Η αόρατη δύναμη της μυρωδιάς

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Τα μυρωδάτα έδεσματα προκαλούν πιο έντονα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ολλανδικά εργαστήρια και οι οποίες έδειξαν ασχέτως το πόσο λαίμαργος είναι κάποιος ή κατά πόσο έχει αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, πως ο μηχανισμός μέσω του οποίου χορταίνουμε έχει να κάνει άμεσα με το πως βιώνουμε μέσω της όσφρησης την απόλαυση που προκαλεί το φαγητό.


Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στην προσπάθειά  τους να μετρήσουν για ποιους λόγους  οι άνθρωποι τρώνε μικρές ή μεγάλες μπουκιές,  βρήκαν ότι η λειτουργία της όσφρησης ίσως και να ακυρώνει την βουλιμική διάθεση. Οι οσμές του φαγητού φτάνουν πρώτες στους αισθητήρες της ρινικής  κοιλότητας  και συγκεκριμένα  στην πίσω περιοχή της μύτης.

Πριν δοκιμάσουμε την γεύση, η οποία διαδραματίζει τον βασικό ρόλο, η μυρωδιά φαίνεται ότι δίνει το στίγμα της στον εγκέφαλο  για το τι και πόσο πρόκειται να καταναλώσουμε.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μοσχοβολιστό φαγητό, σημαίνει για τους κωδικούς του εγκεφάλου, πως η διατροφική αξία του φαγητού αυτού, η πληρότητά του ως τροφή , είναι μεγαλύτερη και έτσι μας χορταίνει πολλαπλάσια.

Στο πείραμα ,που  ξεκίνησε με γευσιγνωσία πολλών ειδών αρωματικού παγωτού βανίλια, βρέθηκε ότι όσο  εντονότερη και πιο ευχάριστη ήταν η μυρωδιά (σε πολλές περιπτώσεις και όσο πιο φυσική) τόσο λιγότερο κατανάλωναν ποσότητα οι εθελοντές, με την μέγιστη μείωση να φτάνει εως και 10% σε σχέση με τις συνηθισμένες για τον καθένα ποσότητες.

Κατά την διάρκεια του πειράματος δε, μετρήθηκαν και  τα αποτελέσματα της οσμωτικής διαδρομής με απευθείας σωληνάριο που συνδέονταν με το πίσω μέρος της μύτης των εθελοντών, όπου συγκεντρώνονται οι οσφρητικοί αισθητήρες.

Η ανακάλυψη θεωρείται εντυπωσιακή και οι ειδικοί εισηγούνται την συνέχιση της έρευνας, για πολλές άλλες παραμέτρους της αρωμακολογίας  (aromacology) που είναι η ονομασία της έρευνας της αρωματοθεραπείας και της επιρροή που διαδραματίζουν οι οσμές στο πως τρώμε.

 

Για τις απωθητικές μυρωδιές πάντως (όπως τις αντιλαμβάνεται ο καθένας σύμφωνα με το δικό του αισθητήριο) έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι μας προφυλάσσουν υποσυνείδητα από αυτό που δεν πρέπει να φάμε. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ