Τι τρώνε και τι πίνουν αυτές τις ημέρες στις μακρινές γωνιές της γης, για περιπετειώδεις Έλληνες!

Τι τρώνε και τι πίνουν αυτές τις ημέρες στις μακρινές γωνιές της γης, για περιπετειώδεις Έλληνες! Facebook Twitter
0




Χιλή

Ponche a la romana 

1 μπουκάλι σαμπάνια, 1 μπουκάλι λευκό κρασί, μια κονσέρβα ανανά, 1 ποτήρι κονιάκ, παγωτό ανανά

Ο ανανάς στην κονσέρβα πρέπει να στραγγιστεί και να γίνει πολτός σε μπλέντερ πριν ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε το μίγμα να γίνει ομογενές. Το παγωτό μπαίνει σε κάθε ποτήρι, πάνω από το ποτό.

 

 

Kούβα

Moros y Cristianos  

Moros είναι τα μαύρα φασόλια και οι Χριστιανοί είναι το ρύζι. πρόκειται για άλλη μία  εκδοχή του πιο βασικού φαγητού της λατινικής Αμερικής.

Πρώτα τα φασόλια βράζουν σε νερό, ενώ το ρύζι σε άλλη κατσαρόλα ξεχωριστά, με λίγο από το νερό των φασολιών. Κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριά, ρίγανη και δάφνη σοτάρονται ξεχωριστά ψιλοκομμένα σε λάδι και προστίθενται στο τέλος μαζί με τα φασόλια και το ρύζι.

 

Τσεχία

Πατατοσαλάτα!

Η χριστουγεννιάτικη πατατοσαλάτα στην Τσεχία διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά σίγουρα περιέχει βραστές πατάτες με τη φλούδα, αρακά, κρεμμύδια, βραστά καρότα, μαϊντανό και σέλινο, πίκλες, βραστά αβγά και μαγιονέζα – σα να λέμε «ρώσικη σαλάτα» (που δεν υπάρχει στη Ρωσία). Μερικοί βάζουν και μήλα σε φέτες ή σαλάμι. Παραδοσιακά ετοιμάζεται την παραμονή και μένει μια μέρα για να δέσει καλύτερα.

 

Ισλανδία

Hangikjöt

Από τη παγωμένη χώρα με την εξωγήινη γλώσσα, ένα γιορτινό φαγητό από αρνί.

Συνήθως είναι βραστό και σερβίρεται ζεστό ή κρύο σε φέτες, με πατάτες σε μπεσαμέλ και αρακά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όμως και τα τελευταία χρόνια το κρέας είναι καπνιστό σε ισλανδική σημύδα.

 

 

Πουέρτο Ρίκο

Ensalada de pulpo

Μια γεύση που μοιάζει φτιαγμένη στην Ελλάδα. Σαλάτα με χταπόδι!

Αφού βράσει, ψιλοκόβεται και σερβίρεται με μαύρες ελιές, ρίγανη, σκόρδο, ελαιόλαδο, κόλιανδρο, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και ξίδι από κόκκινο κρασί. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT