Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Τα μυρωδάτα έδεσματα προκαλούν πιο έντονα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ολλανδικά εργαστήρια και οι οποίες έδειξαν ασχέτως το πόσο λαίμαργος είναι κάποιος ή κατά πόσο έχει αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, πως ο μηχανισμός μέσω του οποίου χορταίνουμε έχει να κάνει άμεσα με το πως βιώνουμε μέσω της όσφρησης την απόλαυση που προκαλεί το φαγητό.
Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να μετρήσουν για ποιους λόγους οι άνθρωποι τρώνε μικρές ή μεγάλες μπουκιές, βρήκαν ότι η λειτουργία της όσφρησης ίσως και να ακυρώνει την βουλιμική διάθεση. Οι οσμές του φαγητού φτάνουν πρώτες στους αισθητήρες της ρινικής κοιλότητας και συγκεκριμένα στην πίσω περιοχή της μύτης.
Πριν δοκιμάσουμε την γεύση, η οποία διαδραματίζει τον βασικό ρόλο, η μυρωδιά φαίνεται ότι δίνει το στίγμα της στον εγκέφαλο για το τι και πόσο πρόκειται να καταναλώσουμε.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μοσχοβολιστό φαγητό, σημαίνει για τους κωδικούς του εγκεφάλου, πως η διατροφική αξία του φαγητού αυτού, η πληρότητά του ως τροφή , είναι μεγαλύτερη και έτσι μας χορταίνει πολλαπλάσια.
Στο πείραμα ,που ξεκίνησε με γευσιγνωσία πολλών ειδών αρωματικού παγωτού βανίλια, βρέθηκε ότι όσο εντονότερη και πιο ευχάριστη ήταν η μυρωδιά (σε πολλές περιπτώσεις και όσο πιο φυσική) τόσο λιγότερο κατανάλωναν ποσότητα οι εθελοντές, με την μέγιστη μείωση να φτάνει εως και 10% σε σχέση με τις συνηθισμένες για τον καθένα ποσότητες.
Κατά την διάρκεια του πειράματος δε, μετρήθηκαν και τα αποτελέσματα της οσμωτικής διαδρομής με απευθείας σωληνάριο που συνδέονταν με το πίσω μέρος της μύτης των εθελοντών, όπου συγκεντρώνονται οι οσφρητικοί αισθητήρες.
Η ανακάλυψη θεωρείται εντυπωσιακή και οι ειδικοί εισηγούνται την συνέχιση της έρευνας, για πολλές άλλες παραμέτρους της αρωμακολογίας (aromacology) που είναι η ονομασία της έρευνας της αρωματοθεραπείας και της επιρροή που διαδραματίζουν οι οσμές στο πως τρώμε.
Για τις απωθητικές μυρωδιές πάντως (όπως τις αντιλαμβάνεται ο καθένας σύμφωνα με το δικό του αισθητήριο) έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι μας προφυλάσσουν υποσυνείδητα από αυτό που δεν πρέπει να φάμε.
σχόλια