Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria

Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria Facebook Twitter
0

 

Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria Facebook Twitter
Ο σεφ του Aleria Γκίκας Ξενάκης

Τυράκια από την Άνδρο, την Τήνο και την Κάσο, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, βιοδυναμικά σιτηρά από τη Λάρισα, βιολογικά λαχανικά από το Μαραθώνα και άγρια χόρτα από τη Μεσσηνία, εκλεκτή φάβα και πελτές από άνυδρα τοματάκια Σαντορίνης, λουκάνικα από τη Δράμα, πιπεριές Φλωρίνης, μαύρος χοίρος, ελαιόλαδο από τη Σητεία, μανιτάρια Αττικής, κρασί από τη Κρήτη, τη Νάουσα, τη Πάτρα, τη Λάρισα, τα Μεσόγεια, το Αργος και το Αίγιο… 
Μια καλοκαιρινή γευστική παρέλαση με εκλεκτά προιόντα ξεκινά να σερβίρεται από τις 4 Ιουνίου και καθε Τετάρτη στο δροσερό κήπο του όμορφου εστιατορίου Aleria στο Μεταξουργείο με τίτλο “ Wine Wednesdays”  σε συνδυασμό με αξιόλογα κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες. Το καλοκαιρινό μενού του σεφ Γκίκα Ξενάκη του μας προσκαλεί να περιηγηθούμε την Ελλάδα απολαμβάνοντας γεύσεις που πλέον σπανίζουν στο τραπέζι μας και που τις γευόμαστε σε λίγα και καλά ταβερνάκια των διακοπών μας, σε πανηγύρια και μικρές γιορτές τοπικών συλλόγων ή πληροφορούμαστε την ύπαρξή τους μέσα από τις σελίδες γαστρονομικών περιοδικών που τα τελευταία χρόνια έριξαν τον προβολέα στο ελληνικό, ποιοτικό και τοπικό τρόφιμο.  
 
Ο σεφ του Aleria Γκίκας Ξενάκης βασίζει πολλά από τα πιάτα του σε “διαμαντάκια” μικρών παραγωγών .Ετσι, η βραβευμένη κορινθιακή σταφίδα του Μάζου από τη Νεμέα νοστιμίζει τη σος για το ψάρι , το εκλεκτό αυγοτάραχο του Τρικαλινού παντρεύεται με φρέσκιες σαρδέλες Μυτιλήνης, τα βιολογικά λαχανικά του Κοσμά από το πρώτο πιστοποιημένο κτήμα …στο Μαραθώνα συνθέτουν τις φρέσκιες σαλάτες,  η μαστίχα Χίου αρωματίζει τη σος για το αρνάκι, οι πιπεριές Φλωρίνης του Ναουμίδη γαρνίρουν κατσικάκι, το βολάκι από το τυροκομείο του Ασούτη στην Ανδρο προστίθεται στις σαλάτες, τα φλωμάρια του Χρυσάφη από τη Λήμνο μαγειρεύονται με κουνελάκι και κανθαρέλες, τα λουκάνικα του Σαρήμπογια με άρωμα Ανατολής από τη Δράμα συνδυάζονται εξαιρετικά με τα βιολογικά αυγά , το τυρί σιτάκα της Κάσου δουλεύεται με μακαρόνια, ο πελτές τομάτας Σάντο αλείφεται στα φρυγανισμένα ψωμάκια που έρχονται πρώτα στο τραπέζι. Αυτές οι ιδιαίτερες ελληνικές νοστιμιές αναφέρονται λεπτομερώς στο μενού του εστιατορίου για όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να μάθουν να ξεχωρίζουν τη γευστική ιδιαιτερότητά τους . Τι γεύση έχει η σιτάκα Κάσου και τι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η φάβα Σαντορίνης; Με ποιά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ταιριάζει και γιατί; Το ενδιαφέρον σ’ αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων είναι ότι οι παραγωγοί και οι οινοπαραγωγοί θα είναι εκεί να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους! 
 
“Τα ποιοτικά εστιατόρια που περιλαμβάνουν στα πιάτα τους ξεχωριστά και ξεχασμένα ελληνικά προϊόντα γίνονται…”γκουρμέ εργαστήρια” και τις πιο πολλές φορές μάλιστα σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους παραγωγούς, εξηγεί ο Γκίκας Ξενάκης . ”Στις κουζίνες τους κάθε προϊόν συζητιέται σε όλη του τη λεπτομέρεια, η γεύση του αναλύεται και γίνονται πολλές μαγειρικές δοκιμές μέχρι να αναδειχθούν όλες τους οι δυνατότητες και να συνδυαστούν κατόπιν γευστικά με τα επιλεγμένα κρασιά. Οι παραγωγοί τέτοιων εκλεκτών προϊόντων γίνονται πολλές φορές δάσκαλοι των σεφ, τους εμπνέουν να τολμήσουν, προτείνοντάς τους ξεχασμένους γευστικούς συνδυασμούς που πηγάζουν από τη παράδοση και το πολιτισμό κάθε τόπου”. 
 
Αυτοί οι μικροί παραγωγοί -όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τους καλλιεργητές και μεταποιητές που δεν παράγουν μαζικά αγαθά που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ αλλά μάλλον αγνότερα, ιδιαίτερα, βιολογικά τρόφιμα , πολλές φορές με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας- δεν προορίζουν τα προϊόντα τους αναγκαστικά για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή για εξαγωγές. Διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ειδικευμένα μπακάλικα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (με δική τους ονομασία ή του καταστήματος) ή μέσα από το διαδίκτυο και σχετικές εκδηλώσεις όπως οι πρόσφατες Ημέρες Γαστρονομίας στο μουσείο Μπενάκη ή οι Γιορτές Γεύσεων του περιοδικού Αθηνόραμα στο Γκάζι. Ως έτσι, η πρόσφατη στροφή πολλών ελλήνων και ξένων σεφ στις ελληνικές συνταγές και γεύσεις είναι ένα ακόμα κανάλι πώλησης αλλά και προώθησης των προιόντων τους.  “Και όχι μόνο!, λέει ο σεφ του Αλέρια που τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή ορισμένους παραγωγούς που ξεχωρίζουν για τη σταθερή ποιότητα και τη εκλεκτή γεύση των προϊόντων τους. “ Γίνονται οι μικροί πρεσβευτές των μοναδικών τοπικών γεύσεων τόσο εντός Ελλάδας -για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε εμείς οι Έλληνες μέσα από τα καλά εστιατόρια τα νόστιμα αλλά ξεχασμένα τοπικά προϊόντα μας- όσο και στο εξωτερικό που όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για τις τοπικές ή εθνικές κουζίνες”.

Στις Wine Wednesdays του Aleria συμμετέχουν οινοπαραγωγοί από μικρούς αξιοσημείωτους ή βιολογικούς αμπελώνες όπως : Γιώργος Κίτος από τη Λάρισσα, Κτήμα Πατεριανάκη με βιολογικά κρασιά από τη Κρήτη, Κτήμα Θεοδωρακάκου με βιολογικά κρασιά από τη Λακωνία , Κάναβα του Π. Νομικού από τα Φυρά Σαντορίνης, Αχαιών Οινοποιητική από το Αίγιο, Αμπελώνες Γκίκα από τα Μεσόγεια Αττικής, το Κτήμα Τάτση με βιολογικά κρασιά από τη Γουμένισσα, , Γέννημα Ψυχής του Γ. Μανωλεσάκη από τη Δράμα, Κτήμα Χρυσοχόου από τη Νάουσα και Οινοποιία Παπαντώνη από το Αργος .Κάθε πιάτο στο μενού σερβίρεται με το δικό του ξεχωριστό κρασί. 
Το κόστος ανά άτομο είναι 35 ευρώ για τέσσερα πιάτα και τέσσερα ποτήρια κρασί. Την πρώτη Τετάρτη 4 Ιουνίου το μενού που σερβίρεται περιλαμβάνει: σαλάτα με γλυστρίδα, ψητά ροδάκινα, κατσικίσιο τυρί Φθιώτιδας και βινεγκρέτ απάκι, φρέσκο τόνο Αιγαίου με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, μαρμελάδα παντζάρι και σάλτσα από λεμόνι και κόλιανδρο, μοσχαρίσια στηθοπλευρά με κρούστα ελιάς, κρέμα από ρεβύθια, αφυδατωμένα τοματίνια και λάδι βασιλικού ενώ το γεύμα κλείνει με πορτοκαλόπιτα με πουρέ βύσσινο, ζελεδάκια μέντας και παγωτό από τσαϊ του βουνού. Αυτή τη φορά το μενού συνοδεύουν τα κρασιά Χρυσοχόου από τη Νάουσα. 
 
Εστιατόριο Aleria , Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210-5222633, ( www.aleria.gr ). Oι εκδηλώσεις Wine Wednesdays ξεκινούν τη Τετάρτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM