Τσιμένι: Το αινιγματικό «Χόρτο των Ελλήνων» (Fenugreek). Από την Αγλαΐα Κρεμέζη

Τσιμένι: Το αινιγματικό «Χόρτο των Ελλήνων» (Fenugreek). Από την Αγλαΐα Κρεμέζη Facebook Twitter
Το τσιμένι δεν είναι μπαχαρικό αλλά όσπριο που περιέχει πρωτεΐνη, γι’ αυτό το τρώνε κυρίως οι χορτοφάγοι ή εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν με ακριβότερες πρωτεΐνες.
2

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΡΕΜΕΖΗ

 

Στα αρχαία ελληνικά αποκαλείται ‘τήλις’ και το βοτανικό του όνομα είναι Trigonellafoenum-graecum που σημαίνει ‘τριγονέλλα το χόρτο των Ελλήνων’, κι ας έχουμε σχεδόν τελείως ξεχάσει τη χρήση του στη σύγχρονη Ελλάδα. Το φυτό ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Fabacae ή Lugiminosae (όσπρια) όπως τα κουκιά, τα μπιζέλια και τα λούπινα. Οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι εξελίχθηκε από ένα άγριο φυτό, πιθανώς κάποιο από την πληθώρα των αγριομπιζελιών που φυτρώνουν παντού στη Μεσόγειο την άνοιξη. Δε νομίζω, όμως, ότι από αυτά τα διάφορα αγριομπίζελα «μυρίζει παστουρμά ο αέρας», όπως αναφέρει η αναγνώστρια Ευγενία Αλεξία. Μάλλον η κυρία αναφέρεται στη μυρωδιά που θυμίζει το ινδικό κάρι –το χαρμάνι μπαχαρικών που περιέχει και μπόλικο τσιμένι- και έρχεται από τα κίτρινα αγριολούλουδα –είδος ελίχρυσσου- με τα γκριζωπά φυλλαράκια, που πράγματι φυτρώνουν στα βραχώδη και άνυδρα μέρη των νησιών. Τα λουλουδάκια αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το τσιμένι ή τριγονέλλα.  

Τα ζωηρά πράσινα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια της καλλιεργημένης τριγονέλλας τρώγονται σαν χόρτο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βρείτε μάτσα να πουλιούνται στις λαϊκές αγορές στον Λίβανο, στη Συρία, και στις περισσότερες αραβικές χώρες, αλλά και στο Ισραήλ. Οι Ηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτισσες νοικοκυρές το αποκαλούν ‘μοσχοσίταρο’ και το φυτεύουν επιλεκτικά, όπως και τα μυρώνια, για να προσθέσουν μερικά κλωνάρια στα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά που απαιτούνται για να φτιάξουν την πατροπαράδοτη ηπειρώτικη χορτόπιτα.

Αν φάτε μπόλικο τσιμένι η μυρωδιά περνάει στον ιδρώτα και μπορεί εσείς, αλλά και οι γύρω σας, να μην τη βρουν ιδιαίτερα ευχάριστη...

Στην Ινδία χρησιμοποιείται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ίσως επειδή, σε αντίθεση με άλλα καρυκεύματα, το τσιμένι έχει και διατροφική αξία, ως όσπριο. Η τήλις που είχα βρει να αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν ‘πολτός τήλιδος’, ένα θεραπευτικό κατάπλασμα, με είχε πολύ προβληματίσει γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν. Μέχρι που είδα στο Ισραήλ Αιθίοπες να μουσκεύουν τους κόκκους για 3-4 μέρες, μετά να τους πλένουν μέχρι να ασπρίσουν τελείως, και έπειτα  να τους χτυπάνε με το χέρι ή στο μίξερ, για να πάρουν ένα ανοιχτοπράσινο ζελέ σχεδόν δεκαπλάσιο σε όγκο από τους αρχικούς κόκκους. Αυτό το ζελέ το χρησιμοποιούν οι Αιθίοπες σαν βάση στην οποία προσθέτουν την εξαιρετικά καυτερή σάλτσα που λέγεται ζχούγκ,  και με αυτό το μίγμα νοστιμίζουν πολλά και διάφορα αιθιοπικά φαγητά: κοτόσουπα, ψωμί που το αλείφουν προτού να το ψήσουν, και κάθε είδους σαλάτες και ψητά. Όπως είπα, το τσιμένι δεν είναι μπαχαρικό αλλά όσπριο που περιέχει πρωτεΐνη, γι’ αυτό το τρώνε κυρίως οι χορτοφάγοι ή εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν με ακριβότερες πρωτεΐνες.

Σημειώστε, πάντως, ότι αν φάτε μπόλικο τσιμένι ή και κάρι, η μυρωδιά περνάει στον ιδρώτα και μπορεί εσείς, αλλά και οι γύρω σας, να μην τη βρουν ιδιαίτερα ευχάριστη…

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ