Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα;

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Κλεομένης Ζουρναντζής. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγορών η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού διοργάνωσε την εκδήλωση “Αθήνα, Μητρόπολη των γεύσεων” στον χώρο του ΣυνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει ενημέρωση για το Πρόγραμμα URBACT ΙΙ και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τροφή στην πόλη. Μαζί με την εμβληματική για τους Αθηναίους Βαρβάκειο αγορά, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Boqueria της Βαρκελώνης και η ιστορική αγορά της  Φλωρεντίας καθώς και άλλες αγορές από άλλες πόλεις του κόσμου. Bασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από ένα φιλικό πνεύμα οι άνθρωποι της πόλης να ξαναγυρίσουν το βλέμα στις αγορές, την καρδιά της γαστρονομίας της κάθε μεγάλης πόλης, να μάθουν τα προιόντα, τα υλικά, τις κουζίνες, να αγαπήσουν ξανά το φαγητό.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Λιάκος ετοιμάζει το κεμπάμπ από κατσίκι. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για τις ανάγκες τις εκδήλωσης κλήθηκαν να μας μαγειρέψουν και με την μαγειρική τους να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά της χώρας τους σπιτικές μαγείρισσες από την “Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα” και τον “Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος”. Την Ελληνική κουζίνα εκπροσώπησαν επάξια πέντε από τους καλύτερους έλληνες σεφ και εστιάτορες. Οι Κλεομένης Ζουρναντζής, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Νίκος Καραθάνος μαγείρεψαν και σέρβιραν όλους όσους παρεβρέθηκαν στην Βαρβάκειο σήμερα. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς και το φαγητό εξαιρετικό.

Όση ώρα ήμουν εκεί δοκίμασα ρεβύθια με καυτερή σάλτσα, μαντί με γιαούρτι, ρύζι με λαχανικά και σταφίδες από τον πάγκο της Αφγανικής Κοινότητας ενώ από τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών ενετυπωσιακά ωραίο ήταν ένα κρέας μαγειρεμένο σε μια αρωματική καυτερή σάλτσα.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Το μπριάμ της Ελληνικής ομάδας. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η Ελληνική ομάδα μαγείρεψε μπριάμ και κεμπάμπ με κατσίκι (που μαθαίνω πως ψήθηκε πρώτα για 12 ώρες sous vide) και σερβιρίστικε με εξαιρετική σάλτσα γιαουρτιού και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών πάνω σε αραβική στεγνή πίτα. Ήταν ίσως το καλύτερο κεμπάμπ που έχω φάει προσφάτως.

Ευελπιστώ πως του χρόνου οι δύο πάγκοι θα γίνουν δέκα και η πολύ καλή εθελοντική δουλειά των ατόμων που δούλεψαν φέτος να γίνει μια μαγιά για ένα μεγάλο πανηγύρι γαστρονομίας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT