Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο!

ΚΥΡΙΑΚΗ Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
0

Υλικά (για 4 μερίδες)
· 2 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. συνταγή πιο κάτω)
· Τα μπουκετάκια από ένα μικρό μπρόκολο, λάχανο ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες, κινέζικο λάχανο (βάλτε περίπου μια χούφτα από κάθε λαχανικό που περίσσεψε)
· 1 κομμάτι (4 εκατ.) τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
· 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη
· 2 κουτ. σούπας πάστα miso (λευκή ή καφετί που είναι πιο αλατισμένη)
· 1 φλιτζάνι γαλοπούλα ή χοιρινό ψητό κομμένο σε κυβάκια (σε μέγεθος ενός ζαριού) ή 400 γραμμάρια gyoza γαρίδας ή λαχανικών
· 150 γραμμάρια noodles αυγού ή ρυζιού (διαφανή) ή φιδέ
· 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
· 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
· Λίγα φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά) ή λίγες βελόνες σχοινόπρασο, ψιλοκομμένες
· Λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
· Αλάτι

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
Αφρατεύουμε τα βρασμένα noodles με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε 4 μπολ ή πιάτα σούπας.

Σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα noodles και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να κρατάνε ελάχιστα. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από κρύο νερό βρύσης. Τα αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο το σκόρδο, το τζίντζερ, την καυτερή πιπερίτσα (αν χρησιμοποιούμε) και τον κουρκουμά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να αρωματιστεί καλά.

Προσθέτουμε το miso και με αυγοδάρτη (σύρμα) ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.

Ρίχνουμε στον ζωμό τα dumplings ή τα διάφορα ψιλοκομμένα κρεατικά. Τα dumplings είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια. Τα κρεατικά είναι ήδη μαγειρεμένα οπότε χρειάζονται μόνο να μαλακώσουν στον ζωμό και να νοστιμίσουν. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το λίπος ή τη σος που έχει μείνει στα κρεατικά που μαγειρέψατε την προηγούμενη με λίγο χαρτί κουζίνας ή κάτω από νερό βρύσης.

Μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Με τσιμπίδα ή μια κουτάλα σούπας μοιράζουμε τα dumplings ή τα κρεατικά και τα λαχανικά σε κάθε μπολ με τα noodles και συμπληρώνουμε με τον ζωμό.

Διακοσμούμε με τον κόλιανδρο ή το σχοινόπρασσο και σερβίρουμε αμέσως.

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι αγνότερος από τον κύβο λαχανικών και χρησιμοποιεί όλα τα κοτσάνια από μαϊντανό π.χ., τα «κουρασμένα» εξωτερικά φύλλα και μικρά κομμάτια από λαχανικά που ψιλοκόψαμε για σαλάτες, κρεμμύδια και φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδα που περίσσεψαν, κοτσάνια από μπρόκολο αλλά και θυμάρι και δάφνη για να τον αρωματίσουμε. Προετοιμάζεται εύκολα κάθε φορά που έχουμε μαγειρέματα και διατηρείται στην κατάψυξη. Η κλασική γαλλική μαγειρική στηρίζεται στους φρέσκους ζωμούς και η προετοιμασία τους είναι καθημερινή δουλειά των σεφ.

Πώς προετοιμάζουμε έναν νόστιμο ζωμό λαχανικών: Σε βαθιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και για 5-10 λεπτά το κρεμμύδι με 4 σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (κοτσάνια από ένα μάτσο μαϊντανό, 2 καρότα, το πράσινο μέρος από 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χοντρά κοτσάνια από το μπρόκολο και τα σκληρά μέρη από το λάχανο). Σοτάρουμε για 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε δύο λίτρα ζεστό νερό και βράζουμε για μισή ώρα. Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε τον ζωμό ανάλογα με τη συνταγή. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 2 μήνες. Ιδανικός για ριζότι, λαδερά, σάλτσες κάθε είδους και χορτοφαγικές μακαρονάδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT