5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ...

5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ... Facebook Twitter
Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση.
4

Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. «Μην του / της τηλεφωνήσεις», «θρήνησε όσο θέλεις», «πάρε τον χρόνο σου», «βρες μια καινούρια ασχολία», «άλλαξε το χτένισμα σου για να νιώσεις καλύτερα» και τελοσπάντων ευχαριστούμε πολύ, τα έχουμε κάνει όλα αυτά κάποια εκ των οποίων δεν βοηθούν πουθενά.

 Αντιθέτως, επιδεινώνουν την κακή ψυχολογική μας κατάσταση, μας στρεσάρουν περισσότερο και νομίζουμε ότι επειδή δεν ξεπερνάμε κάποια πράγματα, πάσχουμε από κάποιο είδος συναισθηματικής ανωριμότητας... Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και άρθρα ψυχοθεραπευτών σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες, είναι χάσιμο χρόνου για έναν χωρισμένο το να προσπαθεί να αποτρέψει τον εαυτό του από το να τηλεφωνήσει σ' αυτόν που ακόμα αγαπά, να κλάψει ή να κάνει οτιδήποτε τον "αναγκάζει" εκείνη τη δεδομένη στιγμή ο συνδυασμός "ψυχής – μυαλού – σώματος", που υποφέρουν από την απώλεια.

 

Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε.

  

Βάσει των όσων καταγράφονται στη σύγχρονη συμβουλευτική, δεν προκύπτει καμία ωφέλεια από το να μένεις «μακριά». Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τους πρώτους μήνες (που μπορεί να «αγγίξουν» και τα δύο χρόνια του χωρισμού), είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε. Είναι σπουδαίο το να ξεπερνάμε καταστάσεις εύκολα, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είμαστε τόσο κυνικοί όσο θα θέλαμε.

Η ανθρώπινη ψυχή, ασχέτως αν ο... κάτοχος της, πήγε παρακάτω σ' αυτή τη ζωή, μένει κοντά στον/-ην για καιρό, για την ίδια περίπου χρονική διάρκεια που απαιτεί μία σοβαρή σωματική πληγή για να επουλωθεί. Γι' αυτό και πολύ συχνά, αν όχι πάντα, οι σωματικές αντιδράσεις μας, όταν τυχαία συναντιόμαστε με αυτόν/-ην που δεν πρέπει, είναι σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα, ζαλάδα, κάποτε ακόμη και ανακάτεμα.

Δεν είναι ότι μας συμφέρει αυτή η εκδοχή. Φυσικά και θα κλάψουμε όσο θέλουμε και τον χρόνο μας θα πάρουμε και, αν έτσι νιώθουμε, μπορεί να γίνουν και ακρότητες, άλλωστε τι έρωτας θα ήταν χωρίς αυτές; Είναι ότι, όντως, κάποια πράγματα δεν περνούν με γιατροσόφια. Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε....

Mε στοιχεία από Guardian, Observer, The New York Magazine 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
"...Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε...." Μεγάλη αλήθεια.
"Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε."Τραγικότερες συμβουλές από τους Guardian, Observer, NY Magazine δεν νομίζω να έχω διαβάσει. :)Τι νόημα έχει να βλέπει κάποιος/κάποια τι κάνει ο η πρώην/πρώην; Για να μένεις μια ζωή κολλημένος/η; Ή να συνεχίζεις να χαλιέσαι ψυχολογικά και σωματικά για ένα άτομο που πλέον είναι αλλού;Εκτός αν κάποιος του αρέσει να υποφέρει και να αυτοτιμωρείται, τότε πάσο.Μια χαρά είναι οι κλαασικές συμβολές. Το ότι πονάμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Ειδικά η μηδενική επαφή είναι ένας πολύτιμος κανόνας που μπορεί να προστατέψει την ψυχική υγεία σε έναν (επίπονο) χωρισμό. :)
Θα σπεύσω να συμφωνήσω. Ότι δηλαδή τί μας είπε τώρα; Ότι είναι φυσιολογικό να πονάμε και να παίρνουμε το χρόνο μας για να ξεπεράσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο του χωρισμού. Χαίρω πολύ! Μα πρέπει να είναι κανείς τέρας αναισθησίας για να σου πει κάτι διαφορετικό. Ή τέλος πάντων εντελώς αποστειρωμένος (ακόμα;) από οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή και κρίση. Φοβερή είδηση! Και απίθανη συμβουλή(;;!!!)! Πολύ λίγοι θα μπορούσαν να την σκεφτούν πιστεύω.Πέρα από την πλάκα όμως, το σημείο που δίνει άφεση στις ακρότητες είναι πολύ ύποπτο που δεν ξεκαθαρίζει το είδος των ακροτήτων που θεωρεί αποδεκτές... και μάλλον κακό κάνει αφήνοντάς το θολό, παρά καλό.
Από ότι κατάλαβα το άρθρο λέει ότι είναι απλά φυσιολογική η όλη αντίδραση...δηλαδή δεν προτρέπει κάποιον να συνεχίσει να είναι κολλημένος. Και κατα τη γνώμη μου ίσως απλά κάποια πράγματα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους. Γιατί και το κλάμα και η υστερία (τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό) είναι ξέσπασμα.