυλιχτό φαλάφελ ο σεφ Μαρτσέλο μου πρόσφερε και μια καυτερή σος που φτιάχνει από κόκκινες πιπεριές για να δώσω πικάντικη ένταση στη γεύση, όπως ακριβώς μου αρέσει. Στα ράφια, μέσα σε μεγάλες γυάλες φιγουράρουν η ρέβα τουρσί και το λάμπνε. «Πρέπει να το δοκιμάσεις, το φτιάχνω με τα χεράκια μου» επιμένει ο σεφ και, φυσικά, δεν θα του χαλάσω το χατίρι. Δοκιμάζω το λάμπνε (€2,50) και η δροσιά των αρωμάτων κατακλύζει τον ουρανίσκο. Η χιονάτη μπάλα καλά στραγγισμένου γιαουρτιού μαζί με βότανα, που διατηρείται σε ελαιόλαδο και αρωματικά, είναι χαρακτηριστικό της Μέσης Ανατολής. Μόλις έσβησε τη φωτιά από τη σούπα με κόκκινες φακές που έρχεται στο τραπέζι σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος με τη συνοδεία λεμονιού και κρουτόν από αραβική πίτα με σουμάκ. Ανοίγω το καπάκι και η ευωδιά της διαχέεται στην ατμόσφαιρά – ό,τι πρέπει για να ξορκίσει το κρύο. Υφή βελούδινη και γεύση ευχάριστη με διακριτικά αρώματα κύμινου και φρέσκου βουτύρου.Πήραμε και γεύση από μια σούπερ αφράτη ομελέτα γεμιστή με κασέρι Μυτιλήνης που προτείνεται ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από ομελέτες με διαφορετικά υλικά στα πρωινά που σερβίρονται στο μαγαζί. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το ίδιο συνέβη και με τη συριακή τρίγωνη τυρόπιτα με ωραία χειροποίητη ζύμη και γέμιση με σπανάκι, κρεμμύδι, σουμάκ, χυμό ρόδι και λεμόνι ή με χαλούμι και δυόσμο που δοκίμασα, και ραντισμένη με μαυροσούσαμο (€2). Η φρεσκάδα ξεχειλίζει. Το ανακαλύπτεις στην ποικιλία από φρέσκιες σαλάτες, στους υπέροχους χυμούς με βάση το πράσινο μήλο και τα φρούτα των Ελλήνων παραγωγών, στα βάζα που φιγουράρουν με όσπρια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά του κουταλιού. Απόλαυση να τα δοκιμάσεις επιτόπου ή να τα παραλάβεις στον χώρο σου. Όπου και να στραφεί η ματιά σου, το διατηρητέο οίκημα σε αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και την ιστορία του.

☛Off White, Αιόλου 10, Αθήνα, 211 4087310  

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Στα ράφια, μέσα σε μεγάλες γυάλες φιγουράρουν η ρέβα τουρσί και το λάμπνε...
Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT