Αλεξιθυμία: Όταν δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις για να εκφράσεις συναισθήματα σου

Αλεξιθυμία: Όταν δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις για να εκφράσεις συναισθήματα σου Facebook Twitter
Οι αλεξιθυμικοί είναι οι άνθρωποι που συνήθως αποκαλούνται «μονότονοι» ή «μη ενδιαφέροντες», διότι δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει πληκτικούς για τους άλλους. Εικονογράφηση: Karolis Strautniekas
0

Δεν πρόκειται για συναισθηματική αναπηρία αλλά για χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Η ετυμολογία της λέξης «αλεξιθυμία» προέρχεται από το στερητικό α-(έλλειψη), λέξις (λόγια), θυμός-θυμικό (διάθεση-συναίσθημα).

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό τον όρο ήταν ο σημαντικός ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Πέτρος Σιφναίος σαν αποτέλεσμα της έρευνάς του για τη γνωστική και συναισθηματική στάση των ανθρώπων με σωματικά συμπτώματα.

Οι αλεξιθυμικοί είναι οι άνθρωποι που οι ψυχολόγοι συνήθως αποκαλούν απλά «μονότονους» ή «μη ενδιαφέροντες». Και ο λόγος που οι άνθρωποι με αλεξιθυμία αποκαλούνται έτσι είναι διότι δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει πληκτικούς για τους άλλους.

Όσοι πάσχουν από αλεξιθυμία φαίνονται να είναι άτομα απαθή και μοιάζουν να μην συγκινούνται με τίποτα.

Όσοι πάσχουν από αλεξιθυμία φαίνονται να είναι άτομα απαθή και μοιάζουν να μη συγκινούνται με τίποτα. Στην ουσία όμως πρόκειται για αδυναμία αναγνώρισης των συναισθημάτων που νιώθει ένα άτομο και δυσκολία να κατανοήσει τι αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω του.

Τα άτομα που πάσχουν από αλεξιθυμία μπορεί να καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση, ευχάριστη ή δυσάρεστη, αλλά όταν προσπαθούν να εντοπίσουν τι την προκάλεσε, δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις για να το περιγράψουν και να το εκφράσουν.

Αντιθέτως ασχολούνται υπερβολικά με τις σωματικές τους αντιδράσεις και βρίσκουν έκφραση μέσα από σωματικά συμπτώματα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η αλεξιθυμία συνδέεται πολύ έντονα με την σωματοποίηση των συμπτωμάτων και τα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Στην αλεξιθυμία, το τμήμα του εγκεφάλου όπου παράγονται τα αισθήματα και το τμήμα που τα επεξεργάζεται, λειτουργούν φυσιολογικά. Όμως, μεταξύ των δύο τμημάτων δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνδέσεις, οπότε τα συναισθήματα είναι ελλειμματικά καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησής τους.


Αυτή η εξήγηση βασίζεται στο γεγονός ότι ασθενείς στους οποίους έγινε σκόπιμη διακοπή αυτής της σύνδεσης για ιατρικούς λόγους, με χειρουργική πράξη, έχασαν την ικανότητα να περιγράψουν με λέξεις τα συναισθήματά τους κι έγιναν συναισθηματικά επίπεδοι.

Έρευνες δείχνουν ότι η αλεξιθυμία πλήττει περισσότερο τους άντρες παρά τις γυναίκες.

Ο τρόπος για να αποκατασταθεί η αλεξιθυμία είναι η εκμάθηση και η εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων, η παρατήρηση και η κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία καλλιέργειας της συναισθηματικής μας νοημοσύνης μέσω κυρίως της ψυχοθεραπείας.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να διαγνωστεί αρκετά αξιόπιστα από το τεστ που υπάρχει εδώ.

Με πληροφορίες από το psychologytoday 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ