Αυτές είναι οι δύο "τοξικές" σκέψεις που κάνουμε κάθε μέρα άθελα μας

0

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα τελετουργικό -ακόμη κι αν το κάνουν μηχανικά- για να ξεκινούν και να τελειώνουν τη μέρα τους. Όμως, οι περισσότεροι -σύμφωνα με τους ειδικούς- σε καθημερινή βάση κάνουμε δύο εξαιρετικά τοξικές σκέψεις από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας που καταστρέφουν το υπόλοιπο της μέρας μας. Δεν το κάνουμε επίτηδες, γίνεται ασυνείδητα και υπαγορεύεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής των γρήγορων ταχυτήτων και της αναγκαστικής πολυπραγμοσύνης. Ποιες είναι αυτές οι σκέψεις;

Η πρώτη λέει: «Δεν κοιμήθηκα αρκετά. Πάλι». Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, Katherine Schafler, ο περισσότερος κόσμος είναι πεπεισμένος -και ίσως να έχει δίκιο- ότι ποτέ δεν ξεκουράζεται όσο έχει ανάγκη, ότι ποτέ οι ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές για να τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας του. 

«Πριν ακόμη ανακαθίσουμε στο κρεβάτι μας, πριν ακόμη τα πόδια μας να ακουμπήσουν στο πάτωμα, είμαστε ήδη δύσθυμοι και πεπεισμένοι ότι κάτι μας λείπει. Αυτό που ξεκινά ως απλή διαπίστωση και προϊόν μίας ζωής σε υψηλές ταχύτητες, καταλήγει να είναι το μεγάλο ζητούμενο μιας ανικανοποίητης ζωής»

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, ακόμη κι όταν οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μοιάζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ώρες της ημέρας.

Σωρευτικά, αυτή η σκέψη διαπερνά κάθε τομέα της ζωής μας, εξηγεί, και μας οδηγεί σε ένα σημείο που αδυνατούμε να εστιάσουμε σοβαρά και ολοκληρωμένα σε οτιδήποτε θετικό, αισιόδοξο, όμορφο. Στο τέλος τείνουμε να πιστεύουμε ότι η ζωή μας πάντα είχε προβλήματα, υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, αδυνατούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που χαρήκαμε με κάτι και τελικά παύουμε να νιώθουμε ευγνώμονες για όλα εκείνα -μικρά ή μεγάλα- που η ζωή μας έχει φέρει. Παύουμε να εκτιμάμε αυτά που με κόπο χτίσαμε.

Το πρόβλημα του ύπνου, πρόβλημα απολύτως συνυφασμένο με τις σύγχρονες κοινωνίες, δεν είναι μικρό, ούτε πάντα εύκολα διαχειρίσιμο. Όπως άλλωστε και το αίσθημα κόπωσης. Όμως, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, είτε αρέσει είτε όχι δεν καταβάλλουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες προσπάθειες, πράγμα που σημαίνει ότι το '"δεν κοιμήθηκα αρκετά" τις περισσότερες φορές είναι περισσότερο παράπονο, παρά αντικειμενικό πρόβλημα. Και ως τέτοιο, εύκολα το απομακρύνει κανείς από την καθημερινότητα του, εξηγούν οι ειδικοί. 

Η δεύτερη -επίσης, τοξική- σκέψη είναι η εξής: "Δεν μου φτάνει ο χρόνος". Σε κανέναν δεν φτάνει και φυσικά εξαρτάται από τι τον κάνει, πώς τον διαχειρίζεται και με τι επιλέγει να τον γεμίσει τόσο ασφυκτικά, που καταλήγει να ζει με το ρολόι στο χέρι. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, ακόμη κι όταν οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μοιάζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ώρες της ημέρας. Με το να προεξοφλούμε ότι δεν έχουμε χρόνο για λίγη άσκηση, για να πάμε μια βόλτα με αγαπημένους φίλους, για να αφιερώσουμε μερικές ώρες σε συγγενικά πρόσωπα που χρειάζονται την παρουσία μας, για να ασχοληθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, αποκλείουμε κάθε πιθανότητα να νιώσουμε πλήρεις. 

Σύμφωνα με την Schafler, το μυστικό κρύβεται και πάλι στην ευγνωμοσύνη, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να κινείται μέσα στις 24 ώρες της μέρας. Σε ποια από αυτές νιώθουμε ότι κάνουμε έστω και για λίγο κάτι που μας αρέσει, που αγαπάμε, που μας κάνει ευτυχισμένους; Πόση ώρα μπορούμε να διαθέσουμε γι' αυτή τη δραστηριότητα; Έστω και λίγη είναι αρκετή, για να νιώσουμε και πάλι ευγνώμονες για όσα καταφέρνουμε και γεμάτοι από τη ζωή μας, όσο δύσκολη ή περίπλοκη κι αν είναι. Ακόμη και ως πείραμα σίγουρα αξίζει τον κόπο... 

Με στοιχεία από thriveglobal.com, PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Υγεία & Σώμα / Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να χάσουμε κιλά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε; Ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Γιάννης Δημακόπουλος απαντά.
ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ