Τρία γεύματα την ημέρα

Facebook Twitter
0

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του.

Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης. Κατά τα άλλα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι μαμάδες, οι ταξιδιώτες, προσπαθούν να τρώνε ή να προσφέρουν τρία γεύματα την ημέρα σε ώρες που διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αλλά χωρίς να διαφέρουν στον αριθμό- όταν ξεφεύγουμε από την τριάδα παραβλέποντας το πρωινό ή τρώγοντας το κυρίως φαγητό το βράδυ, έχουμε τύψεις κι εκεί αποδίδουμε τα παραπανίσια μας κιλά.

Δε θα κουραστώ να υποστηρίζω ότι τα κιλά έχουν σχέση με το πόσο τρως και αποκλειστικά με αυτό, σε μία ευθεία αναλογία που δε θέλει και πολύ μυαλό.  Όλα τα άλλα, οι ώρες, οι συνδυασμοί, οι αναλογίες, έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του στομαχιού, ίσως με τη διάθεση, με τα φουσκώματα, πάντως όχι με τα κιλά. Παράλληλα εκατομμύρια έρευνες γίνονται γι’ αυτά τα θέματα (για να μας αλαφρώσουν από τις τύψεις μας ή για να μας φορτώσουν κι άλλες ή επειδή πρόκειται για θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον). Τόσοι πολλοί καθημερινοί καταναλωτές, τόσα προϊόντα που πρέπει να πουληθούν, τόσο σημαντικά τα κιλά μας, άλλες τόσες οι έρευνες. Ο Anneli Rufus, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, μπήκε στον κόπο να συγκεντρώσει μερικές, αναδεικνύοντας την τρικυμία (και τους κατά τόπους Πάπες):

Ακόμα και οι Δυτικοί δεν έτρωγαν πάντα τρία γεύματα τη μέρα. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Άπειρες νέες μελέτες εξερευνούν το θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μειώνει το βάρος αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα μικρά γεύματα τη ρίχνουν. Ένα Ινστιτούτο Γηριατρικής πιστεύει ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα πανεπιστήμιο στο Μάαστριχτ λέει ότι τρώγοντας τουλάχιστον τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 45%. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό έχουν κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Όμως ένα πανεπιστήμιο της Οτάβα δήλωσε ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένα γαλλικό κέντρο δηλώνοντας ότι «επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα συσχετίζεται με την απώλεια κιλών είναι επιρρεπείς σε μεθοδολογικά λάθη.»

Μία έρευνα του Μπέρκλεϊ βρήκε ότι το να απέχεις μία μέρα από το φαγητό, τρώγοντας την επόμενη το διπλάσιο –στο διηνεκές- προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Συμπέρασμα; Αν βγαίνει, ίσως είναι ότι ο αριθμός των γευμάτων είναι θέμα κάθε κουλτούρας, όπως το πόσο κοντά στέκεσαι κοντά στον άλλον και η γλώσσα του σώματος. Μας αρέσει η ρουτίνα των τριών γευμάτων γιατί μας αρέσει η προβλεψιμότητα. Από την άλλη, η ζωή μας μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο κι αυτό μας προκαλεί επιπλέον στρες. Τόσα και τόσα έχουν καταρρεύσει γύρω μας, ώρα να χαλαρώσουμε κι αυτούς τους κανόνες. Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι έρευνες, είναι ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών- οπότε καλύτερα να μην κολλάμε στην ώρα και στον αριθμό των γευμάτων, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους τα μοιραζόμαστε.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT