Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ;

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Ο Μάττι, ο πρωταγωνιστής του κόμικς "Φινλανδικοί εφιάλτες", ενσαρκώνει έναν τυπικό Φινλανδό που φοβάται την ψιλοκουβέντα και λατρεύει να κλείνεται στον προσωπικό του χώρο, χωρίς να κινδυνεύει να τον ενοχλήσει κάποιος.
2

Εδώ και καιρό οι νεαροί Κινέζοι λατρεύουν έναν χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων φιλανδικής προέλευσης που δεν έχει γίνει απλώς ο νέος αγαπημένος τους ήρωας, αλλά κυριολεκτικά ένα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην υποχρεωτική κοινωνικοποίηση.

Ο Μάττι, ο πρωταγωνιστής του κόμικς "Φινλανδικοί εφιάλτες", ενσαρκώνει έναν τυπικό Φινλανδό που φοβάται την ψιλοκουβέντα και λατρεύει να κλείνεται στον προσωπικό του χώρο, χωρίς να κινδυνεύει να τον ενοχλήσει κάποιος. Πρόκειται για μία μάλλον μινιμάλ φιγούρα κινουμένων σχεδίων, με έναν μπλε σταυρό στο κεφάλι, να θυμίζει τη σημαία της χώρας του και να παλεύει συνεχώς με μάλλον αμήχανες έως άβολες κοινωνικές συναναστροφές. 

Η Karoliina Korhonen, η illustrator που δημιούργησε τους «Φινλανδικούς εφιάλτες», δηλώνει εντυπωσιασμένη από την επιτυχία του κόμικ της στους Κινέζους. «Κι εγώ που νόμιζα ότι οι Κινέζοι είναι συνηθισμένοι στα γεμάτα πλήθος μέρη. Είχα πει ότι ο καθένας μας μπορεί να έχει λίγο... Matti μέσα του, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, αλλά αυτό δεν το είχα προβλέψει».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η 25χρονη Γιανγκ Γιούνγκ, διάβασε απνευστί το κόμικ σ' ένα βιβλιοπωλεία στη Σανγκάη την προηγούμενη εβδομάδα κι από τότε βρήκε το jingfen της ή την αδελφή Φινλανδή ψυχή της, αν προτιμάτε. 

Ακριβώς, όπως και ο Matti, η Yang λέει ότι αισθάνεται εξαιρετικά άβολα σε κάθε νέα γνωριμία, σε μία τυχαία συνάντηση με ανθρώπους στο ασανσέρ ή κάθε φορά που το όνομα της ακούγεται σε κάποια από τις συσκέψεις του γραφείου.

"Κατά βάση, όλοι οι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαζόμαστε σε κοινωνικές συναναστροφές", λέει η Yang, η οποία εργάζεται στο πεδίο της επικοινωνίας, αλλά όπως παραδέχεται πολλές φορές πιέζει τον εαυτό της να είναι πιο εξωστρεφής, κάτι που βρίσκει, όπως και την κοινωνικοποίηση εν γένει, πολύ κουραστικά.

Δεν είναι η μόνη που το πιστεύει. Πολλοί Κινέζοι millennials ταυτίζονται απολύτως με την άποψη της και με τα όσα εκφράζει για λογαριασμό τους αυτό το καρτούν από την Φινλανδία.  Η αραιοκατοικημένη σκανδιναβική χώρα ήρθε στο κινεζικό προσκήνιο τον περασμένο μήνα μέσω πολλών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκτοτε εγινε viral. 

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Ο Μάττι, μία μάλλον μινιμάλ φιγούρα κινουμένων σχεδίων, με έναν μπλε σταυρό στο κεφάλι που θυμίζει τη σημαία της χώρας του, να παλεύει συνεχώς με μάλλον αμήχανες έως άβολες κοινωνικές συναναστροφές. ©Karoliina Korhonen

Συγκεκριμένα, μόλις την 1η Ιουνίου, ένας λογαριασμός για τον τρόπο ζωής στην πλατφόρμα Weibo δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός πεζόδρομου στη Φινλανδία με... μονοθέσια παγκάκια που απείχαν πολύ το ένα από το άλλο και που είχαν θέα σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. Το συγκεκριμένο post κέρδισε μέσα σε ελάχιστα λεπτά περισσότερα 23.000 likes και ξαφνικά το ζήτημα της κοινωνικής φοβίας ήρθε αβίαστα στο προσκήνιο. 

Η Φινλανδία έγινε γρήγορα topic trend και ακόμη πιο γρήγορα έκανε τις καρδιές των Κινέζων να χτυπήσουν μια άλλη ανάρτηση από τη συγκεκριμένη σειρά κόμικ καθώς έθιγε το ζήτημα της απόστασης ανάμεσα σε ανθρώπους που περιμένουν το λεωφορείο - και αυτή ήταν η όσο το δυνατόν πιο μακρινή. Να μην υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσει ή να ενοχλήσει ο ένας τον άλλον. 

Η 26χρονη Chen Si, κάτοικος της επαρχίας Anhui της ανατολικής Κίνας, σπούδασε για 3 χρόνια στη φινλανδική πόλη Kuopio και τώρα θεωρεί εαυτόν jingfen. Όπως λέει τα χρόνια που έζησε στην Φιλανδία, αλλά και το γεγονός ότι ήταν μοναχοπαίδι διαμόρφωσαν την ανεξάρτητη προσωπικότητά της. 

Όπως λέει, για τους millennials που μεγάλωσαν με την πολιτική που επέτρεπε το ένα παιδί ανά οικογένεια στην Κίνα, αυτού του είδους η απομόνωση είναι πολύ γνώριμη και πλέον οι άνθρωποι ξέρουν ότι μπορούν να ζουν μόνοι τους και ταυτόχρονα να είναι ευτυχισμένοι. 

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Για τους millennials που μεγάλωσαν με την πολιτική που επέτρεπε το ένα παιδί ανά οικογένεια στην Κίνα, αυτού του είδους η απομόνωση είναι πολύ γνώριμη και πλέον οι άνθρωποι ξέρουν ότι μπορούν να ζουν μόνοι τους και ταυτόχρονα να είναι ευτυχισμένοι. ©Karoliina Korhonen

Όταν κάποιος της επισημαίνει ότι αυτού του είδους η μοναξιά είναι ένα «προϊόν» που παράγεται από τις κοινωνικές νόρμες της Φινλανδίας απαντά κάτι που ακόμη και σε μεσογειακούς λαούς μπορεί να μοιάζει από κατανοητό έως αυτονόητο: «Δεν φαντάζεσαι ότι κάποιος θα έρθει να κάτσει δίπλα σου στο λεωφορείο, ειδικά αν υπάρχουν πολλές κενές θέσεις». 

Από την πλευρά της, η Karoliina Korhonen, η illustrator που δημιούργησε τους  «Φινλανδικούς εφιάλτες»,  δηλώνει εντυπωσιασμένη από την επιτυχία του κόμικ της στους Κινέζους. «Κι εγώ που νόμιζα ότι οι Κινέζοι είναι συνηθισμένοι στα γεμάτα πλήθος μέρη. Είχα πει ότι ο καθένας μας μπορεί να έχει λίγο... Matti μέσα του, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, αλλά αυτό δεν το είχα προβλέψει».

Ας σημειωθεί ότι η λέξη "jingfen" προφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ακούγεται η κινεζική λέξη για τη σχιζοφρένεια. Ίσως, γι' αυτόν τον λόγο και η Vivi Jiang, που έζησε στη Φινλανδία για περίπου 10 χρόνια, όπως παραδέχεται γελώντας αισθάνεται τόσο τρελή όσο και Φινλανδή. 

«Όταν είμαι στη Φινλανδία είμαι σιωπηλή κι αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Όταν γυρίζω πίσω στην πατρίδα υπάρχουν διάφορες κοινωνικές συναθροίσεις που δεν μπορώ να αποφύγω κι αναγκαστικά μιλάω, διαφορετικά όλο αυτό θα εξελιχθεί πολύ άβολα» εξηγεί η νεαρή γυναίκα. Όμως, η λέξη jingfen, όπως και άλλοι νεολογισμοί της κινεζικής γλώσσας τα τελευταία χρόνια πρακτικά απηχούν το άγχος της μεσαίας τάξης, ένα άγχος που μοιάζει να καταπίνει τους millennials, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολες έως απωθητικές τις κοινωνικές συναναστροφές. 

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια στην κινεζική καθομιλουμένη εισέβαλαν και οι λέξεις "ga" και "sang" για να εκφράσουν αντιστοίχως το πόσο περίεργα, άβολα και αμήχανα νιώθουν οι νεαροί Κινέζοι με τις συναναστροφές που δεν είναι αναγκαίες. ©Karoliina Korhonen

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στην κινεζική καθομιλουμένη εισέβαλαν και οι λέξεις «ga» και «sang» για να εκφράσουν αντιστοίχως το πόσο περίεργα, άβολα και αμήχανα νιώθουν οι νεαροί Κινέζοι με τις συναναστροφές που δεν είναι αναγκαίες, ακόμη και γι' αυτές η πίεση που αισθάνονται από τις συνήθεις κοινωνικές νόρμες είναι τεράστιες. 

Ειδικά για όσους Κινέζους έχει τύχει να ζήσουν για αρκετό καιρό στη Φινλανδία δεν είναι ανοίκειο το να φτάσουν στη στάση του λεωφορείου, να βρουν κάποιον να περιμένει εκεί και γι' αυτό τον λόγο να προτιμήσουν να περιμένουν έξω από το προστατευτικό κουβούκλιο, ακόμη κι αν βρέχει. Ή να κοιτούν το κινητό ή ακόμη και τα πόδια τους αντί να επιτρέψουν να ανοίξει μια κουβέντα κάποιος άγνωστος προς αυτούς συνομιλητής. 

Γι' αυτούς, αυτό το πλέγμα συμπεριφοράς είναι βολικό, οικείο, το δικό μας «φυσιολογικό», ας πούμε... 

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Η 25χρονη Κινέζα Γιανγκ Γιούνγκ, διάβασε απνευστί το κόμικ σ' ένα βιβλιοπωλεία στη Σανγκάη την προηγούμενη εβδομάδα κι από τότε βρήκε το jingfen της ή την αδελφή Φινλανδή ψυχή της, αν προτιμάτε. ©Karoliina Korhonen
Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
"Κατά βάση, όλοι οι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαζόμαστε σε κοινωνικές συναναστροφές", λέει η Yang, η οποία εργάζεται στο πεδίο της επικοινωνίας ©Karoliina Korhonen
Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ; Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του Finnish Nightmares της Karoliina Korhonen που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Atena Kustannus

Με στοιχεία από sixthtone.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Butcher Billy εικονoγραφεί το Black Mirror

Εικαστικά / Ο Butcher Billy εικονoγραφεί το Black Mirror

Ανάμεσα στο επιστημονικό ύφος της τηλεοπτικής σειράς και τη δεισιδαιμονία των φόβων του μέλλοντος, υπάρχει η διάσταση της φαντασίας ενός φανταστικού βραζιλιάνου εικονογράφου, ο οποίος μεταμορφώνει σημεία της ποπ κουλτούρας σε φανταστικά εξώφυλλα κόμικς μιας άλλης, ξεχασμένης, εποχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
H περίπτωση του Αρκά και το τέλος της γελοιογραφίας όπως την ξέραμε

Shortcut / H περίπτωση του Αρκά και το τέλος της γελοιογραφίας όπως την ξέραμε

Δεν είναι ο μόνος που κατέληξε στην οδό της μονόπαντης και βασανιστικά προβλέψιμης ατζέντας, αυτός είναι ο κανόνας εδώ και καιρό για τους περισσότερους γελοιογράφους πάσης ιδεολογικής προαίρεσης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Μία συμβουλή για όσους ταυτίζονται με τον Φιλανδό Μάττι.Υπάρχει μία χώρα στοn κόσμο που θα πρέπει να σβήσουν από το χάρτη και να μην επισκεφτούν ποτέ . Υπάρχει άπειρος κόσμος παντού,και με διάθεση να μάθει για σένα ό,τι μπορεί να μάθει,από που είσαι,τι δουλειά κάνεις,αν είσαι παντρεμένος,αν έχεις παιδιά, πόσα;;κλπ κλπ.. Αν είσαι εξοικειωμένος και αγαπάς πολύ την χώρα ,no problem. Aν είσαι Μάττι style, guess how you will feel..., and the name of the country is..INDIA!