Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα;

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Κλεομένης Ζουρναντζής. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγορών η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού διοργάνωσε την εκδήλωση “Αθήνα, Μητρόπολη των γεύσεων” στον χώρο του ΣυνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει ενημέρωση για το Πρόγραμμα URBACT ΙΙ και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τροφή στην πόλη. Μαζί με την εμβληματική για τους Αθηναίους Βαρβάκειο αγορά, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Boqueria της Βαρκελώνης και η ιστορική αγορά της  Φλωρεντίας καθώς και άλλες αγορές από άλλες πόλεις του κόσμου. Bασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από ένα φιλικό πνεύμα οι άνθρωποι της πόλης να ξαναγυρίσουν το βλέμα στις αγορές, την καρδιά της γαστρονομίας της κάθε μεγάλης πόλης, να μάθουν τα προιόντα, τα υλικά, τις κουζίνες, να αγαπήσουν ξανά το φαγητό.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Λιάκος ετοιμάζει το κεμπάμπ από κατσίκι. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για τις ανάγκες τις εκδήλωσης κλήθηκαν να μας μαγειρέψουν και με την μαγειρική τους να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά της χώρας τους σπιτικές μαγείρισσες από την “Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα” και τον “Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος”. Την Ελληνική κουζίνα εκπροσώπησαν επάξια πέντε από τους καλύτερους έλληνες σεφ και εστιάτορες. Οι Κλεομένης Ζουρναντζής, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Νίκος Καραθάνος μαγείρεψαν και σέρβιραν όλους όσους παρεβρέθηκαν στην Βαρβάκειο σήμερα. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς και το φαγητό εξαιρετικό.

Όση ώρα ήμουν εκεί δοκίμασα ρεβύθια με καυτερή σάλτσα, μαντί με γιαούρτι, ρύζι με λαχανικά και σταφίδες από τον πάγκο της Αφγανικής Κοινότητας ενώ από τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών ενετυπωσιακά ωραίο ήταν ένα κρέας μαγειρεμένο σε μια αρωματική καυτερή σάλτσα.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Το μπριάμ της Ελληνικής ομάδας. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η Ελληνική ομάδα μαγείρεψε μπριάμ και κεμπάμπ με κατσίκι (που μαθαίνω πως ψήθηκε πρώτα για 12 ώρες sous vide) και σερβιρίστικε με εξαιρετική σάλτσα γιαουρτιού και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών πάνω σε αραβική στεγνή πίτα. Ήταν ίσως το καλύτερο κεμπάμπ που έχω φάει προσφάτως.

Ευελπιστώ πως του χρόνου οι δύο πάγκοι θα γίνουν δέκα και η πολύ καλή εθελοντική δουλειά των ατόμων που δούλεψαν φέτος να γίνει μια μαγιά για ένα μεγάλο πανηγύρι γαστρονομίας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT