6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση

6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση Facebook Twitter
Mπορεί να έχετε πει αρκετές φορές κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή.
2

Υπάρχουν κάποια κακοτράχαλα σημεία στον προφορικό λόγο και κυρίως στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, που ακόμη κι όταν δεν το θέλουμε, «παγώνουμε» τις σχέσεις μας, εμποδίζουμε τη φυσική τους ροή, δίνουμε αφορμή για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ίσως απολύτως στρεβλών σε ό,τι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. 

Και ενώ συνηθίζουμε να προσπερνάμε σιωπηλοί αυτά τα λεκτικά ολισθήματα, αλλά πάντα με κάποια πίκρα να εξετάζουμε «τι ακριβώς μάς είπαν» μετά, ο Travis Bradberry, κλινικός ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών, επιμένει ότι υπάρχουν 6 φράσεις που καλό είναι να μην αναφέρονται ποτέ κατά τη διάρκεια καμίας συζήτησης, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική. 

Ο ίδιος συνιστά να αποφεύγονται όχι απλώς γιατί δημιουργούν κλίμα και προηγούμενο για αντιπαραθέσεις, αλλά γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ' επέκταση την απόδοση των εργαζομένων ή των μελών μίας οποιασδήποτε ομάδας με κοινό στόχο. Και να ποιες είναι αυτές, αλλά και με ποιες κουβέντες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε. 

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε.

1.

«Δείχνεις κουρασμένος/-η»

Λέγοντας σε έναν άνθρωπο ότι φαίνεται κουρασμένος μπορεί να μην εννοείτε τίποτα κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να θέλετε να του δείξετε ότι συναισθάνεστε την κούρασή του. Δυστυχώς, όμως, οι κουρασμένοι αυτού του κόσμου συνήθως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση, δεν συγκεντρώνονται εύκολα σ' αυτό που κάνουν και ενδεχομένως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Επισημαίνοντας το περί κούρασης, πρακτικά υπονοείτε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε το «είναι όλα καλά; Μήπως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια;». Είναι πιο ανθρώπινο και δείχνει ότι πραγματικά νοιάζεστε. 

 2.

«Πάντα κάνεις ή λες αυτό...» και «ποτέ δεν...»

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε. Είναι φράση που προεξοφλεί το αποτέλεσμα μίας κατάστασης και μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Αν όντως πρέπει να επισημάνετε την επανάληψη ενός λάθους, προτιμήστε το «φαίνεται ότι σου συμβαίνει συχνά αυτό». Είναι λιγότερο επιθετικό και αφήνει περιθώρια βελτίωσης. 

3.

«Σου έχω ξαναπεί»

Όντως, μπορεί να το έχετε πει αρκετές φορές αυτό το κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το έτσι, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή. Βρείτε έναν ενδιαφέροντα τρόπο, ακόμη και παραστατικό για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζητήσατε να κάνει ή να μην κάνει.  

4.

«Καλή τύχη»

Πρακτικά είναι σα να υπονοείτε ότι για να τα καταφέρει κάποιος σε μια δοκιμασία, μία επαγγελματική πρόκληση ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί σθένος και ικανότητες, θα πρέπει απλά να είναι τυχερός. Ότι δηλαδή μόνο η τύχη τον σώζει... Όχι πολύ ενθαρρυντικό, ακόμη κι αν το εκστομίζετε για να ευχηθείτε από καρδιάς σε κάποιον. Προτιμήστε το «καλή επιτυχία» ή το ακόμη πιο αλληλέγγυο «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις / για να πετύχεις».

5.

«Τουλάχιστον, εγώ ποτέ δεν θα...»

Είναι το σημείο που όλες οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν παιδικό καβγά. Η χρήση του «εγώ» σε αντίστιξη με την κατάσταση που περιγράφετε, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. «Εγώ είμαι ανώτερος από εσένα / εγώ είχα σκεφτεί κάτι που εσύ ποτέ σου γιατί δεν είσαι έξυπνος / αλτρουϊστής», προσθέστε ό,τι θέλετε. Προτιμήσετε το «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο». Είναι ένας τρόπος να μη χαθεί το ομαδικό πνεύμα και να διατηρηθεί η ισότητα σε μια ομάδα. 

6.

«Ποιος/-α νομίζεις πως είσαι;»

Φράση που έχει γίνει τραγούδι, αλλά μέχρι εκεί. Ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, οι οποίες κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Εσείς δεν έχετε καμία απολύτως δικαιοδοσία σε αυτό το σημείο, ακόμη κι αν είστε προϊστάμενος κάποιου. Το προσωπικό όραμα του καθενός κινητοποιεί τα θέλω και τους στόχους του και εσάς δεν σας περιλαμβάνει όλο αυτό. Προτιμήσετε το «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο, αν πείτε κάτι τέτοιο, σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν μέλη πολλών ταχυτήτων, κάποια υπερπρονομιούχα και κάποια εξόχως αδικημένα.

Με στοιχεία από το "Emotional Intelligence 2.0" του Travis Bradberry

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Για το 4, το «καλή επιτυχία» δεν υπάρχει, η επιτυχία πάντα καλή είναι, δεν μπορεί να είναι κακή η επιτυχία. Το «καλή τύχη» δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν έχει δουλέψει, σημαίνει μάλλον ότι ένα ποσοστό επιτυχίας είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Είναι μια καλή ευχή το «καλή τύχη». Με τα υπόλοιπα συμφωνώ πάντως.
Οταν ακομα και η ευχη γίνεται προβληματικη κατι αλλο φταίει. Αν πω σε ανθρωπο καλη τυχη και παραξηγηθει οι επομενες εκφρασεις θα είναι πραγματικα αβολες. Γενικα διαφωνω σε όλα για τον πιο απλο λογο, θεωρω ότι οι συναθρωποι μου δεν είναι μικρα παιδια που δεν μπορουν να διαχειρηστουν συναισθηματικα τα παντα και ότι αν μεταφερεις το ίδιο μηνυμα με διαφορετικες λεξεις δεν θα το παρουν χαμπάρι. Αυτου του ειδους η ευγενια μου κανει ότι αντιμετωπίζεις τους αλλους ως χαζους. Συν ότι οι φρασεις αυτες καθ'αυτες εξαρτώνται απο τις σχεσεις των ανθρώπων, τον χρόνο, την περιπτωση, τις συγκηρίες και βασικα απειρες παραμετρους που καθιστουν μια τετοια είδους κανονολογία ατοπη.