5 σοβαροί λόγοι για τους οποίους χωρίζουν τα ζευγάρια μετά από δεκαετίες γάμου

5 σοβαροί λόγοι για τους οποίους χωρίζουν τα ζευγάρια μετά από δεκαετίες γάμου Facebook Twitter
Η σεξουαλική ασυμφωνία μπορεί να γίνει μεγάλος βραχνάς όσο περνούν τα χρόνια και φυσικά γι’ αυτό ευθύνονται και οι ορμονικές αλλαγές
0

 

Στο εξωτερικό το αποκαλούν «γκρι διαζύγιο» και είναι αυτό που συμβαίνει σε παντρεμένα ζευγάρια που αποφασίζουν να τερματίσουν τον γάμο τους, όχι λίγο καιρό μετά, ή έστω μερικά χρόνια αργότερα από το «ους ο Θεός συνέζευξεν», αλλά ύστερα από δεκαετίες συμβίωσης.

Το 2010 και σύμφωνα με στατιστικές του Εθνικού Κέντρου για την Οικογένεια και τον γάμο του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ένα στα τέσσερα διαζύγια σημειωνόταν σε ζευγάρια ηλικίας 50+ ετών, γεγονός που οδήγησε σε νέες έρευνες για τους λόγους που κάποιος αποφασίζει να τελειώσει μια σχέση ετών σε αυτή την ηλικία.

Και να, γιατί:

 

Μεγαλώνουν χωριστά

Όπου χωριστά, σημειώστε με διαφορετικές βιολογικές διαδικασίες. Οι λόγοι που οδηγούν σε ένα «γκρι διαζύγιο» δεν είναι ξαφνικοί, ισχυρίζεται ο συγγραφέας Stan Tatkin.

«Είναι σα να προσπαθείς επανειλημμένα να σπάσεις ένα άθραυστο πιάτο», ισχυρίζεται η Tatkin. Και τι θέλει να πει μ’ αυτό; Ότι η σχέση είναι που δημιουργεί μικρο-ρωγμές που δεν μπορεί να δει κανείς αμέσως. Και μετά έρχεται μία δυνατή κατραπακιά και τα κάνει όλα συντρίμμια, συνεχίζει.  Σύμφωνα δε με την Jessica O’ Reilly, συγγραφέως της «Νέας Βίβλου του Σεξ», παίζουν ρόλο και οι ορμονικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. «Είναι ένας σοβαρός λόγος που πολλά ζευγάρια χωρίζουν αργότερα στη ζωή τους, γιατί μεγαλώνουν χωριστά. Αυτό συνήθως προκαλεί σοκ στους κοντινούς φίλους και την οικογένεια», σημειώνει και χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολιτικού Αλ Γκορ και της συζύγου τους Τίπερ, που χώρισαν το 2010 ύστερα από 40 χρόνια γάμου.

«Μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια μπορεί να υπάρχει για καιρό, αλλά αναφύεται μέσα από διάφορα, συνήθως, μικρά θέματα», εξηγεί o Tatkin. «Συχνά, ένας άνθρωπος, συνήθως η γυναίκα, αισθάνεται ότι παράτησε πολλά πράγματα για να είναι σύζυγος και μητέρα. Μπορεί να έβαλε στην άκρη την καριέρα της, ακριβώς για να μεγαλώσει τα παιδιά της», λέει ο Tatkin, εξηγώντας ότι κάπως έτσι αισθάνεται κάποιος που έχασε πολλά, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον έτερο του γάμου.

Η ηλικία τους

Άλλες φορές, η ηλικία είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στο διαζύγιο. Μία μεγάλη διαφορά ηλικίας που δεν ήταν θέμα στην αρχή της σχέσης, μπορεί να ανακύψει ως μεγάλο πρόβλημα μετά. Ο Tatkin λέει ότι ειδικά κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, οι άνθρωποι επιθυμούν μία γερή επανεκκίνηση. «Οι άνθρωποι περνάνε διάφορες ψυχολογικές και βιολογικές αναβαθμίσεις σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής τους. Στα 15 είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και μετά στα 40. Κάθε φορά που περνάς μία τέτοια φάση, θες να γυρίσεις πίσω στη ζωή σου, να κάνεις ό,τι έκανες όταν ήσουν νέος». Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι, όταν νιώθουν έτσι στα 50κάτι τους, συνάπτουν σχέση με ένα νεότερο σε ηλικία άτομο…

Βαριούνται

Σύμφωνα με τον Steve Siebolt, γκουρού σε θέματα πνευματικής ενδυνάμωσης και συγγραφέα ανάλογων βιβλίων, ο παράγοντας «βαρεμάρα» είναι πολύ σημαντικός. «Το να βρίσκεσαι με τον ίδιο άνθρωπο 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί να οδηγήσει σε αφόρητη πλήξη», λέει και όπως ισχυρίζεται, καμιά φορά δεν σε παίρνει καν να προσπαθήσεις. «Δουλεύεις σκληρά, γίνεσαι “παίκτης” στις μπίζνες, αλλά σταματάς να είσαι ο ελκυστικός σύζυγος», λέει ο Siebolt.

Τα… οικονομικά τους είναι ένα θέμα

Διαφορές στο πώς θα ξοδέψουν τα χρήματα τους ή οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του γάμου, μπορούν να γίνουν στο τέλος αιτία διαζυγίου. Ο ένας σύζυγος μπορεί να είναι σπάταλος τη στιγμή που ο άλλος θέλει να κάνει οικονομίες, λέει ο Siebold. «Οι δραστηριότητες των παιδιών, έξοδα σπουδών και άλλα χρέη ροκανίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μια ωραία πρωία είσαι βυθισμένος στα χρέη», παρατηρεί.

Το σεξ, φυσικά

Η σεξουαλική ασυμφωνία μπορεί να γίνει μεγάλος βραχνάς όσο περνούν τα χρόνια και φυσικά γι’ αυτό ευθύνονται και οι ορμονικές αλλαγές. Μεγαλώνοντας, τα ζευγάρια βιώνουν διακυμάνσεις σε ζητήματα πόθου και η ηλικία επιδρά καταλυτικά σ’ αυτόν τον τομέα, εξηγεί η Jessica O’ Reilly.

Λύσεις, όμως, για να αποφεύγονται τα διαζύγια σε τέτοιες ηλικίες υπάρχουν;

Οι ειδικοί προτείνουν μερικά βήματα που μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως το να:

-          Δίνουν οι άνθρωποι προτεραιότητα στη σχέση τους και να εξουδετερώνουν άμεσα κάθε πιθανή απειλή

-          Να μην ξεχνούν την εξωτερική τους εμφάνιση και το να συνεχίζουν να αγαπούν τον εαυτό τους σε κάθε ηλικία.

-          Να αναγνωρίζουν το μερίδιο τους στα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του γάμου

-          Να μιλάνε – με τον ή την σύζυγο – για το σεξ, αλλά και γενικώς. Ο διάλογος – από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο αστεία ζητήματα – πάντα κάνει καλό!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ