Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Tο τσάι από φύλλα ελιάς έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό.
0

Έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια για το ελαιόλαδο και τα οφέλη του για την υγεία. Πολύ λιγότερα όμως έχουν ακουστεί για τις ελιές και ακόμα λιγότερα για τα φύλλα της ελιάς.

Ωστόσο, και τα δύο προϊόντα κρύβουν έναν «δυναμίτη» ευζωίας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το δικό μας, εντελώς ελληνικό super food.

Κάποιες ελληνικές εταιρίες σκέφτηκαν να αναδείξουν τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά, με ένα δικό τους δημιουργικό τρόπο.

Υπάρχει ένα κτήμα στην περιοχή της Επιδαύρου, το Melissa Farm, το οποία διαθέτει μεγάλους πορτοκαλεώνες που εκτός από πορτοκάλια δίνει και ένα υπέροχο, γευστικό μέλι.

Ανάμεσα στις πορτοκαλιές λοιπόν, στο κτήμα υπάρχουν και ελιές. Γνωρίζοντας ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι του Melissa Farm αποφάσισαν να τα συλλέξουν και να τα προτείνουν ως ρόφημα.

Τα φύλλα προέρχονται από τις ποικιλίες Αγριελιά, Κορωνέικη και Καλαμών, από δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα.

«Οι ελιές είναι αράντιστες και τα φύλλα τους έχουν καθαρισθεί, είναι ακέραια κι όχι θρυμματισμένα», μου εξηγεί η Κατερίνα Κρυώνη από το Melissa Farm και συνεχίζει: «το ρόφημα από τα φύλλα ελιάς αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την LDL χοληστερίνη και αυξάνει την αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων. Έχει αντιοξειδωτική δράση κι αποτοξινώνει τον οργανισμό».

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο

Περίεργη όπως είμαι δοκίμασα αμέσως το τσάι από φύλλα ελιάς και διαπίστωσα ότι έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό. Η υφή του είναι όπως κάθε άλλο τσάι και του πάει πολύ μια κουταλιά μέλι ή και μια φέτα λεμόνι.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Οι χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο.

Λατρεύω τις ελιές -πράσινες, τσακιστές, χαραχτές, Καλαμών, θρούμπες, Χαλκιδικής, ξιδάτες- όμως τώρα τελευταία δοκίμασα για πρώτη φορά αποξηραμένες ροδέλες ελιάς, κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα.

Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εκρηκτική γεύση τους που έψαξα αμέσως να βρω ποιος είχε σκεφτεί αυτό τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Η εταιρεία που τις έχει λανσάρει ονομάζεται Γνήσιες Γεύσεις- μια παραγωγική μονάδα στη περιοχή του Κιάτου Κορινθίας- και οι άνθρωποι πίσω από αυτή είναι ένας καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Μιχάλης Τσαμπαρλής και ο γιος του, ο 30χρονος Δημήτρης, ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά είναι και «δοσμένος» στη ραπ μουσική.

Ο Τσαμπαρλής (ο πρεσβύτερος) λοιπόν ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνικής της βιολογικής μεταποίησης πηγαίνοντας πολλά βήματα παρακάτω την αρχαιότερη μέθοδο διατήρησης των τροφίμων που είναι η ξήρανση.

Η εταιρία του είναι γνωστή για την βιολογική αποξήρανση φρούτων και λαχανικών όπως chips κόκκινου και πράσινου μήλου, βιολογική ημίξερη τομάτα, βιολογικό ημίξερο σύκο, βιολογικό μαύρο σκόρδο, τσαμπί αποξηραμένου σταφυλιού αλλά και για τις βιολογικές ανάλατες ελιές που δοκίμασα.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Oι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι ιδανικές για να συνοδέψουν το τσίπουρο ή ούζο ενώ είναι εξίσου υπέροχες και πάνω σε πίτσα, σαλάτες, ελιόψωμα αλλά και ενεργειακές μπάρες.


To εργαστήριο της εταιρείας Nostimon βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ονομάζεται Οίτη, στην Φθιώτιδα, γνωστό παλαιότερα ως Γαρδικάκι, μόλις 38 χλμ. από την Λαμία, μεταξύ Μπράλου και Παύλιανης.

Εκεί, φτιάχνουν κάτι υπέροχα ζυμαρικά με αγνά υλικά, αρκετά από τα οποία έχουν και απροσδόκητους συνδυασμούς όπως «σπανάκι και μοσχοκάρυδο», «λεμόνι και μαύρο πιπέρι» ή «αυγά, κάρυ, βασιλικό και μελάνι σουπιάς».


Αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αυτά τα «περίεργα», οι απλές, χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες.

Τρίβοντας λίγη ξερή μυζήθρα και βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο έχεις ένα πεντανόστιμο και κυρίως υγιεινό πιάτο ζυμαρικών.

Και τα τρία προϊόντα ελιάς τα βρήκα στο Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη, 210 9918 730

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM