Πολλοί πιστεύουν ότι τα πιο υγιεινά τρόφιμα δεν είναι πάντοτε και τα πιο γευστικά. Όμως οι επιλογές σε vegan παγωτά που έχουν κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα φαίνεται να καταρρίπτουν αυτή την πεποίθηση.
Πριν από κάποια χρόνια το μοναδικό παγωτό στη διατροφή των vegans ήταν το σορμπέ. Δεν λέω ωραίο είναι το σορμπέ, δροσερό και φρουτένιο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη βελούδινη υφή του τζελάτο.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια πολλοί ζαχαροπλάστες και δημιουργοί παγωτών ξεκίνησαν να πειραματίζονται με το γάλα καρύδας, αμυγδάλου, κάσιους ακόμα και ρυζιού με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σε ωραίο και κρεμώδες παγωτό χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών.
Στο Ice Queen Gelato στου Μακρυγιάννη φτιάχνουν από παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα χωρίς ίχνος γάλακτος μέχρι και vegan βάφλες χωρίς αυγά και βούτυρο. Όμως ναυαρχίδα της vegan σειράς παγωτών είναι το παγωτό με γάλα καρύδας, με βελούδινη υφή και διακριτική γεύση καρύδας.
Στο Arte Italiana στη Νέα Σμύρνη τελευταία άφιξη είναι ένα απίστευτα γευστικό παγωτό σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και ζωικά προϊόντα ενώ λίγους μήνες πριν είχε γίνει χαμός με το εντελώς vegan παγωτό χαλβά.
Στο Ice Roll στη Γλυφάδα ( που σύντομα θα ανοίξει και στο Μοναστηράκι) το παγωτό με γάλα καρύδας και φρέσκα φρούτα γίνεται μπροστά στα μάτια σου και είναι απίστευτα δροσερό κι ανάλαφρο.
Οι Vegan Fairies στη Νέα Ερυθραία δημιούργησαν φέτος ένα εθιστικό παγωτό σε ξυλάκι με γάλα από καρύδα και κάσιους αλλά και ωμό ανεπεξέργαστο κακάο και χουρμάδες που δίνουν την αίσθηση της καραμέλας.
Στα ψυγεία του vegan παντοπωλείου Bamboo Vegan στα Εξάρχεια υπάρχει μεγάλη ποικιλία με παγωτά από γάλα ρυζιού, καρύδας και σόγιας.